"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zihnimizin tefekkür gücü

Ali FERŞADOĞLU
27 Haziran 2017, Salı
Şuurlu olmak, “bilinçli olmak” veya “bilmek” demek değildir.

Aynı zamanda muhakeme, sentez, tahlil, telif yapabilme kabiliyetidir. Duyularımızla algılar, beyin ve kalbimizle idrak eder, akıl ve şuurumuzla tahlil ve sentez yaparız. Göz san’atı, “basiret” denen iç bakış ise san’atkârı görür. Uyanık haldeki şuur, devamlı tefekkür, dikkat ve çevreden gelen mesajlara açık olmakla gelişir, imânın kuvveti derecesinde de artar. 

Şuurumuzu “uyanıklık ve açık şuurluluk” hallerinde kontrol edip yönlendirebildiğimiz gibi, onunla birtakım organlarımızı, bedenî faaliyetlerimizi de kontrol altına alabilir, bazı rahatsızlıklarımızı da giderebiliriz. Bunlar arasında, kalp atışlarını düzenlemek, tansiyonu düşürmek, ilk akla gelenleridir. 

Yani şuurumuzla duygu ve duyularımızı geliştirip yükseltebilir, yönlendirebiliriz. Mânâ/ruh âleminde terakki eden büyük zatlarda görülen kerametler, ruh ve duygu gücünü kullanarak harika haller sergileyen gayrimüslimlerin istidraçları, ruh ve bedenimizi şuurla kontrol altına alabileceğimizin delilidir.

Organlarımızın ritmlerini düşürmek veya yükseltmek için yapmamız gereken şey, beynimizin dalgalarını kontrol edip solunum, kas veya organlarımıza odaklaştırmaktır. Doğrudan, dolaylı kontrol, eğitim, antrenman, alıştırma, tefekkür, telkin ve konsantrasyonla gerçekleşir. Tıpkı sporcuların solunum düzenini, süresini, yani nefes alma, verme ve tutma işlemini düzenlemeleri gibi... 

Şuurumuzu duygularımızla, duygularımızı da inanç ve imânımızla yönlendiririz. Yüksek bir şuur ve kontrol mekanizması olan imânla duyu ve duygularımıza hâkimiyet sağlayıp onları dengeleyebiliriz. İmanımız derecesinde korku, heyecan, stres ve sıkıntılardan kurtulabiliriz. Kalbimiz ise imân ve duygu üretim merkezidir. 

Sonsuz tefekkür gücüne sahip bir maden yatağı gibi olan zihnimizi düşünme teknikleriyle geliştirip hem ona fevkalâde meziyetler kazandırabilir, hem de pek çok keşiflere imza atabiliriz.

Okunma Sayısı: 2122
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bülent Bektaş

    27.6.2017 11:28:47

    Ali abi Mübarek Ramazan dan çıktık Yemene içmene dikkat et Sen bize lazimsın! !! İslâm hükemasının Eflatunu ve hekimlerin şeyhi ve feylesofların üstadı, dâhî-i meşhur Ebu Ali İbn-i Sina, yalnız tıb noktasında ﻛُﻠُﻮﺍ ﻭَ ﺍﺷْﺮَﺑُﻮﺍ ﻭَ ﻟﺎَ ﺗُﺴْﺮِﻓُﻮﺍ âyetini şöyle tefsir etmiş. Demiş: ﺟَﻤَﻌْﺖُ ﺍﻟﻄِّﺐَّ ﻓِﻰ ﺍﻟْﺒَﻴْﺘَﻴْﻦِ ﺟَﻤْﻌًﺎ ﻭَ ﺣُﺴْﻦُ ﺍﻟْﻘَﻮْﻝِ ﻓِﻰ ﻗَﺼْﺮِ ﺍﻟْﻜَﻠﺎَﻡِ ﻓَﻘَﻠِّﻞْ ﺍِﻥْ ﺍَﻛَﻠْﺖَ ﻭَ ﺑَﻌْﺪَ ﺍَﻛْﻞٍ ﺗَﺠَﻨَّﺐْ ﻭَ ﺍﻟﺸِّﻔَٓﺎﺀُ ﻓِﻰ ﺍْﻟﺎِﻧْﻬِﻀَﺎﻡِ ﻭَ ﻟَﻴْﺲَ ﻋَﻠَﻰ ﺍﻟﻨُّﻔُﻮﺱِ ﺍَﺷَﺪُّ ﺣَﺎﻟﺎً ﻣِﻦْ ﺍِﺩْﺧَﺎﻝِ ﺍﻟﻄَّﻌَﺎﻡِ ﻋَﻠَﻰ ﺍﻟﻄَّﻌَﺎﻡِ Yani: "İlm-i Tıbb'ı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört-beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin mikdarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir."

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı