"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kur’ân’dan kısa sorular ve cevaplar

Süleyman KÖSMENE
04 Şubat 2022, Cuma
Fikret Yükselten:

1) Tarihçe-i Hayat’ta geçen ‘matbuat lisanı’ kavramını açar mısınız? Bu gazete, dergi gibi neşriyat mıdır? 2) Meryem Sûresi 28. Âyette geçen Harun, Hazret-i Musa’nın kardeşi olmasa gerek; değil mi? Öyleyse meşhur bir zat mıdır? 3) Hz. İbrahim’e (as) putu kırıp kırmadığı sorulunca “Hayır” cevabı veriyor (Enbiya Sûresi: 62, 63) Bu ifade yalan sayılmıyor mu? 4- Hac Sûresi 77. Âyette secde açıktan geçiyor. Secde âyeti olması gerekmez mi? 5) Mü’minun Sûresi: 12. Âyette ‘sülâle’ çamur demek midir? Türkçe’de kullandığımız “sülâle” ile alâkası var mıdır? 6) Nur Sûresi 3. Âyette zina edenle evlenme yasağı getirilmiştir. Peki, zaten evliyse boşanması mı gerekir?”

Risale-i Nur Matbaalarda

1- Risale-i Nurlar başlangıçta yüz binlerce nüsha el ile yazıldı. 1950’den sonra Üstad Hazretleri Risale-i Nurlar’ın matbaalarda basılması zamanının geldiğine işaret etmiştir. Nitekim 1958 yılında Risalelerin hemen hepsinin matbaalarda basılması tamamlanmıştır. Nihayet, “matbuat lisanıyla konuşmak lâzım gelmiş diye kalbime ihtar edildi.” 1 cümlesi tahakkuk etmiştir.  

Ancak Bediüzzaman Hazretleri Nur Talebelerine mühim bir hayatî ödev de vermiştir. “Sizin vazifeniz devam ediyor. Ve inşâallah vazifeniz şerh ve izahla ve tekmil ve tahşiye ile ve neşir ve talim ile, belki Yirmibeşinci ve Otuzikinci mektubları te’lif ile ve Dokuzuncu Şuâ’nın Dokuz Makamını tekmil ile ve Risale-i Nur’u tanzim ve tertib ve tefsir ve tashih ile devam edecek. Risale-i Nur’un samimî, hâlis şakirdlerinin heyet-i mecmuasının kuvvet-i ihlâsından ve tesanüdünden süzülen ve tezahür eden bir şahs-ı manevî, size bâki ve muktedir bir kuvvet-i zahrdır, bir rehberdir.” 2  

Öyleyse kıyamete kadar Nur Talebeleri’nin Risale-i Nur’u işleme adına yaptıkları şerh, izah, tanzim çalışmaları matbaalarda kitap, dergi, gazete çıkarmak suretiyle, hatta şimdilerde dijital platformlarda devam ediyor ve edecektir.  

Dolayısıyla “matbuat lisanı” mefhumundan hem Risalelerin matbaalarda basılmasını, hem de şerh ve tanzim işlerinin yine matbaalarda yapılmasını anlamak mefhuma aykırı değildir.   

Harun Kimdir?

2- Erkeksiz olarak Hazret-i İsa’ya hamile kalan Hazret-i Meryem, Hazret-i İsa’yı (as) doğurunca, Yahudiler şaşırdılar. Çamur atanlar oldu, ileri geri lâf söyleyenler oldu. “Ey Harun’un kız kardeşi! Senin baban kötü bir adam, annen de iffetsiz değildi!” 3 dediler.

Âyette geçen Harun ile ilgili tefsirlerde üç ayrı yorum vardır: 1- Hazret-i Musa’nın (as) kardeşi Harun’dur. Aynı soydan gelmeleri itibariyle Hz. Meryem, Hz. Harun’a nispet edilmiştir. 4 2- Hazret-i Meryem’in Harun adında takvası ile meşhur bir kardeşi vardı. 5 3- İsrailoğulları takvası ile meşhur olan gençlere Harun derlerdi. 6 

Yaratılış Hamurumuz: Sülale

3- Düşman karşısında yalana cevaz vardır.  

4- Secde mefhumunun her geçtiği âyet secde âyeti değildir. Hac Sûresi 77. Âyetinde bulunan “secde edin!” emri namazı kast ediyor. Namazı vaktinde kılmakla bu âyetin emrini yerine getirmiş oluyoruz. 

5- Mü’minun Sûresi, 12. Âyet mealen şöyledir: “Muhakkak biz insanı çamurdan süzülen bir özden (sülâleden) yarattık.”

Âyette geçen “sülâle” ile bizim Türkçede kullandığımız “sülâle” aynı kökten türemiş ve yakın manalar giydirilmiş kelimelerdir. Şöyle ki:

Sülâle “sell” mastarından türemiştir. Sell bir şeyi asıl maddeden süzüp özetleyerek çıkarmak demektir. Arapça’da fuale vezni bazen gaye, bazen de azlık ve özlük ifade eder. Türkçe’de bunun bir karşılığı (…ntü) ekleridir. Süzüntü, süprüntü vb gibi…  

Bir şeyin sülâlesi, o şeyden süzülüp çıkarılan silsile, yani cüzler olan özlerdir. İnsanın yaratıldığı çamur özüne sülâle denmesi bu özün ana topraktan süzülerek alınmış bir cüz olduğu içindir. Bir atanın evlâd-ü iyaline sülâle denmesi, nesillerin atadan süzülüp çıktığı içindir. 

6- Nur Sûresi 3. Âyeti, zina edenle –cezası saklı kalmak kaydıyla- ancak zina edenin evlenebileceği hükmünü getirmiştir. Zina eden evliyse ve tövbe etmemişse ona ölüm cezası verilmesi âyetle değil, sünnetle sabittir.         

Dipnotlar:

1- Tarihçe-i Hayat, s. 506. 2- Barla Lâhikası, s. 419. 3- Meryem Sûresi: 28. 4- Razi, 21/208; Esed, 2/613. 5- Zemahşeri, 2/508. 6- Müsned, 4/252.

Okunma Sayısı: 2462
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali

    4.2.2022 17:49:49

    "İbrâhim: “Belki de onu şu büyükleri yapmıştır; eğer konuşabiliyorlarsa onlara bir sorun bakalım” dedi." Enbiya 63 قَالَ بَلْ فَعَلَهُۗ كَب۪يرُهُمْ هٰذَا فَسْـَٔلُوهُمْ اِنْ كَانُوا يَنْطِقُونَ 1- Bel' e; 12 meal içinde hayrı manası veren; sadece Ü. Şimşek ve yeni Diyanet mealinde var.Kur' an meal.com. 2- Yeni Lügat'ta belki: bilakis, tam tersi manasında..belaa; Evet manasındadır. Galu belaa..' daki gibi. 3- bel, Türkçe' ye; ( ki) takısıyla geçmiştir. R.Nur' da ; a- belki, b- bilakis, tam tersi manasında kullanılır. Ayette ise; belki veya bilakis manasındadır." belki/ bilakis şu büyükleri..doğrusudur..

  • İ. Seyda

    4.2.2022 13:56:06

    Matbuat yani basın. Artık günümüzde yazılı/sözlü/görsel basın var. BU açıdan bakıldığında "matbuat lisanı" geniş bir anlam ifade ediyor. Belki de 5-10 yıl sonra temel eserler hariç kağıt baskılı matbuata ihtiyaç bile kalmayacak. Çalışmaları bu alanlara kaydırmak doğru olur.

  • Harun Erdem

    4.2.2022 03:18:10

    Sayın hocam, nur suresi 3. Ayeti nesh olmuştur deniliyor... Ahmet Davuoğlu: Bu âyet, fakir muhacirler geçim derdi ile, zengin bulunan müşrik fahişeleri almak istedikleri zaman inmiştir. Bazı müfessirlere göre hüküm onlara mahsustur. Bir kısım tefsir âlimlerine göre ise, hüküm umumidir ve “Kocasız kadınları nikâh edin” âyetiyle nesh edilmiştir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı