"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Elmas kılıç

Mehmet ÇETİN
24 Mayıs 2025, Cumartesi
Risale-i Nur Külliyatı’nda yaklaşık iki yüz yerde geçen “Elmas Kılıç” ifadesi, bu makalemizin konusudur.1

Bilindiği üzere kılıç, çelikten yapılır, elmastan değil. Kimyevî özellikleri itibarıyla da tamamen farklılık arz eden çelikten mamul kılıç ile kıymetli maden olan elmas, Bediüzzaman’ın lügatinde birleşir ve zahirî manasının dışında bir anlam yüklenip, farklı bir hüviyetle kullanılır.

Kılıç ya da kılınç; sadece savunma veya saldırı aleti olarak kalmayıp, kuvvet, hâkimiyet, adalet, cesaret ve bağımsızlığın da manasını ihtiva eder. Elmas ise; saflık, sertlik, kıymetlilik gibi özelliklere sahiptir. Pırlanta ise, elmasın işlenmiş hâlidir ki konumuz haricidir. 

Elmas; delme ve kesim sanayiinde, sert metallerin, alaşımların, metalik olmayan minerallerin, cam, seramik, kırılgan malzemelerin kesiminde kullanılır. Burada yapılan kesme işleminde elmas ile, sıfıra yakın hasar, talaşsız, daha sağlıklı delim ve kesim yapılır. 

Yaşadığı dönemin teknolojik gelişmelerinden de haberdar olan Bediüzzaman, elmas ve kılıcın özelliklerinin ötesinde onların üzerinde sembolize edilen manalara işareten belki de geleceğin meselâ lazer kesim gibi ileriye yönelik atıflarda bulunuyor olabilir. 

Bediüzzaman, elmastan kılıcın olmayacağını elbette pekâlâ biliyor lakin burada ifade etmek istediği bir başka mana var ve bunu da edebî sanat olsun diye kullanmıyor, o bir hakikati, en güzel ve veciz şekilde ifade etmek istiyor ki o da Kur’ânî hakikatlerin birer elmas kılıç olduğudur.

Risale-i Nur’da elmas kılıç tabiri, esas itibariyle Kur’ân-ı Kerîm için kullanılır, meselâ: “Madem Risale-i Nur, bu mu’cize-i kübranın (Kur’ân’ın) elinde bir elmas kılıç hükmünde hizmetini göstermiş ve muannid düşmanlarını teslime mecbur etmiş.”2  

Makam gereği Kur’ân’a müsteniden Risale-i Nur için de kullanıldığı bilinir, şöyle ki: “Kur’ân’ın i’cazını isbat eden bu risale ve arkadaşları olan İşârâtü’l-İ’caz ve Mu’cizat-ı Kur’ân’iye risaleleri Kur’ân-ı Hakîm’in birer elmas kılıcıdırlar.”3

Değer ve kuvvet manalarını takviye ederek bir topluluğu ifade için de kullanılır: “Gariptir, hem çok gariptir: Yedi yüz sene müddetinde İslâmiyet’in ve Kur’ân’ın elinde şerefşiar, barikaâsâ bir elmas kılınç olan Türk milletini…”4

Talebelerini teşvik için “...kuvvetli, ciddî, samimî, gayyur, fedakâr ve kalemleri birer elmas kılınç olan kardeşleri bana muavin ihsan etti.”5, diye de kullanır.

Hakikatin ifadesi için “...dalâletin menbaı olan tabiat tağutunu bürhanın elmas kılıcıyla parçalamak ve...”6, şeklinde de kullanılır. 

Bazı tahripler, tamire vesile olur. Kılıç, tamir değil tahrip yapar, keser. Risale-i Nur, kafalardaki yanlış düşünceleri keser, onu Kur’ânî esaslarla tamir eder. Risale-i Nur’un, “elmas kılıç” olarak nitelendirilmesine bu yönüyle de bakmak gerekir. Kafaları keserek öldüren kılıç değil, hatalı düşünceleri keserek, dünya ve ahiret saadetine vesile olacak icraat yapıyor. “Neşrolunan Sözler, Hakaik-i Kur’ân’iyenin birer anahtarı ve o hakaiki inkâr etmeye çalışanların başlarına inen birer elmas kılıçtır.”7

Çoğaltabileceğimiz örneklerle anlatılmak istenen, manaları mecaz ve teşbihin çeşitleriyle yapılan ifadelerde hep anlatılmak istenen manaya dikkat çekilir, sözün kendisine değil.

Dipnotlar:

1- Bu yazıya vesile olan Dr. Nuri Durucu hocamıza teşekkürler.

2- Sözler, s. 179. (13. Söz’ün 2. Makamı)

3- Mesnevî-i Nuriye,  s. 290. (Fihrist)

4- Şualar , s. 628. (5. Şua)

5- Mektubat, s. 439. (28. Mektup 7. Risale)

6- Sözler, s. 453. (25. Söz))

7-  Mektubat, s. 502. (29. Mektup 6. Risale)

Okunma Sayısı: 1624
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Çetin

    1.6.2025 20:28:01

    Dr. Nuri Durucu'nun yorumudur: Elmas, edebiyatta hem somut bir değer hem de metaforik anlamlarla sıkça kullanılan bir imgelerden biridir. Sertliği ve dayanıklılığı ile azmi, direnci, kalıcılığı simgeler. Parlaklığı ve nadirliği nedeniyle güzelliğin, saflığın ve değerli şeylerin temsili olarak da öne çıkar. Klasik şiirlerden modern romana kadar pek çok eserde elmas, insan ruhunun sert ve yumuşak yanlarını betimlemek için kullanılmıştır. Örneğin, zorluklara rağmen yıkılmayan karakterlerin “elmas gibi sağlam” oluşu anlatılır. Aynı zamanda “elmas gibi parlak bir gelecek” ifadesi, umut ve başarı sembolü olarak yer alır.

  • Raşit örenel

    26.5.2025 13:47:40

    Bilakis Enes bey camcı olduğum için bahsettiğiniz, adı elmas kendi çok sert metal olan aletleri sizin gördüğünüzden çok daha fazla her gün kullanırım, ayrıca kullandığım için biliyorum, bahsettiğiniz gereç camı biçmez, üzerine çizik atarak çalışır. Fakat makam itibariyle elmas gibi kıymetli bir madeni sırf insan öldürmek için yapılan bir aletin yapımında kullanmak abes olacağı için, yazarın da Risale-i Nurdan iktibas ettiği ve etmediği pek çok yerdeki manaya dikkat edersek elmas kılıca, çelik kılıçta olmayan bir fonksiyon yükleniyor, bu ise Kur'anı Kur'anın ziyasından aldığı nurla müdaffaadır, ilmi, fikri müdafaadır.

  • Enes

    24.5.2025 21:13:39

    Raşit bey elmas bedene zarar vermez mi? Camı biçiyor bedene ne yapmaz. Hiç görmediniz mi yoksa

  • Raşit örenel

    24.5.2025 16:44:01

    Abi Allah razı olsun. Bir tashih bir de katkı tavsiyem olacak. Risale-i Nurlarda başka yerde Kuran için "elmas kılıç" tabiri geçiyor mu bilmiyorum fakat, dikkat ederseniz, Kuran için "elmas kılıç" tabirinin kullanımına verdiğiniz örnekte de kılıç ile kastedilen yine Risale-i Nurlardır. Orada mucize-i kübra olan Kuranın elindeki elmas kılıcın Risale-i Nur olduğu ifade ediliyor. Katkı babından ise şunları söyleyebilirim; Kur'anın etrafındaki surlar yıkılınca Kur'an kendini doğrudan doğruya müdafaa edecek ve bunu yaparken kullandığı silah ise Risale-i Nurlardır fakat zamanımızda maddi cihad kapısı kapalı olup, kılıçlar kınına girdiği için elmas kılıç benzetmesi yapılmış, hem bir savunma silahı çünkü kılıç, fakat elmas olması cihetiyle de bedene zarar verecek değil Kur'anın nurunu teşrih edip, renklerine ayırarak ilmi müdafaa yapacak bir kılıç.

  • HÇeşitcioğlu

    24.5.2025 10:20:00

    Elmaskılıç/ pırlanta kılıç teşbih değil gerçek! Metamorfozun (tagayyür) en çarpıcı ve güzel örneği şüphesiz elmas madeninin mücevher oluşumudur. Elmas; dünyanın en az 150 bin kilometre derinliğinde ve en az 1 milyar senede, 1050 derece sıcakta ve 50 kilobar basınç altında oluşabilen çok değerli bir mineral mücevher. En mükemmeli tam saydam ve renksizdir. Saf karbon atomlarının billurlaşması/kristalleşmesiyle oluşur. Elmas; mağma çekirdeğine yakın katmanda oluşturulur. Bir elması kesip çizebilen tek şey başka bir elmastır. Günümüzde elmas lazerle kesilebilir. Erime noktası 3547 °C’dir. Yoğunluğu yaklaşık 3,5 gr/cm³tür. Havada 850 °C’de yanar. Elmasın sayısız ara formu vardır, alt tabakada en bilineni cam kesen elmastır. Havasız ortamda 1500 °C’de grafite/ saf karbon/ dönüşür. Elmasa (pırlanta) ancak tuz ruhu ve kezzap zarar verebilir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı