"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sandık için güven ver

29 Nisan 2018, Pazar 00:21
SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN ENDİŞE DUYAN STK’LAR KAMPANYA BAŞLATTI

24 Haziran’da yapılacak erken seçim sandık güvenliği konusunda endişeleri de beraberinde getiriyor. “Oy ve Ötesi Derneği”, seçim kanununda yapılan değişikliklere karşı #GüvenVer kampanyası başlattı.

Seçim ve oy güveliğiyle her seçim döneminde adaından söz ettiren ve başarılı çalışmalara imza atan Oy ve Ötesi gönüllüleri ‘hedefimiz tüm Türkiye! dedi. Gaztecilere açıklamalarda bulunan Oy ve Ötesi Derneği yetkilileri şunları dedi: Ülke çapındaki sandıkların tamamında, en az bir müşahit bulunmasının sandık güvenliği açısından son derece önemli ve değerli olduğunu bildiğimiz bu süreçte önceliğimiz, geçmiş seçimlerde ulaşamadığımız sandıkların yoğunlukta olduğu ilçeler. Bugüne kadar gözlemlediğimiz altı seçimden edindiğimiz deneyim gösteriyor ki, seçim güvenliği için ülke çapındaki sandıkların tamamında, en az bir müşahit bulunması son derece önemli ve değerli. Tüm illerden kayıt almayı, yeterli sayıda başvuru aldığımız ölçüde tüm sandıklar için müşahit organizasyonu yapmayı hedefliyoruz. Adil, güvenilir ve şeffaf bir seçim için tüm kamuoyunu 24 Haziran’da müşahit olarak ve müşahit bularak seçimlere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Müşahitlik için çok yakında kayıt almaya başlayacağız.” 

Sandıkları kim taşıyacak?

YSK ile geçen hafta Ankara’da görüşen dernek üyeleri, yaptıkları açıklamada pusula ve zarfların mühürlenmesinin kanunen hâlâ zorunlu olduğunun altını özellikle çizdi. Dernek, valilerin sandıkların taşıma ve birleştirme taleplerinin şeffaf ve kamuoyu denetimine açık şekilde gerekçelendirilmesi, taşıma/birleştirme kararının alınması durumunda seçmenlerin ulaşım ihtiyaçlarının karşılanma usullerinin netleştirilmesi, seçim sonuçlarının olası uygulamalardan etkilenmemesi adına yalnızca aynı seçim çevresi içerisinde mümkün olabileceğinin güvence altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Endişe büyük

200 binden fazla gönüllüsü bulunan “Oy ve Ötesi Derneği”, seçim kanununda yapılan değişikliklerin ardından YSK’ye yönelik “#GüvenVer” adıyla bir kampanya başlattı. DW haberde yer alan bilgilere göre Mart ayında yürürlüğe giren “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarfların geçerli sayılmasını öngörüyor. Dolayısıyla değişen yasa ile önceki seçimlerde zorunlu olan kullanılan oy zarfı pusulasındaki mühür zorunluluğu kalkıyor. Öte yandan yasa ayrıca seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla vali veya il seçim kurulu başkanının talebi üzerine sandıkların taşınmasına, seçim veya sandık bölgelerinin birleştirilmesine karar verebilmesine de olanak sağlıyor. Yani kanuna göre, il valisinin teklifi üzerine sandıklar bir yerden başka bir yere taşınabilecek. Oy ve Ötesi söz konusu bu değişikliklerin seçim sürecinde belirsizliklere yol açabileceğinden endişe ediyor.

Okunma Sayısı: 2173
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı