"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İzmit Körfezi'nde korkunç manzara

05 Kasım 2015, Perşembe 14:27
İzmit Körfezi'nin Gölcük İlçesi'ne bağlı Değirmendere sahilinde son günlerde görülen toplu balık, yengeç, denizanası ve diğer canlı türlerinin ölümleriyle ilgili tartışma büyüyor.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada bunun gel-git sonucu  ani ısı değişikliğinden kaynaklandığı savunulurken, su altında ölü balık ve diğer canlıların görüntülerini çeken Değirmendere  Sualtı Topluluğu (DESSAT) Dalış Eğitmenleri  canlı ölümlerinin yaşam alanı bulunmayan ölü bölge (Anoksit Bölge) veya bir tür ağır metal salınımından kaynaklanabileceğini açıkladı.

Marmara Depremi'nin de merkez üssü olan Gölcük'ün Değirmendere sahilinde, kırılan fay hattının bulunduğu geniş alanda son bir kaç günde görülen toplu balık ve yengeç ölümleri bölgede endişe yarattı. Yüzlerce yengeç ve balık ölüsü, deniz yıldızları karaya vurdu. Değirmendere Spor Sualtı Topluluğu (DESSAT) Dalış Eğitmenleri de iki gün sualtından görüntüler alarak inceleme yaptı. 

"ANOKSİT BÖLGEDEN KAYNAKLANIYOR"

İzmit Körfezi'nde yaptıkları incelemede sualtındaki canlı ölümlerinin anoksit bölgeden kaynaklandığnı belirten Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Çevre Kurulu Başkanı ve Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan, "Bölge yoğun kirlilik riski altında. İlk tespitlerimize göre canlı ölümlerinin İzmit Körfezi içinde yer alan yaşam alanı bulunmayan ölü bölge olarak adlandırdığımız (Anoksit bölge) den kaynaklandığını tahmin ediyoruz" dedi. 

"BİR TÜR AĞIR METAL SALINIMI DA OLABİLİR"

Bölgede büyük balıklarda ölüm oranının daha yüksek olduğunu söyleyen Ceylan konuşmasını söyle sürdürdü:

"Bentik alanda dibe bağımlı yaşayan balık faunası büyük ölçüde ölmüştür. Büyük balıklarda ölüm oranı daha yüksek. Bunlar arasında tiryaki balığı, iskorpit, gobi, kikla ilk sıralarda diyebilirim.Kum içinde yaşayan istiridye anemonu olan (Limaria Hians) çok büyük oranlarda ölümüne rastladık. Bölgede sanayi kuruluşları yoğun olduğu için bu yaşanan ağır metal salınımı da olabilir. Başka nedenleri de olabilir. Önlem alınmazsa İzmit Körfezi yeniden kaybedilebilir." 

"FABRİKALAR VE EVSEL ATIKLAR ETKİLİYOR"

Toplu balık ve yengeç ölümlerine çevrede bulunan fabrika ve evsel atıkların denize boşaltılmasında etki olabileceğini söyleyen Değirmendere Spor Sualtı Topluluğu (DESSAT) Başkanı Murat Kulakaç, şunları söyledi:

"Balık ve kabuklu canlı ölümleri yaklaşık 1.5 ay önce başladı. Son birkaç gündür de yüzeye 10 metre kala canlılar sıkışıp öldüler. Çevrede fabrikalar ile denize dökülen evsel atıkların da etkisi olabilir. Umarız sualtındaki canlı ölümleri geçicidir." 

TÜBİTAK ve Kocaeli Çevre İl Müdürlügü ekipleri de yaşanan balık ölümlerinin nedenini bulmak için ölen balıklardan numune alıp inceleme başlattı. İnceleme sonuçları hala açıklanmadı.  

DHA

Okunma Sayısı: 3584
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı