"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gözler PPK'nın vereceği kararlarda

18 Ağustos 2015, Salı 09:29
Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin karışık sinyaller vermesinin ardından dalgalı bir seyir izlenirken, yurt içi piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından çıkacak kararlar bekleniyor.

ABD tarafında, dün açıklanan New York Fed İmalat Endeksi'nin Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,15'e kadar indi. Diğer taraftan, yine dün açıklanan Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB) konut piyasası endeksi ağustosta son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. İmalat verilerinin ardından güne düşüşle başlayan New York borsasında endeksler, güçlü konut verisiyle yükselişe geçti. Dow Jones Endeksi yüzde 0,39, S&P 500 Endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,86 değer kazandı.

Analistler, art arda 3 gün devalüasyona giden Çin'de yuanın nispeten istikrar kazanmasının ardından piyasalarda gözlerin yeniden Fed'in faiz artırım sürecine çevrildiğini belirterek, bu bakımdan ABD'de açıklanacak verilerin öneminin arttığına işaret ediyor. 

Avrupa tarafında, ABD'de açıklanan verilerin net bir tablo ortaya koymamasının ardından dalgalı bir seyir izlenirken, avro/dolar paritesi düşüşünü 4'üncü güne taşıdı ve 1,10 seviyelerinde dengelendi. Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,4 değer kaybederken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,6 yükseldi, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yatay seyretti.

Analistler, Avrupa tarafında bugün veri gündeminin sakin olduğunu belirterek, iç dinamiklerin öne çıkacağını kaydediyor.

Asya tarafında ise bu sabah satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Japonya'da Nikkei endeksinde yüzde 0,2'lik, Çin'de Şanghay bileşik endeksinde ise yüzde 2,3'lük düşüş yaşanıyor. Dolardaki yükselişin emtia fiyatlarına baskısı sürerken, Brent petrolün varil fiyatı dün 1 haftanın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında bugün 48,5 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Altının onsu ise yatay seyirle 1.117,96 dolardan alıcı buluyor.

Yurt içi piyasalarda ise dolar/TL'deki yükseliş eğilimine dün devam etti ve 2,87 seviyesini aştı. Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ise dolardaki yükselişin TL varlıklarda oluşturduğu baskıyla günü yüzde 0,50 düşüşle 76.922,44 puandan tamamladı. Dolar/TL, bu sabah saatlerinde tarihi zirvesini 2,8769'a taşırken, avro/TL ise 7,5 ayın en yüksek seviyesi olan 3,1871'i gördü.

Analistler, AKP ile MHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden de netice alınamamasının erken seçim ihtimalini kuvvetlendirdiğini ve siyasi belirsizliğin yeniden gündeme geldiğini belirterek, bu durumun hem döviz hem de hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturduğunu dile getiriyor.

Bugün Merkez Bankası PPK toplantısından çıkacak kararların BIST 100 endeksinin yönü üzerinde belirleyici olabileceğine işaret eden analistler, teknik olarak 76.500 puanın destek, 77.700 puan seviyelerinin ise direnç konumunda bulunduğunu öngörüyor.

Öte yandan AA Finans'ın PPK Beklenti Anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ve faiz koridorunun alt bandında (gecelik borçlanma faizi) herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Ekonomistlerden 3'ü faiz koridorunun alt bandında 50 baz puan; 3'ü politika faizinde 50 baz puan ve 1'i ise 25 baz puan faiz artışı bekliyor.

Ankete katılan ekonomistlerden tamamı piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faiz oranında ve faiz koridorunun üst bandında herhangi bir değişiklik beklemediğini ifade etti. 

Piyasaların takip edeceği veriler şöyle;

11:30 İngiltere'de temmuz ayı TÜFE ve ÜFE

14: 30 Türkiye'de ağustos ayı Para Politikası Kurulu 

15:30 ABD'de temmuz konut başlangıçları ve inşaat izinleri

AA

Etiketler: piyasa, ppk, tcmb
Okunma Sayısı: 1179
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı