"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uygur Türkleri, İstanbul'daki Tayland Konsolosluğu'na saldırdı

09 Temmuz 2015, Perşembe 07:40
Kendilerinin Uygur Türkü olduğunu belirten bir grup vatandaş, Tayland'da bulunan yaklaşık 200 kişilik yurttaşlarının Çin'e teslim edileceğini iddia ederek Tayland Konsolosluğu'nu bastı.

Konsolosluk binasının kapısını kırarak içeri giren grup, içerideki klasör ve evrakları sokağa döktü, bilgisayarlara zarar verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri 9 kişiyi gözaltına aldı. 

Bayrak ve pankartlar taşıyan öfkeli kalabalık, saat 23.00 sıralarında, Kore Şehitleri Caddesi, Mithat Ünlü Sokak'ta bulunan Tayland Krallığı İstanbul Konsolosluğu önüne geldi. Grup, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden kaçarak Tayland'a sığınan yaklaşık 200 Uygur'un tekrar Çin'e iade edileceği gerekçesiyle protesto gösterisi yapmaya başladı. 

TAYLAND BAYRAĞI İNDİRİLDİ 

Bu sırada, grupta bulunan bir kişi, konsolosluğun girişindeki direğe tırmanarak cebinden çıkardığı bıçakla Tayland bayrağının iplerini kesti. Sloganlar atan grup, daha sonra konsolosluğu taş yağmuruna tutmaya başladı. Konsolosluk binasının kapısını kırarak içeriye de giren eylemciler, binada bulunan evrak ve dosyaları dışarıya çıkarıp sokağa döktü. Şahıslar, konsolosluğa ait klima ve diğer eşyaları da kalas ve taşlarla tahrip etti. 

POLİSE DİRENİLDİ, ARBEDE ÇIKTI 

Olayların başlamasından bir süre sonra gelen polis ekipleri, grubu konsolosluk binasından çıkarttı. Eylemcileri gözaltına almak isteyen polis ekipleri ile gruptakiler arasında arbede yaşandı. Bunun üzerine polis ekipleri şahısları güvenlik çemberine aldı.

Grup bir süre sonra konsolosluğun bulunduğu sokakta namaz kıldı. Bölgeye çevik kuvvet polisleri sevk edildi. Konsolosluk önüne gelen çevik kuvvet polisleri, eylemcilerden 9 kişiyi gözaltına alarak emniyete götürdü. Diğer eylemciler ise uyarılarının ardından olaysız şekilde dağıldı. 

Doğu Türkistan Platformu adına açıklama yapan Hidayet Oğuzhan,

"Doğu Türkistan'daki zulümden kaçarak Tayland'a sığınan 360 civarında insan için sürekli biz bu işi takip ediyorduk. Son zamanlarda 173 kişi Türkiye'ye getirildi. Bazılarının çocukları buraya gelmiş bazıların anneleri Tayland'da, Çin'e iade edilmiş ya da edilecek olan insanlar var. Bize bu konuda Tayland'dan telefon geldi. Orada bulunan Doğu Türkistanlı vatandaşlar beni arayarak Tayland'dan Çin'e götürüleceklerini söylediler. Bunun üzerine biz Türkiye'deki resmi makamlara müracaat ettik. Son bir saat içerisinde bize gelen haberler 67 Doğu Türkistanlı vatandaşın Çin'e gönderildiğini yönünde. Bebekleri burada ağlayan anneleri Çin'e iade edildi ya da edilecek" dedi.

Okunma Sayısı: 2010
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı