"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çankaya, Ermenilerden gasp edilmiş bir mülk

19 Ocak 2015, Pazartesi 10:09
Habertürk'ten Balçiçek İlter'in sorularını yanıtlayan Atilla Yayla, Çankaya Köşkü'nün Ermenilerden gasp edilmiş bir mülk olduğunu söyledi.

Atilla Yayla'nın röportajından ilgili kısımlar:

Saray nasıldı? Gerek var mı o saraya?

Yapılmasa kıyamet kopmazdı ama yapıldı diye de kıyamet kopmamalı. Cumhurbaşkanı’nın anlattığı kadarıyla gerek var. “Çankaya Türkiye’yi taşıyamaz” dedi. Doğru. Çankaya’yı ben de sevmiyorum.

Neden?

Ermenilerden gaspedilmiş bir mülk çünkü. Saray pek saray gibi değil. Epeyce saray gördüm dünyada buna saray demek abartı olur. Güzel bir bina. İyi yapılmış, iyi döşenmiş. Şatafatlı değil sade. Girişteki canlandırmalar kendi tarihini arayış. Sordum görevlilere “Bundan vazgeçecek misiniz, bu 16 beylik işinden’’ diye. “Bu eleştirilerden sonra kaldırılacak idiyse bile kadırılmaz artık” dediler. Orayı külliye yapacaklar, büyük bir kütüphane, kongre merkezi, 24 saat açık olacak.

***

Çankaya Köşkü'nün eski sahibi Ohannes Kasapyan'ın torunu, yüksek mimar Edward Cuhaci, Kanada'dan Soner Yalçın'a gönderdiği mektupta köşkle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

Çankaya Köşkü’nü Kasapyan ailesi hiçbir kimseye satmamıştır. Devrin hükümeti yalnız o köşkü değil, bütün mallarını ve mülklerini ellerinden alıp Ağustos 1915 yılında tüm aileyi sürgüne sevk etmişlerdir. Benim babam (Ankara doğumlu 1887/1930) o tarihlerde ecnebi bir şirketin sahibi olduğu demiryolunda çalışması vesilesiyle tüm aileyi Ankara’dan (Konya yoluyla) İstanbul’a kaçırmıştır.

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 4156
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı