"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yoksulluk sınırı açıklandı

08 Nisan 2015, Çarşamba 13:14
Türkiye Kamu-Sen tarafında çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 76 lira, 39 kuruş olarak hesaplandı.

4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 219 lira 20 kuruş olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 0,87 oranında arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 0,69 oranında yükseldi ve bin 603 lira 56 kuruş olarak hesaplandı.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2015 yılı Mart ayında bin 675 lira 12 kuruş olarak tahmin edildi. 

Türkiye Kamu-Sen'in araştırması ile 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Mart 2015 verilerine göre günlük 34 lira 799 kuruş olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 43 lira 97 kuruş oldu. Mart 2015 itibarı ile ortalama 2 bin 297 lira 84 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 45,43’ünü oluşturdu.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Mart 2015 maaşından geriye yalnızca 622 lira 71 kuruş kaldı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, konu ile ilgili olarak "Her geçen ay bir önceki aydan daha beter durumdadır. Geçim aczi toplumun her kesiminde kendini göstermekte, her ay bir öncekinden daha da kötü bir tabloyu ortaya koymaktadır.” dedi. Koncuk. endekse ilişkin yazılı değerlendirmesinde, vatandaşın temel ihtiyaçlarına gün be gün gelen zamların artık tahammül edilemez boyutlara ulaştığını, kredi kartı borç sarmalı içinde bir bilinmeze doğru sürüklendiklerini ifade etti.

Koncuk, “Halkımız alış verişlerinde et, süt, yumurta, makarna, gibi temel gıda ihtiyaçlarının bulunduğu reyonlara dönüp bakamazken, birilerinin sarayında kilosu 4 bin TL olan beyaz çayları yudumlaması nasıl izah edilebilir?” diye sordu.

“MEMURUN, EMEKLİNİN, İŞSİZLER ORDUSUNUN SESİ ARTIK DUYULMALIDIR”

Koncuk açıklamasında şunları söyledi:

‘İşte bu hayat pahalılığı içinde kendilerine hakları olan, yüzde 12 ek zammı dahi çok görülen 50 bin kamu çalışanı yurdun dört bir yanından yollara düşmüş ve Türkiye Kamu-Sen önderliğinde 4 Nisan Cumartesi günü Ankara Kolej meydanında isyanını dile getirmiştir. Kamu görevlilerinin, emeklilerin, genç işsizlerin ve on binlerin katıldığı bu eylemde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazın fotoğrafı bir kez daha çekilmiş ve görmeyen gözlere gösterilmiştir. Yetkililer Kolej meydanından çıkan bu manifestoyu iyi duymalı ve yaklaşan seçimler öncesi adımını ona göre atmalıdır. Memurun, emeklinin, işsizler ordusunun sesi artık duyulmalıdır. Türkiye Kamu-Sen başta kamu görevlileri olmak üzere, toplumun her kesiminin yaşadığı mağduriyeti eylemlerle, açıklamalarla anlatmaya ve protesto etmeye devam edecektir. Birileri bir eli yağda diğer eli balda yaşarken, milyonlarca insanın geçim derdi içinde bir hayat sürmesine gönlümüz razı olmayacaktır.” dedi.

Okunma Sayısı: 1797
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı