"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Affolunmaz bir cinayet

Sebahattin YAŞAR
26 Kasım 2022, Cumartesi
Uzunca bir zamandır Müslümanları Kur’an’dan soğutma politikalarını sürdüren zındıka komiteleri; en küçük aile yapısından, cemaatlerden, sivil toplumlardan milletlere kadar ciddi çaba harcayıp, Müslümanlar arasına fitneler atarak uhuvveti, ihlası, muhabbeti zedelediler.

Böylece yüzler, binler birlere dönüştü. Birin yüz olması, bin olması omuz omuza olunca idi. Omuz omuza olamayan, kenetlenemeyen birler, -hem kendisi hem de omuz omuza gelemedikleri için- yüzler, binler değer kaybediyorlardı.

Kenetlenmiş birler, düşmanlara karşı maddi manevi kuvvetlidirler. Birlik toplulukları uzun ömürlü kılar. Kim bu ilahi kanuna riayet ederse, netice alır.

Bugün dünyada Müslümanların çektikleri sıkıntıların altında birlik olamamak vardır. Şahsi basit hisler ve küçük menfaatler için ihlası, uhuvveti terk etmek Müslümanlar için maddi ve manevi büyük cinayetler demektir.

Hayatını Müslümanların birlik ve beraberliğine vakfetmiş ve bu uğurda eserler telif etmiş olan Bediüzzaman, Beyanat ve Tenvirler isimli eserinde, milletin kimliği olan İslam kültürüne sahip çıkmayı, “Kesb-i medeniyette Japonlara iktida bize lazımdır ki onlar Avrupa’dan mehasin-i medeniyeti almakla beraber her kavmin maye-i bekası olan âdât-ı milliyelerini muhafaza ettiler. Bizim âdât-ı milliyemiz İslamiyet’te neşv ü nema bulduğu için iki cihetle sarılmak zaruridir.” diyerek izah eder.

Birlik ve beraberliği bozmayı ise, “Mecmuda bir kuvvet bulunur; hiçbir fert o kuvvete malik olamaz.”, “Ey millet, biz şimdi kalın şeridiz. Her kim muhalefet ile veyahut hodserane ile bunu zayıf etse, umumun hakkında affolunmaz bir cinayettir.” der.

Müslümanlar arasında birliği, beraberliği bozanlar veya alınan meşveret kararlarına “muhalefet ve hodserane (kimseyi dinlememek) ile beraberliği zayıf edenler”, umumun hakkında bu affolunmaz cinayeti nasıl yorumlarlar acaba?

Okunma Sayısı: 1724
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Cenk Çalık

    26.11.2022 08:17:41

    Birlik bozmanın, fitne çıkarmanın, meşverete ters hareket etmenin, enaniyet yönde hareket etmenin, Ben böyle düşünüyorum demenin kişisel bir tercih gibi düşünemeyiz. Neticelerine bakıldığında sadece o kişiyi değil, bütün şahs-ı maneviyi menfi yönde tesir ediyor. "Affolunmaz cinayet" tabiri bu daire içinde olan herkesi titretmeli. Nasıl bir azim hata olduğu düşünülmeli. Dolayısıyla bu yöne meyletmeyi bile vebal sayan bir düşünceyle hareket etmeli vesselâm.

  • Cenk Çalık

    26.11.2022 08:13:24

    Japonya örneği de ibretlidir. Kültür, din, dilini koruyarak zamana adapte olunması gerekir. Biz batılılaşmayı ve modernleşmeyi yanlış anladığımız anladığımız gibi dininden, kültüründen taviz vermeyi veya ters hareket etmeyi marifet sandık. Böylece ne batıya ne de doğuya ne de Rabbimize yaranabildik.

  • Cenk Çalık

    26.11.2022 08:09:57

    Bu zamanın en önemli farz vazifesinin ittihad-ı İslam olması son derece manidardır. Belki de bu birlik sağlanamadığı için Risale-i Nur’da belirtilen yüzde on ehli dalaletin yüzde doksan ehli imana galebe gelir. Demek ki mühim olan kemiyet değil, keyfiyettir.

  • Cenk Çalık

    26.11.2022 08:07:32

    İhlastan sonra en önemli hususun teaanüd olduğu Risale-i Nur'da belirtilir. İhlas Risalesindeki üç elif ve dört kere dört örnekleri birlik olduğunda meydana gelen kuvvetin düz bir matematik anlayışın dışında olduğunu gösterir. Bu kuvvetin olmazsa olmazı birlik ve beraberliktir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı