"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"Bu ayda kendimi daha huzurlu hissediyorum"

Arzu KONAN
21 Haziran 2016, Salı
Bize biraz kendini anlatır mısın Nouhou (Nuh)?

Benim adım Nouhou Diallo. Burkina Faso'luyum. (Afrika Kıt'ası'nın batısında yer alan bir ülkedir) 2012'de lise eğitimim için Türkiye'ye geldim. Allah bana şehir olarak Kayseri'yi nasip etti. Uluslararası Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde 4 yıl eğitim gördüm. Bu ay itibariyle mezun oldum elhamdulillah. İnşallah Üniversiteyi de Türkiye'de okuyup ülkeme dönmek, orada hizmet etmek istiyorum.

Peki neden Türkiye'de okumayı tercih ettin?

Ülkemde orta ikinci sınıfta Osmanlı Devleti Tarihi dersini görüyoruz. O zamandan beri Türkiye'ye merak ve sevgi duymuştum. Liseye başladığımda Türkiye Diyanet Vakfı'nın ilân etmiş olduğu Uluslararası İmâm Hatip projesi dikkatimi çekti. 60 ülkeden öğrenci burada birlikte okuyacaktı. Bunun nasıl bir duygu olduğunu merak ettim. Bu benim için güzel bir fırsattı. Başvurdum. Güzel de sonuç aldım ve buradayım. Şunu söyleyebilirim ki, hayatımın en önemli anıları bu okulda ve Türkiye'de oldu. Diğer bir sebep ise Müslüman ve sevgi dolu bir ülke olmasıydı. Çok da güzel bir ülkeniz olduğunu gördüm. 

Burkina Faso'da Ramazan ayında bir gün nasıl geçiyor? 

Biz Şaban ayının 29. Günü akşam namazından önce ve sonra hilâle bakarız. Görülmüşse Ramazan ayı başlar. Eğer görülmemişse ertesi gün yine bakarız. O akşam görülse de görülmese de sahura kalkarız. Bir gün şöyle geçiyor; sahura kalkılır. Genelde ilk anneler kalkar ve masayı ya da sofrayı hazırlar. Sonra eşini ve çocuklarını uyandırır. Birlikte sahur yaparlar. Sahurda masada çay, kahve, tereyağı, bal vb yiyecekler olur. Peynir ve zeytin bizim kültürümüzde pek yoktur. Şunu da söyleyeyim biz pilav da yeriz. Öğle yemeği gibi yiyecekler de yenebiliyor. Sahurdan sonra aileler ya birlikte evde ya da kimi camiye giderek sabah namazını kılar. Camiye gitmeyenler ezana kadar sohbet eder. Son yatan hep annelerdir. Çünkü mutfağı toparlarlar. Tatil günü ise eğer öğrenci çocuklar uyurlar. Fakat okul varsa uyumadan okula hazırlanırlar. Saat 6'da okula giderler. Öğle namazı için camiye gidilir. Namazdan sonra camide tefsir dinlenir ikindi namazına kadar. İkindi namazını da kılıp eve dönerler. Tatil günleri sabah çıkıp futbol oynanır, gezilir. (bizim orada okul saatleri 07.00-12.00 ile 15.00-17.00 arasıdır.) Ev hanımları her zamanki işlerini yaparlar. Kur'ân okurlar. Babalar çalışır. Akşam iftar yemeğinde herkes evde olur.

-Devam edecek-

Okunma Sayısı: 2089
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı