"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cennette Tûbâ ağacı

Mehmet Örnek
27 Aralık 2018, Perşembe 02:09
Tûbâ, Allah’ın kudretiyle Cennet’e dikilmiş bir ağaçtır.

Onu diğer ağaçlardan ayrıcalıklı kılan, Cennet gibi bir yerde ebedî olarak kalmasıdır. Yûnus Emre’nin mısralarına da konu olmuştur: “Salınır Tûbâ dalları, Kur'ân okur hem dilleri, Cennet bağının gülleri, Kokar, Allah deyû deyû.”

Kur’ân-ı Kerîm’de Tûbâ şöyle geçmektedir: “İman edip güzel amel edenler için Tûbâ ve dönüp gidecek güzel yurt vardır.” 1 Âyette geçen “tûbâ” hakkında İbn Abbas, Cennet veya Cennette bir ağaç diye rivat etmiştir. Müfessir Kurtubî, Tûbâ’nın Cennette bir ağaç olduğu söyler ve: “Sahih olan görüş, Tûbâ’nın bir ağaç olduğudur”2 der.

 “Tûbâ, Cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır.” 3 hadis-i şerifinde de anladığımız üzere, Cennette Tûbâ ağacı vardır. Buharî ve Müslim, Sehl İbn Sa’d’dan rivâyet ettiklerine göre Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz Cennette bir ağaç vardır ki, bir binici gölgesinde yüz yıl yürür de o gölgenin sonuna erişemez” Bir rivâyete göre “sür’atle koşan at binicisi’ olarak geçer. Bundan maksat, o ağacın büyüklüğünü belirtmektir. “Tubâ Ağacı ile ilgili özellikler Allah’ın sonsuz kudretine delâlet eder. Buna iman, bolca sevabı gerektiren gaybe iman kapsamına girer.” 4

Evet demek ki, ağaçlar yeşillikler tabiî bütün güzellikler, Cennette de kişinin imanı nispetinde olacaktır. Cennet ehli, elbette ki bu güzelliklerden mahrum kalmayacak. Çekirdeğinde dahi imanın lezzetini barındıran bir ağaç, sonsuz saadetlere ulaştıracaktır. Bediüzzaman, “Demek, iman bir manevî tûbâ-i        Cennet çekirdeğini taşıyor” diyerek, elde edilen iman neticesinde bu saadete kavuşabileceğimizi söyler. Eğer imanımızı tam elde eder ve muhafaza edersek, o Cennet çekirdekleri büyüyerek, neşvü nema bulacaklardır.

Dipnotlar:

1) Er-Ra’d, 13/29.

2)  Kurtubî Tefsiri, IX, 317.

3) Ramuz el-Ehadis-2, s. 313/7).

4) Et-Tâc, Daru ihyai’t-Turasi’l-Arabi, Beyrut 1382/1962 (II. Baskı), V, 407.

5) Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, İstanbul, Yeni Asya, 2018, s. 23.

Okunma Sayısı: 24247
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı