"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âdab-ı muaşeret nedir?

İbrahim ERSOYLU
27 Mayıs 2017, Cumartesi
ÂDÂB-I MUAŞERET

Sözlükte “İyi terbiye, nazik ve kibar olmak, usluluk, zariflik” manalarına gelir. Adâp, edebin çoğuludur. Muaşeret ise, “Birlikte yaşayan kişilerin iyi geçinmesi” demektir.

Adab-ı muaşeret kuralları, “Bir arada yaşayan insanların iyi ilişkiler içinde olmaları, birbirlerine nazik, kibar davranmalarını sağlayan bilgilerdir.” Adab-ı muaşeret kurallarına halk arasında kısaca “Görgü kuralları” denir.1 Toplumda “Görgülü, görgüsüz” ifadeleri kullanılır. Birincisi, ince, zarif, kibar, yerine göre konuşan ve davranan kişi için; diğeri, kaba, toy, usûlsüz ve yersiz konuşan ve davran kişi için kullanılır.

Müslüman kişinin hedefi; Kur’ân’da ifade edilen ve Hz. Peygamberin (asm) bizzat söz ve davranışlarıyla gösterdiği görgü kurallarını şahsî ve içtimaî hayatında yaşayarak göstermektir. Bunu yapabildiği takdirde sevilen ve sayılan bir kişi olur.

Okunma Sayısı: 27258
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ecem

    10.1.2022 15:13:45

    çok teşekkürler sayenizde ögrendim öğretmen cevaplamış ben yoktum sayenizde sınavdan 100 aldım

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı