"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Burası Gaziantep; tatlı yiyip tatlı konuşalım

16 Ocak 2019, Çarşamba
Gaziantep sofrasının olmazsa olmazlarından olan baklava, günlük hayatın da vazgeçilmezi. Baklava, Nurun derslerinin de bir güzel unsuru. Gaziantepliler maddi tatlılar ile manevi tatlı olan sohbetleri güzel mezcediyorlar.

DİZİ YAZISI- SEBAHATTİN YAŞAR

***

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var diyorlar ya, biz de, her şehrin bir hizmet tarzı var diyoruz. İman ve Kur’ân hizmeti aynı olsa da, şehirlere göre farklı farklı, renkli uygulama örnekleri çıkıyor. Bu da işin zenginliğini gösteriyor.

‘Ne anlamda renklilik?’ diye soranlar vardır. Hemen söyleyeyim, hizmet ediş tarzında renklilik. Yani kültürel renkliliğin bir neticesidir ki, bu hizmet ediş tarzına da yansıyor. Bunun nasıl bir şey olduğunu biraz sonra anlayacaksınız.

Risale-i Nur düsturlarına göre, istişare ile şahs-ı manevî içinde hizmet etmekte bir farklılık yok. Düsturlar aynı, ama gelin görün ki, neredeyse bırakın bir şehre göre değişen üslûp farklılığını, insan sayısınca Rabbimize ulaşan yolların varlığı, hizmetin şehirlerdeki insan profillerine, psikolojilerine, sosyolojik dokuya göre çeşitlenen bir hizmet hareketliliğini görmek mümkün.

ŞAHS-I MANEVÎDE ERİMEK

Şahs-ı manevî içinde eriyebildikten sonra, bu çeşitlilik ve renklilik çok da anormal değil. Yeter ki bir dağınıklığa dönüşmesin. Sahabe efendilerimizin her biri ayrı bir kabiliyet renkliliğine sahiptiler. Risale-i Nur mesleği de Sahabe mesleği olduğundan bu renklilik işin fıtrîliğini gösteriyor. Çünkü her renkliliğin İslâmiyete hizmet etmesi mümkün. Meşrû her renge ihtiyaç var. Bu fıtrattır.

Şöyle örnek vereyim, yani hangi şehirde, Risale-i Nur dersi yapılması için, ‘Önce bir önden tatlı gönderelim, ardından üzerine bir ders geçelim’ cümlesini duyabilirsiniz?

Ya da, ‘Bu güzel dersten sonra, artık bir beyran çorbası gider’ cümlesi, ancak Gaziantep’e yakışıyor.

Doğrusu Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olan beyran çorbası hatırlı bir çorba. Bir kahvenin kırk yıl hatırı var gibi, biz de bir ‘beyran’ın da diğer beyran içimine kadar bir hatırı vardır diyelim.

Madem bu kadar beyran çorbasından bahsettik. Hiç değilse ilgiler için tarifini de verelim de, ayrı bir katkımız olsun. Olur mu?

Beyran çorbası (Gaziantep) nasıl yapılır?

Düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın. Haşladığınız eti didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın. Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilâve edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilâve edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Gaziantep Mutfağı’nın sabah kahvaltısındaki vazgeçilmez çorbasıdır. Dilerseniz limon suyu da ekleyebilirsiniz. (İnternetten alıntı.)

ÇEK BİR FISTIKLI BAKLAVA!

‘Çek bir fıstıklı baklava!’dan sonra, adeta şımaran nefsin farkına varıp hemen, ‘Artık iyi bir ders gider’ diyerek, neredeyse nefse talim yaptırma bu şehirde kendini daha bir gösteriyor.

Gaziantep sofrasının olmazsa olmazlarından olan baklava, günlük hayatın da vazgeçilmezi. Baklava tatlısı etrafında nice tatlı sohbetler gelişiyor. Baklava, Nurun derslerinin de bir güzel unsuru. Gaziantepliler maddî tatlılar ile manevî tatlı olan sohbetleri güzel mezcediyorlar.

Esprili yorumlar bir tarafa, zamanlara göre (esasın dışındaki) hükümler değişebildiğinden, şehirlere göre de hakikatleri özü değişmese de belki uygulamalarda bir takım farklılıklar olabilmektedir. Kim bilir Bediüzzaman’ın meşveret konularının müzakeresi esnasında ‘çok sıkı tutmayınız’ gibi yumuşatıcı cümlelerinin altında bu farklılığa dikkatleri çekmek de vardır. Tabiî burası yorum. Katılmamak serbest.

Hareketin genel çerçevesini Risale-i Nurlar belirliyorsa, içini çeşitlendirmede bir sıkıntı olmasa gerektir. Bu renklilik ve çeşitliliktir ki, zaman zaman bir şehirden başka bir şehre giden şahıs, ‘Ben falanca şehir hizmetlerinde olmayı tercih ediyorum’ diyebiliyor. Yani kime, hangi şehirde hizmet etmek iyi geliyorsa orada hizmet etsin bunda bir sıkıntı olmasa gerek. Çünkü, helâl dairesi geniştir. Belki dikkate alınması gereken de, bu daireyi oldukça iyi kavramak, ama çeşitlendirelim derken sulandırmamak veya helâl daireyi iyice daraltmamaktır.

HER ŞEHRİN BİR RENGİ VAR

Gaziantep şehrimizde önceki haftalarda kıymetli ağabey ve kardeşlerimizde iman ve Kur’ân hizmetleri çerçevesinde bir araya geldik. Doğrusu her şehrin bir rengi var, bu da ister istemez o şehirdeki insanların çoğunluğunun duygu durumlarından meydana geliyor. Bu yoğunluk hizmetlerde de olumlu anlamda kendini gösteriyor.

Yemeyi, içmeyi seven bir şehir Gaziantep. Mutfağı da bir o kadar zengin. Bu hayatın içindeki yemek içmek ilgisinin, hizmetlerdeki cümlelere de esprili yorumlarla katılmasından tabiî bir şey olamaz.

Gaziantep’te, “Nur Talebeleri’nin Mümtaz Hususiyetleri ve Zübeyir Gündüzalp Örneği” paylaşıldı. Kahramanmaraş’tan Yeni Asya okuyucularının da katıldığı programa ilgi yoğundu. Gaziantep’te üniversite okuyan öğrencilerin de katılımıyla program daha bir renkli oldu. Program sonrasında okuyucularımızla kitaplarımız üzerinde sohbet ederek, imzalar attık.

MADDÎ VE MANEVÎ SOFRALAR

Doğrusu Gaziantep’te, insanın aklına, kalbine, ruhuna hitap eden nurun sohbetlerini hiçbir şeyle mukayese etmeden, Gaziantep sofrasının, maddî nimetleri tadat etme görevi olan dilin (kuvve-i zaika) hatırı sayılır bir yerinin olduğunu ifade etmeden geçmeyelim.

Manevî sofralar, Risale-i Nur sohbetleri, muhabbetler, kardeşlik kucaklaşmaları, takva adımları, ihlâs düsturları varoldukça, şükrün dâvetçileri olan maddî ikramlar da varolsun. Yeter ki o nimetleri Veren’i görelim ve O’nu tanımak yolunda adım atalım. O zaman nurun ala nur olur. Vesselâm.

Etiketler: Gaziantep, beyran
Okunma Sayısı: 2191
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet Şahin

    16.1.2019 11:15:38

    Gaziantep'teki şahs-ı manevi adına; İlimize teşrifiniz ile, şevk ve muhabbete vesile oldunuz; müteşekkiriz. Cenab-ı Allah(cc) razı olsun diyor, hep birlikte, şahs-ı manevi dairesinde kalarak, ahir ömrümüze kadar hizmet etmeyi Rabimizden Niyaz ediyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı