"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hâfıza hâzinesi ve korunması (3)

Feyzullah ERGÜN
14 Eylül 2015, Pazartesi
Şimdi de hâfızayı güçlendiren gıda ve bitki desteklerinden maddeler halinde söz edeceğiz:

1) “Üç ay boyunca her gün akşam yemeğinden iki saat sonra taze sıkılmış bir bardak havuç suyu içilecektir. İçine, (A vitamini yağda eridiğinden) 2-3 damla zeytinyağı damlatmanız gerekir. Üç ay tamamlandıktan sonra haftada en fazla 2-3 defa havuç suyu içmeyi alışkanlık haline getirmek gerekir.”6

2) Beyni rahatlatan baharat olan tarçın çok şekillerde tüketilebilir.

3) “İbn-i Sina’ya göre papatya beyni güçlendirdiği gibi, çözücü olma özelliği ile beyinde bulunan fazlalık maddelerin çözülüp atılmasını sağlıyor.

4) Oğul otu (melisa) çayı içilir.

5) Günde bir avuç fındık yemeyi alışkanlık haline getirmek.7

6) “İbn-i Sina gül yağının, beynin gücünü çoğalttığını, anlayış gücünü arttırdığını ve hâfızayı güçlendirdiğini vurguluyor.”8 Gül suyu kullanmak da çok faydalıdır.

7) Zencefil ile zerdeçalın hâfızayı açtığını ve kuvvetlendirdiğini daha önceki bir yazımızda belirtmiştik.

8) Bir mineral deposu olan damla sakızının beyine destekleyici etkisi bulunmaktadır.

9) “Serbest radikallerin (vücuttan atılması gereken zararlı atık maddeler) meydana getirdiği hücresel hasar Alzheimer hastalığının gelişiminde önemli rol oynar. Dolayısıyla korunmada antioksidan takviye son derece önemlidir. Onun için her gün bir porsiyon mor renkli meyve yiyin, her gün üç fincan kuşburnu çayı için, tansiyon sorununuz yoksa üç fincan yeşil çayın hâfızayı kuvvetlendirdiği gösterilmiştir. Kanda B12 ve çinko seviyelerinize baktırın, eksiklik varsa doktor kontrolünde düzenli olarak takviye alın.”9

10) Açık ve temiz havada tefekkür gezintileri ile Risale- i Nur okumalarını muntazam bir şekilde devam ettirmek. Toplu derslere devamlı katılıp, sosyalleşmek, hâfızaya en önemli desteği sağlar.

11) En önemli öğünün sabah kahvaltısı olduğunu unutmadan, düzenli bir şekilde ve erken yapılmalıdır.

12) Stresli durumlarda yemek yemeyin, gece uyumadan önce yemek yemekten kaçının.

13) Yemeklerde margarin ve çeşitli sıvı yağlar yerine zeytinyağını kullanın.

14) Çeşitli ev imalâtı organik sirkeleri yapıp, yemek sonlarında içerek, antioksidan seviyenizi yükseltip, bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

15) Hibiskus (amber çiçeği) çayının günde 1-2 fincan, karabaş otu çayının da akşamları içilmesi çok fayda sağlar.

16) Ginkgo biloba ve panax ginseng birlikte uygulandığında dikkati arttırıyor, hâfızayı kuvvetlendiriyor. “Ginseng’in zihinsel yorgunluğu giderici, dikkati arttırıcı, hâfızayı güçlendirici ve algılamayı hızlandırıcı etkileri bulunduğu, İngiliz araştırmacılar tarafından yürütülen bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. (Bunlar baharatçılardan temin edilebilir.) 10

17) Gıybet yoğunluklu malayâni ve boş sohbetler beyin kimyasını bozduğundan uzak durulmalıdır.

18) Son olarak hazırlanması kolay, zihin yorgunluğu giderici ve dinçlik verici bir formülü istifadenize sunuyorum:

“Zencefil: 40 gram,
Kara Helile: 40 gram,
Darülfülfül: 40 gram,
Karanfil: 40 gram. 

Toz haline getirilir. Yeteri kadar balla macun yapılır. Günde bir yemek kaşığı yenir.” 11 Hakiki bal bulunmazsa keçiboynuzu pekmezi ile hazırlanabilir. (Baharatçıdan kolaylıkla temin edilebilir.)

Hilkâtin değerli hazinesi olan hâfızamızı, Rahman ve Rahim olan Rabbimizin şifâ veren nimetleriyle muhafaza ederek, sağlıklı bir hâfıza bahşettiği için kainâtın zerreleri adedince şükretmeliyiz.

SAĞLICAKLA KALIN…

Dipnotlar:

6) Bitkilerle Sağlık Mu’cizesi, Prof. Dr. İbrahim A. Saracoğlu, Shf: 47, Kendi Yayını 2002.
7) İbn-i Sina Sağlık Reçeteleri, Güvenç Ayar, Shf: 64, Ufuk Yayınları 2014.
8) Age. Shf: 65.
9) İlâçsız Yaşam, Dr. Ümit Aktaş, Shf: 170-71, Hayykitap 2015.
10) İyileştiren Bitkiler, Prof. Dr. Erdem Yeşilada, Shf: 339, Hayykitap 2015.
11) Şifa Reçeteleri, Tahsin Palaz, Shf: 423, Hikmet Neşriyat 2001.

Okunma Sayısı: 9913
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı