"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yanlış teşhisle tedavi olur mu?

Faruk ÇAKIR
22 Nisan 2022, Cuma
TÜSİAD’ın 29 Mart 2022 tarihinde düzenlenen Genel Kurul toplantısında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilen Orhan Turan, ‘ayağının tozuyla’ içinde bulunduğumuz ekonomik krizi yorumlamış. Esasında TÜSİAD Başkanı Turan’ın tespiti de çoğu uzmanın dile getirdiği görüşleri destekliyor ve tamamlıyor: Krize konulan ‘teşhis’ yanlış!

Türkiye’nin üretim potansiyeline dikkat çekerek, “Geleceğimizden çok umutluyum” diyen Turan, bugünkü hal ve gidişi yorumlarken ise şöyle konuşmuş: “Ekonomimizin çok yüklü döviz ihtiyacı var. Sadece cari açık değil dış borç ödemelerimiz de yüksek. Döviz kaynağımız az. Son dönemde uyguladığımız programla beraber ülke risk primimiz de arttı ve bu kanalla da dış borç bulma maliyetimiz yükseldi. 

“Enflasyonla yeterince mücadele edebildiğimizi düşünmüyorum. Örneğin doğru para politikası uygulayamıyoruz ya da tarım gıda gibi konularda gerekli yapısal adımları atamıyoruz. Olası global şoklara ekonomiyi hazırlayamıyoruz. 

“Enflasyon tarafında sadece bu yıl değil son 5-6 yıldır doğru mücadele edemiyoruz. Yıllar içinde fiyatlama davranışı bozuldu, atalet devreye girdi. Sanıldığının aksine, konu sadece arz yanlı değil iç talep de enflasyonist. Kur baskısına zaten hiç değinmiyorum. Bütün bu gerçekleri bir kenara bırakıp enflasyonun tamamen globalden kaynaklandığına kani olursanız, teşhis yanlış olur. O yüzden kısa vadede enflasyonun daha da yükselmesi olası. ÜFE’deki hızlı yükselişin henüz durmamış olması da enflasyonun artmaya devam edeceğini gösteriyor.” (Konuşan: Handan Sema Ceylan, www.dunya.com, 18 Nisan 2022)

Beyin göçünü engelleyecek adımlar konusunda da açıklamalar yapan TÜSİAD Başkanı Turan’ın ‘hukukun üstünlüğü’ne dikkat çekmesi de önemli. Şöyle demiş: “Türkiye’den göçün nedenleri üzerine yapılan araştırmalar var. Ekonomik koşullar, siyasi iklim, iş olanaklarının yetersizliği ve eğitim sisteminden duyulan memnuniyetsizlik göçe karar vermede önemli etkenler olarak çıkıyor. Ülkemizin geleceğini belirleyecek gençlerimizi kaybetmemek ve beyin göçünü tersine çevirmek için ekonomik alanda yapılacak reformların yanında özgürlükler, hukukun üstünlüğü, (...) gibi pek çok önemli konuda taviz vermeksizin ilerleme kaydetmeliyiz. Gençlere hayallerini bu ülkede gerçekleştirmelerini sağlayacak bir Türkiye’yi inşa etmek hepimizin sorumluluğu.”

Mesele burada düğümleniyor. 

Ekonomi de konuşulsa, siyaset de konuşulsa meselelerin gelip düğümlendiği nokta belli: “Yapılacak reformların yanında özgürlükler, hukukun üstünlüğü, (...) gibi pek çok önemli konuda taviz vermeksizin ilerleme kaydetmeliyiz.”

Türkiye’yi idare edenler mevcut sıkıntıları doğru okuyup isabetli ‘teşhis’lerde bulunmuş olsa, krizler çok daha kolay ve çok da az maliyetle aşılmaz mıydı? Maalesef idarecilerimiz yanlış teşhis koyan hekim gibi ülkemizin sıkıntıları arttırmış durumdalar. 

Yanlış teşhis konulan hastanın tedavi edildiği nerede görülmüştür ki!

Okunma Sayısı: 1350
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • S.topuz

    22.4.2022 07:58:19

    Aslında bu açlık, yoksulluk ve fakilik ve Enfilasyon meselesi çok kolay ve çok çabuk çözülebilir. Yeter ki insanlık samimi bir şekilde, hep birlikte karar versin ki, en başta BÜTÜN DEVLETLER ORDULARINI SİLAHLANDIRMA YARIŞINA BIR "SON" vermeliler! Zengin ve ilerlemiş ülkeler her türlü aşırı İSRAF ve veya TÜKETİM den hemen VAZ geçmeli.(Tasarruf eden bereket bulur. TASARRUF eden DECCALIN tuzağına Düşmez.) Tasarruf,Tasarruf,Tasarruf. Toplanan vergilerin ZEKAT MİKTARI bu muhtaç topluluklara ayrılıp, her türlü yiyecek, içecek, giyecek,EĞİTİM ve barınak için harcanmalı. Görülecektir ki, bir kaç sene zarfında bu mesele temelden çözülecek ve insanlık rahat bir nefes alacak, huzura kavuşacaktır. Içinde bulunduğumuz bu mübarek RAMAZAN- I ŞERİF'in hürmetine Cenabu Allah c.c, insanlığın merhamet,şefkat ve ihsan-ikram duygularını inkişaf ettirsin ve bu çok ayıplı durumdan en kısa zamanda bizleri kurtarsın inşaallah.

  • Oğuz Yiğiter

    22.4.2022 03:24:56

    Keşke; sadece hamiyet değil de, öncelikle marifeti esas alan, yani dindar olduğu için değil de, öncelikle devlet yönetiminde liyakati esas alan kadroları iş başına getirse idi milletimiz , biz de bu meseleleri gündemimize almasak, hep cemiyetin manevî hayatı nasıl daha iyi hale getirilebilir ona kafa yorsak. Ama dindar diye seçilen kadroların kendileri bizzat toplumu dinden soğuttular. Biz de, önce def'i şer sonra celb-i nef formülüyle böyle bir tercihle gündem sıralaması yapıyoruz...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı