"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Türkiye’nin ihtiyacı ‘Demokrat misyon’”a ne oldu?

Orhan GÜLER
12 Mayıs 2020, Salı
Yazımız, başlığı köklü bir siyasî zihniyete atıfta bulunsa da direkt onun hakkında değil.

Esasen aynı başlıklı, gayrimünteşir bir kitap çalışmasıyla alâkalı; ancak endirekt olarak—“kitab”ın muhtevasına paralel şekilde ma’lûm siyasî çizgiyle de irtibatlı. 

Aşağı-yukarı iki sene evvel (04-14 Haziran 2018) gazetemizde neşredilen ve bilâhare kitaplaşması beklenen—fakat henüz kitap olarak yayımlan(a)mayan—“Türkiye’nin ihtiyacı ‘Demokrat misyon’” başlıklı serî yazıdan bahsediyoruz...

Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Sayın Kâzım Güleçyüz’ün köşesinde kaleme aldığı yazılardan müteşekkil serî yazı, bizzat müellifi tarafından “kitap” formatında hazırlanmıştı. Geriye ise sadece—“yayın” kararını ta’kiben—tashihi ve kapak tasarımı kalmıştı...

Maalesef araya ekonomik kriz ile—belki—bir kısım mâniâ girdi ve o güzelim kitap çalışması ademe (yokluğa) mahkûm oldu! 

(Ara not: Kâzım Ağabey’in Yeni Asya Neşriyat’tan çıkan en son kitabı Mayıs 2016 tarihli “Risale-i Nur’dan Hayat Prensipleri” olup, o vakitten beri yeni bir kitabı neşredilmedi.)

Gerçi her kitap çalışmasının bir “vakt”i var, vaktinde neşredilmeyince o kitap “gündem”den düşüyor. Fakat bahsini ettiğimiz “kitap” öyle değil! 

“Serbest bir siyasî tarih çalışması” olması hasebiyle—bundan böyle de—her zaman okunabilecek kıymetli bir eser; dolayısıyla pekâlâ “güncellenerek” neşredilebilir. Yeter ki—inşallah—“neşir” kararı alınabilsin...

“Türkiye’nin ihtiyacı ‘Demokrat misyon’”da —adı üstünde— ülke olarak on yıllardır bilumum acılar çek(tiril)miş Türkiye’mizin siyaseten idaresinde “doğru tek adres”in özellikle son 18 yılda büyük darbeler vurulan “Demokrat misyon” olduğu belirtiliyor. 

ESKİ CHP’NİN YERİNİ AKP ALDI!

Yeri gelmişken, “Demokrat misyon” partilerini hatırlayalım: 

Ahrar Fırkası ve Demokrat Parti (DP-AP-DYP ve—günümüzde yine—DP)... Yalnız, AF (Eylül 1908) ile DP (Ocak 1946) arasındaki “misyon benzerliği”ni keşfedenin Bediüzzaman Said Nursî olduğunu ve onun birbirinin devamı olan bu partileri fikren desteklediğini unutmadan ekleyelim! Hakeza Üstad’ın “dört parti” tahlilinde, ifrat derecede DP muarızı ve eyyamcı (güç/iktidar tutkunu) Millet Partisine (MP)—ve dolayısıyla türevlerine—mühim “ihtar”ı olduğunu da...

Gazetemizde 11 gün boyunca neşredilen serî yazının “bölüm”lerine de şöyle bir göz atalım mı? İşte o müthiş başlıklar: 

*31 Mart’tan bugüne darbelerin hedefi hep Demokratlar oldu. *Hür siyaset çöktü, bedeli ağır oldu *AKP iktidarıyla çok partili sistemde tek parti rejimi *İktidar her rejimde, muhalefet sadece demokraside vardır *AKP demokrat olsaydı bunları yapar mıydı? *Bu dönemde olan CHP iktidarında yaşansaydı... *Eski CHP’nin misyonu AKP ile devam ediyor *Demokratların artık toparlanması lâzım *Demokrat anlayış, tek adamlığa geçit vermez *Dinî hizmetler en çok Demokratlarla gelişti *Hür siyasetin omurgası Demokrat misyondur...

“CHS” denilen anti-demokrat bir sistemle idare edilen günümüz Türkiye’sinin bugünlere nasıl geldiğini mücmelen aktaran “kitab”ın ana fikri, pek düşündürücü olan “Demokrat iktidarların döneminde elde edilen kazanımların önemli bir kısmı, güya din adına ortaya atılan bir siyasî hareketin iktidarı bahâne edilerek maalesef elden çıktı!” cümlesinde saklı. Zira—“kitap”ta vurgulandığı üzere—“AKP gerek kurucu kadrolarının siyaset çizgisi ve anlayışı, gerekse uygulamaları ile, MP’nin uzantısı ve yeni bir versiyonu. (...) Son hedefi ülkeyi 30’ların şeflik rejimine döndürmek olan AKP, eski CHP’nin misyonuna talip!”

“Çare” mi? O da “son cümle”de: “Siyaseti bugün içine düştüğü çıkmazdan kurtarmanın yolu, Demokrat misyon temelinde yeni bir toparlanma harekâtından geçiyor...”

Okunma Sayısı: 1382
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Alaeddin Temur

    13.5.2020 15:00:20

    Yeni Asya'nın Demokratların toplanmalarına adres göstermemesi 'siyaseten takip ettiği misyondan bir sapma' olarak değerlendirilmeyi netice verir. Elli Bir yıllık bir Yeni Asya okuyucusu olarak, bunun kasıtlı olarak yapılmak istendiğine ihtimâl vermiyorum. Günümüzde Demokratların toplanmaları gereken adres DP'dir ve bu parti 'Demokrat Misyon'un temsilcisidir. Yeni Asya'nın vazifesi siyasette yeni oluşumlara teşvik etmek, değil, kamu oyuna unutturulmaya çalışılan DP'yi her fırsatta nazarlara vermek ve Demokratların toplanma adresi olarak göstermektir. Okuyucularının siyasi parti tercihini nevzuhur oluşumlara yönlendirmek, Yeni Asya'nın işi değildir. Yeni Asya mesleği gereği Demokrat Parti'yi destekler, onu muhafaza etme gayretinde olur; neticeyi Allah'tan bekler.

  • Cetin acar

    12.5.2020 12:09:20

    Öncellikle demokratlıktan ne anlıyoruz. Mehdi-i azam 'ın dört vazifesinden biri "siyaset" tir. Üstadın siyasetten ve siyasi partilerden ıstediği "adalet, hürriyet, mesrutiyet (demokrasi) ve kuvvetin kanunda olması) bunu sadece demokratlardan değil her partiden istiyor. Üstadın derdi "imanın ziyadelesmesi " imanın da ancak hür bir rejimde geliseceginden onun için partilerin öncelikle hürriyeti tesis etmesi noktasında tahsidat yapmış . Sadece isimden ziyade olmuş olsaydı "AP" DYP" Isimlerine oy verilir mıydı? Kadro ve misyon orada olduğu için verildi. Şimdi üstadın aradığı kriterler başka partide olursa UM bunu da değerlendirir veya değerlendirmez bizde UM e tabi olmaya devam ederiz. Nurcularin aradığı tek şey "hürriyettir "

  • Abdullah Tunç

    12.5.2020 08:42:29

    Demokrat parti etrafında değilde,De mokrat misyon temelinde toparlanma cümlesi sorunlu gibi görünüyor.Hatıra, Demokrat partisinin haricinde,yeni bir oluşumu hatıra getiriyor. Bu da ciiddi bir sapmayı, eksen kaymasını tedai ettiriyor.Yanlış düşünüyorsam, tashih edilsin. Ahrar, demokratları ve adresini doğru tespit etmek lazım. Yoksa ciddi hata olur ve tamiri çok olur.Her çıkan, her yeni kurulan parti ben demokratım diyor. Halbuki demokratların bir misyonu ,bir geçmişi, bir temel felsefeleri var, Birde icraat ve eylem leri,,söz ve yazıları var. Bütün bunların uyumlu olması gerekiyor.Aksi halde yanlış istikametlere yönelme ihtimali var...

  • Oğuz Yiğiter

    12.5.2020 03:21:48

    Tebrikler, dualar...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı