Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

M. Latif SALİHOĞLU

Toplumun sinir uçlarıyla oynanıyor



Uzun zamandır pompalanan gerilim havası, nihayet beklenen işaretleri vermeye başladı.

Sinir uçlarıyla oynanan ve sabrı taşırılma noktasına getirilen işçi ve memur kesiminin ardından, öğrenciler de birbirine karşı tahrik edilerek, ortalık bir kanlı boğuşma arenasına döndürülmeye çalışılıyor.

Provokatörlerin işbaşında olduğu kesin. Ortada bunun apaçık delilleri var. Okulla, öğrencilikle hiçbir alâkası bulunmayan meçhûl adamlar, bakıyorsun elindeki silâhla bir anda kavganın ortasında beliriveriyor ve önceden plânlanmış olduğu kesinlik kazanan rolünü tak tak tak, pat pat pat oynamaya başlıyor.

Oysa, öğrenciler arasında böylesine bir kavgayı gerektirecek herhangi bir mesele yoktur. Esasen, kendini ilme, tahsile vermiş olanların kavga ile, çatışma ile bir dâvâsı olmaz, olmamalı.

Ne var ki, karanlık suratlı provokatörler, bu heyecanlı ve dinamik kitlenin sinir uçlarıyla oynamayı ve onları birbirine karşı tahrik ile vuruşturmayı kafaya koymuş bir kere. Asıl maksadı ise, bambaşka; bilim ile, tahsil ile hiçbir münasebeti yok.

Evet, birtakım siyasî çekişmelere sebebiyle, toplum maalesef gerilmiş durumda. İnsanlarımızın sabır ve tahammül gücü zayıflatılmış, yer yer adeta dumura uğratılmış.

Çocuğunu okutan anne–babalar ise, okullarda yaşanan olaylar sebebiyle hayli tedirgin vaziyette. Gözleri gibi baktıkları, üzerine titredikleri ve ömrünün baharına kadar elbebek–gülbebek büyüttükleri evlâtlarının şimdi tehdit ve tehlike altında olduğunu görmenin ıztırabını yaşıyorlar.

İşte, insanlarımızın en hassas, en tedirgin olduğu bir sosyal tablodur bu. Şüphesiz, kışkırtıcılar da bu hassasiyetin pekâlâ farkında. Sinir uçlarıyla oynuyor ve kaşımaktan sadistçe bir zevk alıyorlar.

Durumu yatıştırmaya çalışmak, öncelikle iktidarın görevi. Ancak, öğretmen ve öğrencilerin de, iş başındaki provokatörlerin oyununa gelmemeye, onlara alet olmamaya âzamî dikkat göstermeleri icap ediyor.

GEZİ

Kalkınmada sivil inisiyatif

Geçtiğimiz hafta sonunu tarihî, coğrafî, iktisadî ve stratejik değeri pek yüksek olan Erzurum şehrinde geçirdik.

TUSKON'un (Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu) dâvetlisi olarak yaptığımız bu seyahatin birinci gününde Erzurum'u yakından tanımaya çalıştık. Yirmi kişilik basın ekibiyle birlikte ve rehber eşliğinde, şehrin harikulâde güzelliğe, özelliğe sahip tarihî ve turistik mekânlarını doyasıya gezip ziyaret ettik. Bu mekânları gezip gördükçe, Ezruzum'a olan hayranlığımız katlanarak ziyadeleşti.

Seyahatimizin ikinci gününü ise, TUSKON tarafından bir araya getirilen yerli–yabancı 1001 sanayici ve işadamının buluşup kaynaşmasına şahit olduk.

Doğu'nun kalkınması için teşkil edilen bu sivil inisiyatifin, moralleri yükselten, ümitleri yeşerten müşahhas projelere imza atmasını ve bölge insanı için hayırlı hizmetlere vesile olmasını diliyoruz.

Yarısı Doğu Anadolu Bölgesinden, diğer yarısı ise bölge dışından gelen bini aşkın işadamına, Cumartesi günü önce Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, akşam saatlerinde ise Başbakan Erdoğan hitap etti.

Bu konuyla ilgili daha geniş ve detaylı bilgileri, gazetemizin yarınki haber sayfalarında bulabilirsiniz.

Tarihin yorumu

Tarafsız Başbakan (!) CHP'li Nihat Erim

12 Mart (1971) Muhtırasından sonra kurulan ilk ara rejim hükümeti Meclis'ten güvenoyu aldı. Yeni hükümet, CHP'den istifa ettirilen Nihat Erim'e kurduruldu.

25 kişilik yeni kabinede 5 AP'li, 3 CHP'li ve 1 de MGP'li üye yer alırken, kalan 14 bakan ise Meclis dışından seçildi.

CHP+Ordu işbirliğiyle, yahut dayatmasıyla kurulan bu hükümetin başına, sözde tarafsız bir başbakan atanmıştı.

Ancak, bu tarafsızlık o derece sırıtıyordu ki, Erim'in mâzisini azbuçuk bilenler için, başkaca hiçbir izahata ihtiyaç kalmıyordu.

* * *

1912 Kocaeli doğumlu olan Nihat Erim'in soy kütüğü hakkında çeşitli rivâyetler var. CHP'li meşhur Turan Güneşle de hısım/akraba olduğu bilinen Erim ailesinin, vaktiyle Selânik'ten Anadolu'ya göç etmiş Karakaşlar'dan olduğunu belirten bilgilere rastlamaktayız.

Erim, hukuk tahsilini bitirdikten sonra, bir müddet meslekî çalışmalarda bulundu. Sonra da siyasete atıldı. 1945–50 arasında CHP milletvekili olarak ilk kez Meclis'de yer aldı. II. Hasan Saka Hükümetinde Bayındırlık Bakanlığı, Günaltay Hükümetinde başbakan yardımcılığı görevinde bulundu.

1950'den sonra Ulus gazetesinde başyazarlık yaptı. Bir ara Kıbrıs'taki anayasal düzenleme çalışmalarına katıldı. 27 Mayıs Darbesinden sonraki ilk seçimde tekrar CHP üyesi olarak Meclis'e girdi.

12 Mart 1971 Muhtırasının ardından CHP’den ayrılması şartıyla hükümeti kurmakla görevlendirildi. İki kez üstüste hükümet kuran Erim, 22 Mayıs 1972’ye kadar işbaşında kaldı. 1977’ye kadar Senato'da kontenjan senatörü olarak görev yaptı. 19 Temmuz 1980’de İstanbul Kartal'daki evinin yakınında bulunan bir deniz kulübünde uğradığı silâhlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

* * *

Erim'i öldürenler, onun başbakanlığı zamanında öldürülen veya idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının intikamını aldıklarını çeşitli vesilelerle dile getirdiler.

12 Mart Muhtırasını veren Silâhlı Kuvvetleri komuta kademesi, hükümetin çekilmemesi halinde, bir askerî darbe yaparak yönetime el koyacağını açıkladı.

08.04.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (07.04.2008) - Vuruşa vuruşa geri adım

  (05.04.2008) - Eğer Demokrat Parti düşerse...

  (03.04.2008) - Gaddar asrın mağrur hükûmetleri

  (02.04.2008) - Bana dokunmayan yasak...

  (01.04.2008) - Deniz Feneri'nin eğitim hizmetleri

  (31.03.2008) - Yakın tarihin yalanları

  (29.03.2008) - Uygun adım dersleri

  (27.03.2008) - Benzemek yetiyor mu?

  (27.03.2008) - Benzemek yetiyor mu?

  (26.03.2008) - Kavga siyaseti ile nereye kadar?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri