"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meslek ve meşrep ne demektir?

Ali FERŞADOĞLU
25 Eylül 2020, Cuma
Bediüzzaman, Risâle-i Nur’da yüzlerce kez kullandığı “meslek ve meşrep” mefhumlarına, “sadâkat, sebat ve metanetle” bağlanmak gerektiğini vurgular.

Meslek; usûl, tarz, tutulan yol, davranış, doktrin ve sistem demektir. Meşrep ise; tabiat, huy, mizaç, tavır, tutum ve meslek...  

Meslek; sistem, temel hizmet stratejisi, anlatım üslûbu; içtimâî, siyasî hayatta “prensibe dayalı” duruşu da ifade eder.    

Meselâ, tasavvuf yoluyla kalbi işleterek zikr ve hizmet etmeyi esas almak tarikat mesleğidir. 

Meslek ve meşrebin daha iyi anlaşılması için şu misalleri de verebiliriz:  Meşrep, o mesleğin, o duruşun, temel prensibin şeklini, tezahürünü gösterir.  

Meselâ, kalbin kumandanlığında akıl, his, sair duygu ve lâtifeleri kullanarak tefekkürî imanî ile hareket etmek Nur mesleği, hakikat mesleğidir.

Meşrep ise; iman Kur’ân hakikatlerini yaşama biçimi, hayata geçirme şeklidir. Meselâ, kimi fıtratlar heyecanlı, hareketli ve dışa yöneliktir. Bazı fıtratlar ise, içe yöneliktir. Halim, selim, kendi hallerinde sakin tiplerdir.

Meselâ, medrese-i Nur’iyelerde Risale-i Nur’u okumak meslektir. Kimisinin sakin bir şekilde, düz; kimisinin ise, “şerh ve izah” yaparak okuması meşreptir.  

Risale-i Nur okumakla birlikte, başka kitaplar da okumak, tesbihatın dışında farklı zikirler yapmak meslek değiştirmektir. Meselâ, öğretmenlik meslektir. Bazı öğretmenlerin masasında oturarak; bazılarının sınıfta dolaşarak hareketli bir tarzda anlatması ise meşreptir.  

Öğretmenin vaizliğe veya vaizin öğretmenliğe geçişi, meslek değiştirmektir. Bir meslek ve cemaatin metot ve sistemine aykırı haller sergilemek; farklı bir mesleğe geçmek demektir. Meşrep farklılığı, dışlanmayı gerektirmez. Risale-i Nur’u tren, lokomotif olarak düşündüğümüzde meslek olur. Meşrep ise, raylar, yani, tren yolu veya tren türüdür.   

Hedefe, Risale-i Nur raylarından gitmek gerektir. Makas değiştirip başka yollara sapmamalıdır. 

Veya, Risale-i Nur, güftedir. Güftenin müzik olabilmesi için bestelenmesi gerekir. Lâhikalar, onun bestesidir. Dolayısıyla, meslek ve meşrebidir. Risale-i Nur’u okumak, ondan istifade etmek ayrı, onun prensiplerine, meslek ve meşrebine uymak ayrı şeydir. 

Veya; farzedelim ki, mesleğiniz fırıncılık. Fırında kalıyor, fırından yiyor, içiyor, ama, ayakkabıcıda çalışıyorsunuz! İşte bu zıt bir mesleğe girmektir.

Okunma Sayısı: 2458
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • haydar

    25.9.2020 13:42:30

    Tesekkur ederim. Faydalı bir açıklama olmuş.

  • Ata

    25.9.2020 12:22:46

    Risale-i Nur okumakla birlikte, başka kitaplar da okumak, tesbihatın dışında farklı zikirler yapmak meslek değiştirmektir. Sözler'i sabit ayak yapıp her türlü kitap okunabilir.Ama Sözler'i kabul edip anlayarak hazmettikten sonra.Tesbihat dışında o kadar başka zikir var ki?Büyük Cevşen, sabah akşam " lailahe illallahu vahdehu la şerike leh.Lejül mülkü ve.." Akşam yatsı arası; hz Eyyüb ve Yunus as ın tazarru ve niyazı ile ye' s ve ucb( M.Nuriye)zikirleri.Akşama doğru ve gündoğmadan tövbe istiğfar, " tüsebbihu lehumafisemavatı sebu.." zikri ve arife günleri( ramazan kurban) 1000 ihlas vb.

  • Kamil

    25.9.2020 06:05:15

    Merhaba "Kalbi işletmek" ve "kalbin kumandanlığında akıl, his, sair duygu ve lâtifeleri kullanarak tefekkürî imanî ile hareket etmek" yazınızdaki bu ifadeler bütün Müslümanların üzerine farz olan görevler değil mi? Neden farklı mesleklerin konusu olsun? Günümüz Müslümanlarının kalplerini işletme sıkıntısı yok mu? veya kalbin kumandanlığında.... haraket etmeye ihtiyacı yok mu? meslek ve meşrep kavramlarının öznel değilde nesnel ilmi ifadelerle anlaşılır açıklanması gerekir. Bu kavramlar üzerinden ümmet çok ayrıştı. Allah'a emanet olun...

  • Ali R. Yardimoglu

    25.9.2020 05:58:29

    Cok pratik ve aciklayici izah.. barekAllah

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı