Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Yazık...



Son dönemde Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin, önüne gelen basın ve tazminat dâvâlarında verdiği “özgürlükçü” kararlar, “Nihayet Türk yargısı da AB kriterlerini özümsemeye başladı galiba” dedirtmeye başlamıştı.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde basında haber konusu olan bu çeşit kararlardan ikisi şöyle:

Maliye Bakanı Unakıtan’ın Milliyet yazarı Hasan Pulur’a açtığı dâvâda mahkemenin verdiği tazminat kararı 4. Hukuk Dairesince, özet olarak şu gerekçelerle bozulmuş:

“Siyasal kişileri eleştirmek basının görevidir. Basında yayın konusu yapılan haber objektif oldukça, doğru olaylara dayandıkça ve doğru amaca yönelik bulundukça, eleştiri sert, kırıcı ve küçük düşürücü olabilir.” (Milliyet, 9.12.2006)

Aynı gerekçe, Başbakan Erdoğan'ın kendisini “pervasız kabadayılık”la eleştiren Yeniçağ gazetesine açtığı dâvâda verilen mahkûmiyet kararının bozulmasında da tekrarlanmış. (a.g.g.)

Daha eskiye gittiğimizde, aynı gerekçelerle verilen diğer birçok bozma kararının da, çoğunlukla Başbakanın veya bakanlarının açtığı dâvâlarda verilen tazminat kararlarına dair olduğunu görüyoruz.

Bu gerekçe ve içtihadlar, ilk bakışta, basın özgürlüğü adına önemli bir gelişmenin tezahürü gibi görünüyor. Peki, gerçek durum öyle mi? Ne yazık ki, maalesef hayır.

Başbakan veya bir bakan eleştirildiğinde kullanılan “Doğru olaylara dayandığında ve doğru amaca yönelik bulundukça, eleştiri sert, kırıcı ve küçük düşürücü olabilir” kriteri, eleştiri yargının kendisine veya silâhlı bürokrasiye yöneldiğinde bir çırpıda “unutuluveriyor.”

Başörtülü belediye avukatının “sanık” sıfatıyla bulunduğu mahkeme salonundan çıkarılmasını eleştirdiği için Yeni Şafak gazetesinin 133 bin YTL tazminata mahkûm edilmesi, bunun tarihe geçen çarpıcı örneklerinden biri.

Dört sene önce Erdoğan’ın milletvekili adaylığının yargı kararıyla engellenmesini eleştirdiği için Arınç’ın ve bir Yargıtay kararını tenkit etmesi sebebiyle AKP milletvekili Mustafa Ünaldı’nın tazminata mahkûm edilmeleri de.

Bu babda son örnek, E. Org. Doğu Aktulga için yazdığımız bir eleştiri yazısından dolayı bizim de, Aktulga’nın vârislerince açılan tazminat dâvâsında mahkûm edilmemiz.

Aktulga’nın vefatının ardından yazılan söz konusu yazıda, yakınlarını incitecek en küçük bir hakaret unsuru dahi yer almazken ve yazıda ifade edilen hususların tamamı Aktulga hayatta iken de dile getirildiği halde kendisinin bunlara karşı herhangi bir itirazı ya da dâvâ açma gibi bir girişimi olmamıştı.

Çünkü yazıda dile getirilen hususlar tamamen yaşanan gerçekleri yansıtıyor; Aktulga’nın bulunduğu görevlerdeki uygulamalarını ve 28 Şubat sürecinde üstlendiği aktif misyonu ortaya koyuyordu.

Buna rağmen yazı mahkûm edildi.

Böylece, 4. Dairenin “özgürlükçü” kriterlerinin, basının tümünü kucaklayan bir yaklaşımı değil, bazı yayın organlarını koruyup gözeten bir tavrı yansıttığı izlenimi güçlendi. Ve bu kriterlerin dâvâcı ve dâvâlının kimliğine göre değişen farklı, hattâ çelişkili yorumlara kaynaklık edebildiği görüldü. Yazık...

12.12.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (10.12.2006) - Takva

  (09.12.2006) - Asıl iç tehdit

  (08.12.2006) - Sivil anayasa

  (07.12.2006) - Liman krizi

  (06.12.2006) - Atatürkçü tahrik

  (05.12.2006) - İrtica ve “otçu”lar

  (03.12.2006) - En son ders

  (02.12.2006) - Yeni dengeler

  (01.12.2006) - Papa’nın mesajları

  (30.11.2006) - YAŞ ve sivil darbe

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004