"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kötülük gördüğümüzde ne yapmalıyız?

Süleyman KÖSMENE
07 Haziran 2023, Çarşamba
Selahattin Bey: “Kötülüğe karşı iyilik yapma emri var. Peki, bir delikten iki defa ısırılmaz hakikati de var. Keza kötülüğe karşı en azından buğz etmek de var. Bu emirleri nasıl birleştirelim?”

İyiliğin En Güzeli

Ayetlere bakalım:

1-“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğü iyiliğin en güzeli ile sav. Bir de bakarsın ki sana düşman olan, candan bir dost oluverir.”1 “Resulullah (asm) buyurdular ki: “Sakın sizden kimse kararsız olup da: “Ben de insanlar gibiyim, eğer insanlar iyilik yaparsa ben de iyilik yaparım, kötülük yaparsa ben de kötülük yaparım” demesin. Aksine, nefsinizi kararlı tutun, halk iyilik yaptı mı siz de iyilik yapın, halk kötülük yaparsa siz kötülükten sakının.”2

2- Resulullah (asm): “Mü’min aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz.”3 Buyurdu.

3- Keza Peygamber Efendimiz (asm): “Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.”4 Buyurdu.

Kötülüğü Nasıl Savacağız?

Yukarıdaki İlahî emirler, kötülük yapmamızı yasaklıyor, iyilik yapmamızı emrediyor. Anladık ki, bize iyilik yapılsa biz de iyilik yapacağız. Ancak bize kötülük yapılsa, biz kötülük yapamayacağız. Buna izin yok!

Peki, kötülüğü nasıl savacağız? Kur’ân diyor ki: İyilikle! Hatta iyiliğin en güzeliyle! 

İyiliğin en güzeli, seçilmiş bir iyiliktir. Bize kötülük yapmış birisine seçilmiş bir iyilik yapmamız isteniyor. Belki arkadaşımıza bile yapmadığımız iyi şeylerin daha ötesini ona yapmamız gerekiyor. 

Çünkü diyor Bediüzzaman, “Eğer hasmını mağlup etmek istersen, fenalığına karşı iyilikle mukabele et. Çünkü eğer fenalıkla mukabele edersen, husumet tezayüd eder. Zahiren mağlup bile olsa, kalben kin bağlar, adaveti idame eder. Eğer iyilikle mukabele etsen, nedamet eder; sana dost olur.”

Adamı çok kötü olsa bile, eğer imanı varsa, iyilik mesajımız ona ulaşır. Çünkü, “mü’minin şe’ni, kerim olmaktır. Senin ikramınla sana musahhar olur. Zahiren leîm bile olsa, iman cihetinde kerimdir. Evet, fena bir adama “İyisin iyisin” desen, iyileşmesi ve iyi adama “Fenasın fenasın” desen, fenalaşması çok vuku bulur.”5

Mademki Kur’ân emretmiştir; bu bir ibadettir. Bizim niyetimiz “kötülüğe karşı iyilik” ibadetini yapmak, Allah’ın emrini eda etmek ve Allah’ın rızasını kazanmak olmalıdır. Niyetimiz böyle olursa, onunla aramızdaki buzları da eritmiş, onu fenalıktan alıkoymuş ve insanlığa kazandırmış oluruz. 

İyiliğin En Güzeli 

Bazı kötülüklerde elbette izlenecek başka yollar da vardır: İşi adalete bırakmak! Adalet iyiliktir. İyiliğin en güzelidir. Şeytan kötülükleri kullanmasını bilir ve sever. Kötülükten de, iyilikten de kötülük üretmeyi pek becerir. Ama kötülükten iyilik üretmek şeytanın işi değildir.   

Ancak her kötülüğün hakkından adalet gelir. Adalete güvenmek lazım! Kendi ellerimizle adalet vermeye kalkmamalıyız. Çünkü işe duygularımız karışır, adalet edemeyiz. Boşuna düşmanlığı çoğaltmış oluruz.   

Bir delikten bir daha ısırılmamak için ferasetli olmamız yetiyor. Ferasetli olmak kötülük yapmak değildir. El ile düzeltmek de kötülük değildir. Bir kötülük karşısında önce iyilikle, olmazsa en fazla adaletle karşı koymak, zaten el ile düzeltmeye girer. 

Dolayısıyla iyilikten başka bir şey yapma lüksümüz yoktur.

Dipnotlar:

1- Fussilet Suresi. 34

2- Tirmizî, Birr 63, (2008)

3- Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63

4- Müslim, İman 78; Tirmizi, Fiten 11

5- Mektubat, s.312

Okunma Sayısı: 2768
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ALP ATİ

    7.6.2023 10:38:04

    # Festakim kemâ umirte vemen tâbe me’ake velâ tetġav innehu bimâ ta’melûne basîr(un) Diyanet İşleri Meali (Eski) Sen, beraberindeki tevbe edenlerle birlikte emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Aşırı gitmeyin, doğrusu Allah yaptıklarınızı görür. Elmalılı Meali (Orijinal) Onun için emr olunduğun gibi doğruluk et: sen ve beraberinde tevbe eden de aşırı gitmeyin, çünkü o her ne yaparsanız basîrdir. https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=11&ayet=112 # Elmalılı Meali (Orijinal) Hem hasene de müsavi olmaz seyyie de, seyyieyi en güzel olan hasene ile def'et o vakıt bakarsın ki seninle arasında bir adâvet bulunan kimse yakılgan bir hısım gibi olmuştur. https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=41&ayet=34

  • ALP ATİ

    7.6.2023 10:37:09

    Festakim kemâ umirte; REFET, ŞERRİR SEYYİATI İSTİ_KAMETle DEFETmene RAPTEDİLMİŞTİR. Festakim kemâ umirte; REFET, ŞERRİR SEYYİATI İSTİ_KAMETinle DEFETmene RAPTEDİLMİŞTİR. Festakim kemâ UMİRte; KAİDESİZ İSTİ_KAMETin MUKADDERATı HEDER&KEDER&İZMİHLALdır! FESTAKİM; DOS_DOĞRU OL! HEY/AY/YA SîN!, FESTAKİM; SİNE’ni DOĞRU OLDUR! HEY/AY/YA SîN!, FESTAKİM; SİN_SİLİĞİ BOŞA! HEY A SîN!, FESTAKİM; SİN’ini DOĞRULUKLA DOLDUR! HEY/AY/YA SîN!, & SENİ KAMET'TE=DOĞRU TUTANA DAİMİ HAMDET HEMİ HER zem_AN,,,

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı