Samsun’un Havza ilçesine bağlı Yenice köyü mezrasında
bulunan buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmen çarkını döndürmeye devam ediyor.
Samsun’un Havza ilçesine bağlı Yenice Köyü mezrasında bulunan buğday, çavdar, aşlık bulgur ve hayvan yemi öğütülen 300 yıllık su değirmeni, teknolojiye adeta meydan okuyor. Tersakan Irmağı üzerinde kurulan ve yıllardır hizmet veren 30’a yakın değirmen kapanmasına rağmen 300 yıllık tarihî değirmen çarkını döndürmeye devam ediyor. Tarihî değirmenin Avrupa ülkelerinden bile müşterisi var. Köyde yaşayan Mehmet Pehlivaner ve ailesi tarafından işletilen su değirmeni, tarihî yapısı ve tabiî güzelliğiyle de ilgi çekiyor. Mehmet Pehlivaner (78) yaptığı açıklamada, 70 yıldır değirmende çalıştığını, 100 yıldır değirmeni ailesinin işlettiğini söyledi.
ECDAD NELERLE UĞRAŞMIŞ TORUNLAR BİLMELİ...
Pehlivaner, “Hayatım burada geçti. Çevre illerden ve bölgeden gelenlere un öğüttük. Fabrikaların çoğalmasıyla müşteriler azaldı, değirmende genelde yem kırma işlemi yaptık. Irmak boyunca 30’a yakın su değirmeni vardı. Ancak bu değirmenlerin çoğu zamanla teknolojiye yenik düşerek kapandı” dedi. Değirmen taşlarının özel olarak Çorum’un Palabıyık bölgesinden getirildiğini ifade eden Pehlivaner, işlerin yoğun olduğu dönemlerde bir değirmen taşının 10 yıl dayandığını ancak son zamanlarda işlerin az olması dolayısıyla 20 yılda bir taş değiştirdiklerini kaydetti. Pehlivaner, böyle tarihe mal olan işletmeleri yaşatmak gerektiğini, kendisinden sonra gelen neslin ecdadının neye gönül verdiğini bilmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.