"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Polis okulu öğrencileriyle ilgili yeni tazminat düzenlemesi

21 Şubat 2016, Pazar 11:10
Emniyet Genel Müdürlüğü adına Polis Akademisi Başkanlığı’na bağlı eğitim kurumları ile diğer fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerden alınacak tazminata dair yönetmelikte düzenleme yapıldı.

İçişleri Bakanlığı'nca hükümleri yürütülen yönetmeliğin amacı; öğrencilerden, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ile belirlenen sağlık sebepleri ve ölüm hariç, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlardan, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine devletçe yapılan öğretim masraflarının yasal faizi ile birlikte tazmin ettirilmesi esaslarını düzenlemek.

Söz konusu yönetmelik; öğrencilerden, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlara, velilerine ve kefillerine ödettirilecek tazminatı kapsıyor. 

TAAHHÜTNAME VE KEFALET SENEDİ DÜZENLENMESİ

Buna göre; Polis Akademisi'ne bağlı Polis Amirleri Eğitimi Merkezi, FYO, Polis Meslek Eğitim Merkezleri ve Polis Meslek Yüksekokullarında okuyacak öğrenciler için taahhütname ve kefalet senedi düzenlenecek. Alınacak tazminata; iaşe giderleri, giyim-kuşam ve diğer istihkaklar, öğrenci harçlıkları; öğrencilere yıl içerisinde verilen toplam harçlık tutarı ile okul harçları, öğrenci taşıma gideri, ek ders, sınav ve uygulamalı eğitim giderleri ile aydınlatma, su, temizlik ve ısıtma giderleri dahil edilecek.

TAZMİNATIN HESAPLANMASI

Her yıl sonunda, genel bütçeden yapılan ve tazminata esas alınacak harcamalar toplanacak. Yıllık harcama toplamının bir öğrenciye düşen kısmı hesaplanarak, bu kalemlere ait o yılın harcama tutarı belirlenecek ve onay için Polis Akademisi Başkanlığı'na sunulacak. Onaylanan bu tutar o yıla ait tazminat tutarı olarak öğrencilere duyurulacak.

Toplam tazminat tutarı, tazminatı hesaplanacak öğrencinin geçmiş yıllara ait tazminat tutarlarının toplanması ile bulunacak. Öğrencinin eğitime ilk başladığı yıla ait tazminat tutarı, öğrencinin eğitime devam ettiği gün sayısının tüm yıla oranlanmasıyla; öğrencinin eğitim kurumundan ayrıldığı yıla ait tazminat tutarı ise ayrıldığı tarihe kadar belirtilen kalemlerden yapılan harcamalardan kendi payına düşen tutarın hesaplanması ile bulunacak.

TAAHHÜTNAME VE KEFALET SENEDİ TUTARININ BELİRLENMESİ

Kefalet tutarı, her yıl giderler hesaplanarak çıkan tazminat tutarına her yıl için yüzde 10 oranında artış eklenmek suretiyle, eğitimin azami süresi dikkate alınarak belirlenecek. Polis Akademisi Başkanlığı'nca belirlenen tutar üzerinden hazırlanan taahhütname ve kefalet senedi, eğitim kurumlarına yeni alınacak öğrenci, velisi ve kefillerince imzalanıp notere tasdik ettirilecek.

TAZMİNATIN ÖDENMESİ

Emniyet Genel Müdürlüğü adına Polis Akademisi Başkanlığı'na bağlı eğitim kurumları ile diğer fakülte ve yüksekokullarda okutulan öğrencilerden, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ile belirlenen sağlık sebepleri ve ölüm hariç, mezun olup olmadığına bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde, istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da başka bir sebeple ayrılanlara, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılan öğretim masraflarının yasal faizi ile birlikte giderleri kapsayacak biçimde hesaplaması yapılır; masraflar, asıl borçlu olarak öncelikle reşit ise öğrencilere değilse velilerine, masrafların asıl borçludan alınamaması durumunda ise kefalet sözleşmesinde yer alan kefillerden müteselsilen tazmin ettirilecek.

TAHAKKUK ÖNCESİ İŞLEMLER

Öğrencinin ilişiğinin kesilmesi ve tazminat hesabının yapılması ile ilgili eğitim kurumu, ilişik kesmeye yetkili kurul ya da makam kararının ardından tazminat hesabı yaparak muhasebeleştirmeye esas belgelerin birer nüshasını ilgili muhasebe birimine gönderecek ve borçluları adına kayıta alınmasını isteyecek.

GÜVENLİK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MEZUNLARI

Yönetmeliğin geçici maddesinde ise Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun olanlardan, bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra zorunlu hizmet süresini tamamlamadan sağlık ve ölüm sebepleri hariç meslekten ayrılanların tazminat hesaplamaları son yönetmelik hükümlerine göre yapılacak.

Okunma Sayısı: 5092
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı