"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Din ve bilim üzerine bir yorum

Osman KOYUNCU
23 Ocak 2022, Pazar
Bediüzzaman, Münâzarât’ta bizim düşmanımız cehalet, zaruret (fakirlik) ihtilâftır der. Cehalet ve fakirlik despotizmden doğar. Bu yazıda, despotizmin (hukuksuzluk ve adaletsizlik) ile cehaletin (din ve bilimin yanlış yorumlanmasının), İslâm âlemini ne hele düşürdüğünü izaha çalışacağız.

Din ile bilimin barıştığı ve doğru öğretildiğinde hayat anlam kazanır, insanlık terakki eder. İnsan, ilim öğrenmeden önce neyi ve nasıl öğrenmeli konusunu yani usûl ilmini öğrenmelidir. Risaleler anlaşılsın, insanlar doğru muhakeme etsin diye Bediüzzaman önce Muhakemat gibi kitapları yazdı. Usûl bilmeden ilim öğrenmek isteyen kişinin durumu, her eşyadan birer uzuv toplayarak acayip hayali bir şey yapması gibidir. İslâm âlemindeki ihtilâfların kaynağı usûlsüzlüktür. Usûl ilminden sonra varlık ilmini öğrenmeli. Varlıklar Allah’ın isimleridir, talimi esma ile bunları öğrenmek kadın ve erkekler üzerine farzdır. Allah’ı isimleri ile tanıyabiliriz, bu da ancak fenlerle olur.

İslâm’dan önceki ilim kaynağı falcılık ve kâhinlikti. Kur’ân böyle bir topluma indi ve ilmin tek kaynağının vahiy olduğunu söyledi. Bazı kişiler, özel keşif ve ilhamları bilgi olarak kabul ediyor, Bediüzzaman bunların bilginin kaynağı olarak görmüyor. Vahiy, umumî, kâinatın içindeki bilinç, somut olan varlıkların (arı, karınca ve çiçek gibi şeyler Allah’ın isimlerinin tecellileridir) yani fen bilimlerinin verileri gibidir. Allah’ın kâinatta yarattığı düzene Sünnetullah denir, bu da fenlerle bilinir. Peygamberlerin sünnetleri, Sünnetullahı anlamak için basamaklardır. Bazı dindarlar ve hocalar Arapça kelimeleri Allah’ın gerçek isimleri sanıyor, bunları öğrenmenin ilim olduğunu düşünüyorlar. Şafi ve Mukaddir gibi kelimelerin tecellilerini bilmek de önemlidir.

Kur’ân ininceye kadar, insanlık gelişimini belli bir noktaya çıkaramadığı için hiçbir yerde fen ilmi yoktu, yalnız Yunan felsefesinde biraz vardı, fakat bu felsefenin büyük bir kısmı hurafe olduğundan o zamanın âlimleri bunun öğrenilmesini uygun bulmadı. O zamanlar fenler felsefe içinde inceleniyordu. 

Hiçbir ilim birden meydana çıkmaz, Bediüzzaman’ın ifadesi ile fikirlerin birleşmesinden ilimler doğar. Yunan felsefesi de eski Mısır, Babil ve Sümer gibi kültürlerden etkilenmiştir. Her toplum belli bir vahşet döneminden sonra inanç silsilesini izleyerek felsefe ve pozitif ilimlere ulaşır. İnsanlar kâinattaki varlıkların çeşitleri üzerinde düşünmeli, neden ve nasılları araştırılmalıdır. Allah bir olduğuna göre bütün ilimler de O’nundur, ilmi, fenni veya dini diye ayırmak doğru değildir.

Kur’ân ve diğer kutsal hitapların dili kolaydır ve bunlar anlaşılsın diye indi. Kur’ân’da pek çok manaya gelen müteşabih âyetler de vardır. Genelde bu gibi âyetlerde mana, ilk akla gelen değil de daha derinlerdeki manalardır. Çoğu dindarlar hatta âlimler, fen, usûl ve yorum ilmini bilmediğinden bu gibi âyetlere mana verirken yanlışa düşebiliyorlar. İlim, hür toplumlarda gelişir, despot ve sefalet içindeki toplumlarda ilim olmaz.

Okunma Sayısı: 2564
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    23.1.2022 12:40:34

    "İslâm’dan önceki ilim kaynağı falcılık ve kâhinlikti." İslam hz Adem' e kadar hak dinlerin ortak adı. Bugünkü, modern bilim ve teknolojinin temeli bu Hz Muhammed' den asv önce atıldı. Sümer' de; dil şehir devlet yelkenli teker kağnı,alfabe kil tablet astronomi senet köprü baraj..kuruldu. Mısır, Yunan, Ege, Anadolu, Yunan..

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı