"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

1 Esma 1 Ders

14 Aralık 2021, Salı
ZÂHİR

Allah (cc),  Zâhir’dir. Yani,  varlığı âşikâr olan, varlığında şek ve şüphe bulunmayan, sayısız hüccet ve delillerle varlığı açık bulunandır. Varlıkların fizikî güzellikleri,  Zâhir isminin imzâsı hükmündedir. Ebû Hüreyre’nin  (ra) Peygamber Efendimizden  (asm) rivâyet ettiği Zâhir ismi,  Kur’ân’da da yer alan esmâdandır. 

Cenab-ı Hak şöyle buyurur:  “O Evveldir, Âhirdir, Zâhirdir, Bâtındır. O, her şeyi bilir.” 1

Bediüzzaman’a göre, her bir ağacın üzerinde bulunan süslü, nakışlı, hassas, mîzanlı ve mânidar  elbîse dal, budak, yaprak,  âzâ ve bütün eczâsına uygun,  tam kametine  göre  biçilmiş, kesilmiş, süslendirilmiş ve o ağacı bir kitap, bir mektup,  bir kasîde  sûretine çevirmiştir. Ağaçların bu süslü, ince, ölçülü, mîzanlı ve hassas elbîseleri tevhid mührü içinde Zâhir ismine şehâdet etmektedir. 2

Bediüzzaman Said Nursî’ye göre,  ağacı bu hey’etiyle tanzim eden ve donatan, kâinatı idâre eden Sâni-i Vâhid-i Ehadden başkası değildir. Bahar mevsimi, Cennet hûrîleri gibi bir biri üstünde giydiği yüz bin nakışla işlenmiş ipek kumaş elbiseler ile, üzerinde Zâhir isminin sayısız mühürlerini taşımaktadır.  İnsan da bir ağaçtır. 

İnsanın günü birlik görünen vaziyeti, ferdî ve sosyal hayatın düsturlarının hükmü altında bir tevhid tuğrâsı, zâhirî karışıklıklar içinde gizli ve muntazam bir vahdet imzâsı, karmakarışık beşerî halleriyle kazâ ve kaderin düsturlarına tâbî bir vahdâniyet mührü hüviyetindedir. 3

Zâhir isminin en küçükten en büyüğe kadar  her şey üzerinde  tecellî hâlinde bulunduğunu beyan eden  Bediüzzaman, bu isme mazhar ağaçların cismânî sûretlerinin, hafîziyet içinde kudretin  azametini, hikmetin  kemâlini  ve rahmetin  ihtişâmını gözler önüne  serdiklerini kaydeder. 

Dipnotlar

1) Hadîd Sûresi: 3.

2) Bediüzzaman Said Nursî, Şuâlar, s. 35.

3) Age, s. 36.

Okunma Sayısı: 1623
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı