"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Davutoğlu, vize muafiyeti için tarih verdi

09 Mart 2016, Çarşamba 11:58
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 2010 yılında ihdas edilen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin dördüncü toplantısının ardından İzmir'de Yunanistan Başbakanı Çipras'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği ile vize muafiyetinin haziran ayında başlayacağını belirterek, "Bu önemli bir kazanımdır vatandaşlarımız için. İnşallah o vakte kadar da biz, vize muafiyetinin gerektirdiği adımları ve yasaları çıkaracağız. Önümüzdeki 2 ay içinde vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında vatandaşlarımıza vize uygulaması son bulacak, vize muafiyeti temin edilecek." dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasında önemli işbirliği imkanlarının bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, "Bakanlarımız bundan sonra dostluk köprülerini kuracaklar. Ulaştırma anlamında Ege'nin iki yakasına yatırımlar yapılacak. İzmir ile Selanik arasında feribot seferleri alt yapısı olacak. Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren önemli geliştirmek istiyoruz. İki başkent arasında doğrudan havayolu iletişimi olmadığını fark ettik. Türk Hava Yolları ile temas kurduk. Ankara ile Atina arasında ulaşım en kısa sürede başlayacak. Ankara Atina ile Atina Ankara uçakları İzmir’den oluşturduğumuz barış mesajı daha da güçlenecek. Turizm bağlamında ortak turlar dahil kapsamlı iş birliği ile geniş bir potansiyel var. Önümüzdeki yıllarda daha da geliştireceğiz" ifadelerini kullandı. Davutoğlu, kültür ve eğitim alanında da iki ülke halkının gelecek nesillerinin, geçmiş bazı olumsuz hatıralarla değil, olumlu hatıraları geleceğe aktarmak için ders kitaplarının gözden geçirilmesi dahil ortak bir perspektifte ortak bir tarih yazımı için de çalışmaları yürüttüklerini söyledi. 

İki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarmak için imkanları değerlendireceklerini dile getiren Davutoğlu, karşı yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ile Yunanistan arasında çok geniş iş imkanları olduğunu belirten Davutoğlu, "İşbirliği alanlarını kültür ve eğitim alanlarında ortak bir tarih yazma konusunda çalışmalar yürütüyoruz" dedi. 

Suriye göçmenleri konusunda ise Türkiye ile Yunanistan'ın ortak bir perspektifte hareket ettiklerini aktaran Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Ege’nin, masumların hayatların kaybolduğu, bir üzüntü, dram denizi değil; aksine Türkiye ile Yunanistan arasında dostluğun, mutluluğun paylaşıldığı bir deniz olmasını arzu etiklerini söyledi. Gerek Ege sorununda, gerek Kıbrıs’ta çözüme çok yakın olduklarını ifade eden Davutoğlu, birlikte bu on yılların biriktirdiği sorunları aşıp, Doğu Akdeniz’i, Ege’yi bir çekim alanı haline getirebileceklerini kaydetti. 

Konuşma ardından soruları cevaplayan Davutoğlu, bugün Kilis’te yaşanan üzücü olayda DAEŞ tarafından Suriye tarafından roket atıldığını, 2 vatandaşın hayatını kaybetiğini, angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele edildiğini söyledi. Her türlü tedbirin alındığını ifade eden Davutoğlu, bunun da Suriye’deki ateşkesin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini ifade etti.

AB ile varılan mutabakat sonucu insan kaçakçılarının sebep olduğu trajediyi önlemek istediklerini, bunun, Türkiye’nin, Yunanistan’ın veya AB’nin sebep olduğu bir kriz olmadığını, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Davutoğlu, bunun birinci derece sorumlularının Suriye rejimi, oradaki terör örgütleri ve son dönemde Rusya’nın hava saldırıları ile ortaya çıkan tablo olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, AB ile varılan mutabakatta, Suriye’de yaşanan bu düzensiz göçün düzenli hale getirilmesi için birlikte çalışma kararı aldıklarını aktardı. 

AVRUPA İLE VİZE MUAFİYETİ HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK

Avrupa ile vize muafiyetinin haziran ayında başlayacağını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bu önemli bir kazanımdır vatandaşlarımız için. İnşallah o vakte kadar da biz, vize muafiyetinin gerektirdiği adımları ve yasaları çıkaracağız. Buradan da muhalefet liderlerine bir çağrıda bulunmak istiyorum; Önümüzdeki 2 ay içinde vize muafiyeti çerçevesinde ilgili 9 kanunu çıkarmamız lazım. Çıkarmamız halinde haziran ayında vatandaşlarımıza vize uygulaması son bulacak, vize muafiyeti temin edilecek.” şeklinde konuştu. Ayrıca Davutoğlu, Avrupa Birliği ülkelerince verilecek 3 milyar Euro'luk fonun da önümüzdeki hafta devreye gireceğini ifade etti.

Okunma Sayısı: 1370
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı