"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Müslümanlarla diyalog ve dostluk iklimi zaruridir'

30 Kasım 2014, Pazar 15:19
Katoliklerin dini lideri Papa Francesco ile Fener Rum Patriği Bartholomeos, ortak bir deklarasyona imza attı. Deklarasyonda, diyaloğun gerekliliği ve savaşların durması için çaba sarf edilmesine vurgu yapıldı,

"Bu bölgedeki acil durum iyi niyetli bütün insanların dayanışmasını ve Müslümanlarla karşılıklı saygı ve dostluk ikliminde yapıcı bir diyaloğun sürdürülmesini zaruri kılmaktadır." denildi. 

Papa Francesco, sabah saatlerinde Ortodoksların ayinine katıldı. Ayinin ardından Patrik Bartholomeos ve Papa Francesco bir deklarasyona imza attı. Deklarasyonda, "Katolikler ve Ortodoksların birliğini öne çıkarmak ve ilerletmek konusunda samimi ve istikrarlı kararlılığımızı ifade etmek isteriz. Aynı şekilde Ekümenik Patrik Dimitrios ile Papa II. Jean Paul zamanında Fener’de başlamış ve iki kilise tarihinde olayları inceleyen teolojik diyalogum devamını hararetle desteklemekle ve muvaffakiyeti için dua etmekteyiz." değerlendirmesi yer aldı. 

Irak, Suriye ve bütün Ortadoğu’daki olaylardan endişe duyulduğunun ifade edildiği deklarasyonda, "Barış ve istikrarın bölgede tesisi için beraberce irademizi ifade ederek problemlerin diyalog ve karşılıklı anlayış ile çözülmesini arzu etmekteyiz. Bölgedeki barış çabalarını takdir etmekte beraber, yüksek sorumluluk taşıyanları, Hristiyanları da dahil etmek üzere tüm ıstırap çeken halkların vatanlarında yaşayabilmeleri sağlamak için bütün şartları oluşturmaya davet ediyoruz. Ortadoğu’da 2 bin yıldan beri İsa Mesih’in adını anan Hristiyanların oradan kovulmalarını katiyen kabul edemeyiz. Kardeşlerimizden birçoğu şiddet ve tehdit altında evlerini ve memleketlerini terk etmeye mecbur kalmışlardır. İnsanların hunharca kurban edildiği bir ortamda insan hayatının değeri sıfırlanmıştır. En trajik olan ise bu olaylara gösterilen ilgisizliktir. Hristiyanların ve diğer inançların Ortodoğu’daki feci durumu için sadece bizlerin duaları yeterli olmayıp aynı zamanda uluslararası toplumun da duruma uygun duyarlılığı göstermesi gerekmektedir." ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada : "Bu bölgedeki acil durum iyi niyetli bütün insanların dayanışmasını ve Müslümanlarla karşılıklı saygı ve dostluk ikliminde yapıcı bir diyaloğun sürdürülmesini zaruri kılmaktadır. Müşterek değerler ile samimi kardeşlik hislerinden kaynaklanarak Müslümanlar ve Hristiyanlar; adalet, barış, bireylerin haysiyet ve haklarına saygı ilkeleri çerçevesinde işbirliği yapmaları, yüz yıllarca beraber yaşadıkları bu bölgede savaşın feci neticelerinin bertaraf edilmesinde tek yoldur. Biz Hristiyanlar önderler olarak bütün dini önderleri dünyada barış ve dayanışmanın gerçekleşmesi için dinlerarası diyaloğu teşvike davet etmekteyiz. Bu aynı zamanda bütün dünyada savaşların mutsuz ettiği halklar için geçerlidir. Özellikle Hristiyan bir geleneği olan Ukrayna 'da barış için dua ettiğimiz gibi uluslararası hukuk çerçevesinde ve diyalog yoluyla çatışmaların son bulması ve Ukraynalıların ahenk içinde yaşamaları çağrısını yapmaktayız."  ifadelerine yer verildi. (Cihan)

Okunma Sayısı: 2010
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı