"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kimse yargılanmadan suçlu ilan edilemez

24 Mart 2017, Cuma
Basın örgütleri tutuklu gazetecilere yönelik haksız ithamlara tepki gösterdi. DİSK Basın – İş sendikası “Kimsenin insanları önceden suçlu ilan etme veya yargı üzerinde baskı kurma hakkı yoktur” ifadelerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cezaevindeki gazetecileri “terörist, katil, soyguncu ve çocuk istismarcısı” olarak nitelemesinin ardından basın örgütlerinden tepki yükseldi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın - İş ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösterdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, “Tutuklu olan meslektaşlarımızın tümü gazetecidir ve gazetecilik yaptığı için cezaevindedir. Bütün dünya da böyle biliyor. Cumhurbaşkanı veya bir başkasının söylemesi de sonucu değiştirmiyor. Tutuklu gazeteciler hakkında halen iddianame yok. Demek ki suç bulamıyorlar, yaratamadılar. Bu nedenle de kıvranıyorlar ve böyle şeyler söylüyorlar” dedi. 

Güvenli şartlarda çalışması sağlanmalı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu: Bu yaklaşım demokratik koşullarda gerçekleşmesi gereken referandum sürecine gölge düşürmekten başka bir işe yaramayacaktır. Tüm siyasetçilere, devletin temsilcisi olan valilere, belediye başkanlarına, kaymakamlara halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görev yapan gazetecilerin güvenli koşullarda çalışmasını sağlamakla yükümlü olduklarını bir kez daha hatırlatıyoruz.

Hepsi gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş: Gazetecileri cezaevlerine tıkanlar hep ‘Cezaevlerinde gazeteci yok’ demiştir. Cezaevlerinde bulunan gazetecilerin tutuklanmalarına neden olan suçlamalara, delillere baktığımız zaman hepsinin gazetecilik faaliyetlerinden olduğunu görüyoruz. ‘Niye şu manşeti attınız? Bu manşetteki amacınız neydi? Bu haberi yaparken..., bu yazıyı yazarken... Bu kitabı hazırlarken, diye başlayan sorularla tutuklandı meslektaşlarımız. 154 gazetecinin tahliye edilmesini talep ediyoruz.

Tutuklu gazeteciler hakkında halen iddianame yok

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay: “Tutuklu olan meslektaşlarımızın tümü gazetecidir ve gazetecilik yaptığı için cezaevindedir. Bütün dünya da böyle biliyor. Cumhurbaşkanı veya bir başkasının söylemesi de sonucu değiştirmiyor. 24 saat içinde insanlar, akademisyenler, gazeteciler, kamu görevlileri işten atılıyor ama 4 ay geçiyor tutuklu gazeteciler hakkında halen iddianame yok. Demek ki suç bulamıyorlar, yaratamadılar. Bu nedenle de kıvranıyorlar ve böyle şeyler söylüyorlar.”

‘Çocuğum Erdoğan’ın bir cümlesiyle yıkıldı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Saray’da Anadolu Yayıncılar Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Erdoğan burada yaptığı açıklamada, haklarında iddianame dahi hazırlanmadan aylardır cezaevinde tutuklu bulunan yılların gazetecilerini yok sayarak, “Hapisteki gazetecilerin listesini verin diyoruz. Katilden çocuk istismarcısına herkes var. 149 kişilik liste geldi. 144’ü terör, 4’ü adi suçlardan içeride” dedi. Cumhuriyet Gazetesi operasyonunda tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel’in eşi Nazire Kalkan Gürsel, Erdoğan’ın bu sözlerinden sonra oğulları Erdem Gürsel’in hüngür hüngür ağladığını belirterek, “Erdoğan’ın içerdeki gazetecilerle ilgili sözlerinden sonra oğlumuz Erdem hüngür hüngür ağlıyor. Cevap bekliyorum. Bu ne demek?” diye sordu. Nazire Kalkan Gürsel, ayrıca “4.5 aylık çabalarım @RT_Erdogan ‘in bir cümlesiyle yıkıldı. Ne kadar uzak tutabilirim medyadan? Çocuk mosmor oldu. Kaskatı kesildi. Ne diyeyim?” ifadelerini sosyal medyadan yazdı. 

Kara çalma niyeti hakikatin acı duvarına çarpacak

DİSK Basın - İş: Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama gazetecilere yönelik antidemokratik tutumun üstünü örtme çabasından fazlası değildir. Kalemiyle, fotoğraf makinesiyle, kamerasıyla halkın haber alma hakkı için çabalayan gazetecilere “terörist”, “istismarcı”, “hırsız” gibi ithamlarla kara çalma niyeti elbette hakikatin acı duvarına çarpacaktır. Biliyoruz hukuk her zaman adalet getirmiyor ama yine de hukukun en temel prensibine göre insanlar haklarında bir mahkeme kararı verilene kadar suçsuzdur. Ve kimsenin insanları önceden suçlu ilan etme veya yargı üzerinde baskı kurma hakkı yoktur.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, T’24’te yer alan habere göre, “Doğrusu merak ediyorum; Cumhurbaşkanı, hangi listeye bakmış? Yılların gazetecilerine terörist diyorsanız; bunu ispatlamak zorundasınız. Cumhuriyet gazetesi yazarları tam 143 gündür, cezaevindeler! Belli ki; iddianameye yazacak bir şey bulamıyorlar” dedi.

 

Okunma Sayısı: 4239
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Bir mağdur

    24.3.2017 17:10:20

    Sayın dışişleri bakanının ısrarı üzerine konsolosluk önünde toplanan vatandaşlarımıza Hollanda polisinin müdahalesi sırasında yaşanan diyalog "abi dur yapma içeri atacaklar" "burası Türkiye mi u... nasıl atarlar". Bu adamlar bizimkiler gibi zalim değiller demektir.

  • alim bal

    24.3.2017 13:35:33

    ahh ahhh adalet nerdesin.

  • alim bal

    24.3.2017 12:46:47

    burası türkiye her sey olur.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı