"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'2016’da konut fiyatları yüzde 13 artacak'

07 Aralık 2015, Pazartesi 15:00
ALB Forex Analisti Rıdvan Baştürk, 2016’da konut fiyatlarının yüzde 12-13 oranında artacağı tahmininde bulundu.

Baştürk, fiyatların 2011’den bu yana kura uyumlu arttığını da dile getirdi. 

Rıdvan Baştürk, konut bedelleri ile ilgili şu yorumları yaptı:

“Türkiye’de konut fiyatları 2015 Eylül 2014’ün aynı dönemine göre yüzde 18,49 arttı. Metrekare başına konut bedeli de bir sene içinde yüzde 17 arttı. Konut fiyatlarında 2011’de başlayan yukarı yönlü oynama devam ediyor. Konut fiyatları il il ele alındığında yine 3 büyük şehirde artışların önemli olduğunu anlıyoruz. Konut fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de senelik olarak da yüzde 26,38, yüzde 12,02, yüzde 17,70 artış elde etti.

Son 5 senede konut fiyatları ele alındığında kur dalgalanmalarına uyumlu bir artış olduğu görülüyor. Bilhassa İstanbul’da konut fiyat artış ortalamasının Türkiye fiyat artış ortalamasını aştığı anlaşılıyor. Tabi bunda İstanbul’un konumu ve yapıların kalifiye olması başlıca faktör. İstanbul’da konut fiyat artışının 2012’den itibaren Ankara ve İzmir’den daha sert devamı son dönemde daha da belirginleşti. Doğal talebin konut fiyatlarında etkisini net olarak anlamaktayız. Son senelerde büyük şehirlere göçlerin artması ile doğal konut talebinin de büyüdüğünü ve buna bağlı olarak fiyatların da artış trendine devam ettiğini ve ayrıca yabancı talebinin de fiyatları oynattığını görüyoruz. Yabancıların Türkiye’den aldığı konut adedi ilk 10 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 19,5 arttı. Yabancıların en çok İstanbul’da konut aldıklarını görmekteyiz. Doğal talep ve yabancı talebinin devam etmesini bekliyoruz. Son 2 senede İstanbul ve Türkiye konut fiyatları artışında bir durulma var. Ama 2016’da konut fiyatlarında artış beklemekte olup, yüzde 12-13 civarında ufak haneli fiyat artışlarına tanıklık edebiliriz.”

Okunma Sayısı: 1619
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı