"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

GSS prim borcu ödemelerinde süre 28 Şubat'ta dolacak

04 Şubat 2019, Pazartesi 11:29
Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunanlar için tanınan süre 28 Şubat'ta dolacak. Borcunu bu tarihe kadar ödeyenlerden gecikme faizi ve gecikme cezası alınmayacak. Borcunu ödemeyen borçlular, 1 Mart'tan sonra sağlık hizmeti alamayacaklar.

Sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklik yapan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, herhangi bir işte çalışmayan ve bakmakla yükümlü olunan sıfatını taşımayanlar re'sen Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Kararın ne anlama geldiği ilk başta anlaşılmadı. Hastalandığında sağlık hizmeti almak için hastanelere gidenler, sağlık hizmeti alamayınca borçlu olduklarını öğrendi.

GELİR TESTİNDE SÜRE DOLDU

Yaklaşık 2.7 milyon kişinin GSS prim borcu yeniden hesaplandı. Yeni düzenleme uyarınca, GSS primini kendileri ödemek zorunda olanlar aylık 76.75 TL prim ödemek zorunda. Bu primi ödeme gücü olmayanlar da gelir testine girebiliyor.

Gelir testinde hane içinde kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olup olmadığına bakılıyor. 

Buna göre, hane içinde geliri 2019 yılı için 852.80 TL'nin altında olanların primini devlet karşılıyor. Gelir 852.80 TL'nin üzerinde ise aylık 76.75 TL prim ödemek gerekiyor.

Önceki yıllardan kalan borcundan kurtulmak isteyenlere de gelir testine başvurma hakkı tanındı. Geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az olanların borcu silindi. Eski borçlardan kurtulmak isteyenlere gelir testi konusunda tanınan süre birkaç defa uzatıldıktan sonra 31 Aralık 2018 tarihinde sona erdi. Bunlara yeniden gelir testi fırsatı tanınmadı.

SGK PRİM BORÇLARI İÇİN DE SON TARİH 28 ŞUBAT

SGK'ya olan prim borçlarını yapılandırma başvurusunda bulunan ancak ödemeyi aksatanlar için tanınan süre de 28 Şubat'ta sona erecek. Prim borçlarının 28 Şubat'a kadar ötelenmesi hakkından, 27 Ağustos 2018 tarihine kadar 7103 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlar yararlanacak.

Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödemesi gereken tutarları süresinde ödemeyerek veya eksik ödeyerek yapılandırması bozulanlar, söz konusu tutarları, ödemeleri gerektiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için geç ödeme zammı ile birlikte 28 Şubat 2019 tarihine kadar ödemeleri halinde, yapılandırma haklarından yararlanmaya devam edecekler.

Son ödeme tarihi 31 Ağustos 2018 olan birinci taksit için 8 Eylül 2018'den; son ödeme tarihi 31 Ekim 2018 olan ikinci taksit için ise 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere ödeme tarihine kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı eklenecek.

PEŞİN ÖDEMEYİ YAPMAYANLAR YÜZDE 90 İNDİRİM HAKKINI KAYBETTİ

7103 sayılı Kanun'la peşin ödeme tercihinde bulunanların, gecikme faizi ve cezaları yerine, anaparaya Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında eklenen tutarın yüzde 90'ı silinmişti. Anaparaya, enflasyon farkının sadece yüzde 10'u ilave edilerek ödeme olanağı sağlanmıştı.

Son çıkan kanunla yapılandırma borcunu aksatanlara 28 Şubat'a kadar ödeme imkânı getirildi ama bunlar yüzde 90 oranındaki indirim hakkını kaybettiler. Bunların anapara borçları önce borcun doğduğu tarihten 18 Mayıs 2018'e kadar Yİ-ÜFE oranında artırılacak. Bu tutara 8 Eylül 2018'den ödemenin yapılacağı tarihe kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı uygulanacak.

Peşin ödeme tercihinde bulunup borcunu 8 Eylül 2018 tarihine kadar ödememiş olanlar, borçlarını taksitli ödemeye çeviremeyecekler.

Etiketler: GSS, borç, sağlık
Okunma Sayısı: 2507
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı