"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rus basını: Seçmen Erdoğan’a “kırmızı kart” gösterdi

08 Haziran 2015, Pazartesi 15:51
Rusya medyası, Türkiye'de dün yapılan seçimlere büyük ilgi gösterdi . Konuyla ilgili haberlerde AK Parti'nin büyük oy kaybına uğradığı vurgulandı.

Seçmen Erdoğan'a “kırmızı kart” gösterdi başlığını kullanan Moskovski Komsomolets gazetesi ayrıca seçim sonuçlarını, "Türkiye’de Halife’nin düşüşü" olarak yorumladı. Türkiye’de yüzde 86 rekor katılım ile seçimlerin yapıldığını hatırlatan gazete, 2011 seçimleriyle kıyaslandığında AKP'nin yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybettiğinin altını çizdi. Rus gazetesi, Halkların Demokratik Partisi'nin ise büyük başarı sağladığını beyan etti. 

RT – Russia Today: "Erdoğan’ın partisinin yenilgisinden sonra TL çöktü!"

Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Parti’si meclisteki çoğunluğu kaybettikten sonra, Türkiye’nin milli para birimi Lira rekor seviyede değer kaybetti. Dolar/TL seçim sonuçlarının ardından 2,80'e yaklaşarak rekor kırdı. Euro da 3 TL'yi geçti. Borsa'da da sert düşüş yaşandı. Merkez Bankası, piyasalardaki oynaklığı azaltmak için hamle yaptı.

Ria Novosti: "Türkiye'de genel seçimler AKP'nin zaferiyle tamamlandı, fakat AKP mecliste kesin çoğunluğunu elde edemedi. Bu durum AKP'nin 13 sene boyunca alıştığı bölünmez yetkinin geçerli olduğu Türkiye tarihinde yeni bir çağ açacak." Ria Novosti, koalisyon ihtimaline değindi.

Rossiysakaya Gazeta: "Türk vatandaşları 20 partiden 550 meclis üyesi seçtiler. Herkesin merak ettiği soru ise şu, 2002 yılından itibaren yönetimde olan AKP kendi pozisyonunu korumaya devam edebilecek mi?"

Eho Movski: "AKP bu kaybı 13 sene boyunca ilk defa yaşadı. İlk verilere göre, AKP oyların yüzde 41'sini aldı. Aynı zamanda HDP oyların yüzde 11'den fazlasını alarak meclise girmeyi başardı. Artık Cumhurbaşkanı Erdoğan tek başına anayasayı değiştiremez ve Cumhurbaşkanlığı yetkilerini genişletemez."

Regnum: "Uzun yıllar boyunca lider konumda olan AKP, 550 sandalyeden sadece 256'sını alabildi. Yüzde 10'luk bariyeri CHP, MHP ve HDP geçmeyi başardı.

ITAR-TASS: Rusya’nın resmi devlet haber ajanslarından TASS, Türkiye’de Başbakan’ın partisinin iktidar statüsünü kaybettiğine dikkat çekti. Rus devlet TV kanalı NTV, AKP’nin seçimi kazandığını ancak meclis çoğunluğunu kazanamadığına vurguladı.

Kommersant: Rusya’nın en popüler gazetelerinden Kommersant, Türkiye’nin bu seçimle demokrasiden yana olduğunu gösterdiğini yazdı. Gazete, “Seçimler Recep Tayyip Erdoğan’nın istediği şekilde tamamlanmadı. Artık Erdoğan kendi fikirlerine göre anayasayı değiştiremeyecek.” diye yorum yaptı.

Türkiye’de seçimler 600’e yakın Rus medyasında yer aldı.

Okunma Sayısı: 2043
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı