"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslam ümmetinin geri kalmasının en büyük sebebi tembellik

06 Mart 2015, Cuma 16:44
Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Sudan'ın başkenti Hartum'daki en-Nur Camii'nde verdiği cuma hutbesinde, "İslam ümmetinin geri kalmasının en büyük sebebinin tembellik olduğunu" söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi ziyaret için bulunduğu Sudan'ın başkenti Hartum'daki en-Nur Camii'nde verdiği cuma hutbesinde, "Meşru gayelere gayri meşru araçlarla gidilmez" dedi.

Hartum'un Kafuri Bölgesi'nde bulunan ve Türk mimarisinin Sudan'daki yeni örneklerinden biri olarak gösterilen en-Nur Camii'nde minbere çıkan Görmez, cuma hutbesinde kardeşlik vurgusu yaptı.

Camide namaz kılan 2 bin kişinin dinlediği hutbe, Sudan devlet televizyonu tarafından naklen yayınlandı.

Görmez, hutbesine  Hucurat Suresi 13. ayetiyle başladı:

"Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O'na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır."

Hz. Muhammed (asm)'in Veda Hutbesi'ndeki "Arabın Aceme, (Arap olmayana)  Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur. Hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak takva iledir" mealindeki hadis-i şerifini de okuyan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, insanların 3 sorun ile mücadele etmesi gerektiğini ve bunların "Cehalet, tembellik ve tefrika" olduğunu belirtti.

"İslam'ın doğurmadığı yöntemler ile meşru hedeflere gidilemez" 

İslam doğmadan önceki dönemin "cahiliye" olarak adlandırıldığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "bugün İslam ümmetinin geri kalmasının en büyük sebebinin tembellik olduğunu" söyledi. 

Görmez, tefrikanın tehlikeli olduğunu ifade ederek  "Tefrika toplumsal dayanışmayı yok eden bir mikroptur. Allah kitabında şöyle buyuruyor: ' Allah’ın ipine hep birlikte sımsıkı sarılın bölünmeyin, tefrikaya düşmeyin' . Cenab-ı Allah, İslam birliğini emrediyor, ortak bir hedefte birleşmeyi ve ortak hedefe ortak örneğe gitmeyi emrediyor" diye konuştu. 

Prof. Dr. Görmez, hutbesine şu sözlerle devam etti:

"Allah, kitabı Kur'an-ı Kerim'de dinlerinde parçalananları zemmediyor. Bunların parça parça olmasından dolayıdır bu durum. Her bir fırka cenneti kendisine has sayıp başkasına haram görür. Yahudi ve Hıristiyanlardan örnekler verir. Meşru gayelere gayri meşru araçlarla gidilmez, şiddet, saldırı, aşırılık, terör, fitne çıkarmak, kışıkırtmak üsluplarına sığınarak, başvurarak, İslam'ın onaylamadığı işlerle meşru hedeflere kesinlikle gidilemez." 

"Cehalet, tembellik ve parçalanma ile mücadelinin yolu ilim,çalışmak ve birliktir" diyen Görmez, bütün davranışların Allah rızasını kazanmaya yönelik olması gerektiğini, İslam içerisine fitne sokmanın insan öldürmekten daha kötü olduğunu hatırlattı.

Cuma namazını da kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, cami çıkışında Sudanlılar ve bu ülkede yaşayan Türkler ile bir süre sohbet etti.

AA

Okunma Sayısı: 1666
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M Numan

    7.3.2015 07:38:46

    bu milletin ve bu vatanın hayat-ı içtimaiyesini anarşilikten kurtarmak ve büyük tehlikelerden halas etmek için, beş esas lâzımdır ve zarurîdir: Birincisi; merhamet.. ikincisi, hürmet.. üçüncüsü, emniyet.. dördüncüsü, haram helâlı bilip haramdan çekinmek.. beşincisi, serseriliği bırakıp itaat etmektir. İşte Risale-i Nur hayat-ı içtimaiyeye baktığı vakit, bu beş esası temin edip, asayişin temel taşını tesbit ve temin eder. Tarihçe-i Hayat ( 312 )

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı