"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şevk veren sohbetler

C. Said Demirdöğmez
26 Eylül 2020, Cumartesi
Bildiğimiz üzere Risale-i Nur Külliyatı’nda neşredilen on dört eserin üçü lâhikalardan oluşmaktadır.

Risale-i Nur eserlerinin her biri başlı başına bir şaheser olması ve bir şevk unsurudur. Okudukça okuyasımız gelmesi buna delildir. Bununla beraber, Nur Talebelerinin Risale-i Nurlar'ın yazılma ve neşredilmesi döneminde kendi aralarında sohbetleri, Üstadları Bediüzzaman ile yazı yoluyla mektuplarla ilgilenmeleri, bizzat Bediüzzaman tarafından “lâhikalar”a alınmıştır. Bu eserler, Barla Lâhikası, Kastamonu Lâhikası ve Emirdağ Lâhikası olarak üç kitaptır. Lâhikaların asıl adı Yirmi Yedinci Mektuptur.

Lâhikalar içtimaî noktada her okuyana ders hükmündedir. Zübeyir Gündüzalp bu lâhikalar hakkında, “Üstadımız Risale-i Nur’un meslek ve meşrebini lâhikalarda sarihan ve vazihan ve mücmel olarak yazmıştır. Meslek ve meşrep düsturlarıyla kalen, halen, ilmen ve kalemen meşgul olan ve ihlâsla cehd eden vartaya düşmez” 1 demiştir. Nur Talebeleri bu mektupları okumaya ihtiyaç duymuşlardır.

Üstadımız Bediüzzaman ise bu konuyla alâkalı, “Hakikaten Yirmi Yedinci Mektubun fıkraları çok faydalıdırlar. Ehemmiyetli, tatlı, hoş, güzel manalar, dersler, teşvik ve teşci eder hisler vardır. Ben kendim onlardan tatlı istifade ediyorum, tembel olduğum zaman bana ehemmiyetli bir teşvik kamçısı oluyor” 2 der. Bu sebeple her okunduğunda şevk ve feyiz husûle getiren mektupları içtimaî hayatımıza bir çok faydası olur düşüncesiyle okumalı ve diğer okuduğumuz Risale-i Nur’un imanî bahislerinden ayırt etmeyerek, not alarak, yazarak, inceleyerek okumalı ve okunmasına çalışmalıyız.

Kaynaklar:

1- Zübeyir Gündüzalp (İbrahim Kaygusuz, Yeni Asya Neşr. s. 355). 2- Barla Lâhikası s. 461.

Okunma Sayısı: 1323
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı