09 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

M. Latif SALİHOĞLU

Dindar gösterme gayretkeşliği


A+ | A-

Bir şahsı olduğundan farklı gösterme çabası, ciddiyetsizlik olduğu kadar, aynı zamanda kişilik zaafının bir göstergesidir.

Vakur ve dürüst kimse, birilerine sığınma ihtiyacını duymaz. Birilerine yaranmak için yalakalık yapmaz. Bukalemun gibi davranmaya, takiyyecilik yapmaya tenezzül etmez.

İrade terbiyesi görmüş karakter sahibi kimse, bir şahıstan bahsederken, onu olduğu gibi anlatmaya çalışır. Tesir icra etmiş şahısları olduğundan eksik, ya da fazla göstermek gibi dengesizlikler sergilemez.

Fakat ne yazık ki, çevremizde bile bile ve göz göre göre yalakalık adına meddahlık, takiyyecilik yapan kimseleri görmekteyiz.

Hele, bu kimselerin dindar görünmeleri ve bu işi din nâmına yapıyormuş gibi heveslenmeleri, tam bir traji komik tablosu teşkil ediyor.

Bizim gibi sizler de çevrenizde az çok şu tabloyu görüyor ve şahit oluyorsunuz: Bazı din kardeşlerimiz, tutturmuş canhıraş bir şekilde M. Kemal'in ne kadar dindar bir kimse olduğunu anlatmaya çalışıyor.

Bazıları bilmeden yapıyor bu tehlikeli meddahlığı, bazıları ise takiyyeciliği adeta meslek ve alışkanlık haline getirmişcesi sürdürüyor bu işgüzarlığı.

Biraz konuşturup irdelediğinde de, takiyye yaptığını itiraf ediyor zaten. Mazereti de şu meâlde: "Kardeşim, şayet böyle yapmazsan hareket alanın daralıyor, manevra yapamaz hale geliyorsun. Eskiden Atatürk'ü solcular, sosyalistler, devrimciler istismar ederek biryerlere gelmeye veya birtakım imkânlar elde etmeye çalışıyordu. Şimdi de sıra bizde; fenâ mı..."

Evet fenâ, hem de çok fenâ bir şey... Dehşetli mânevî zararın ötesinde, ayrıca bir ezikliğin, bir zilletin ifadesi. Üstelik, böyle yapmakla Kemalistlere de yaranamazsın. Şimdiye kadar kim yaranabildi ki?

Ne garip bir durum ki, M. Kemal'i dindar gösterme furyası, 12 Eylül (1980) darbesinden sonra başladı. Evet, bu şaklabanlık 12 Eylül zihniyetinin bir mahsulü...

Maalesef, bu şaklabanlık trendi o günden bu yana artarak devam ediyor. Hem, öyle bir şiddette devam ediyor ki, Can Dündar gibi "Gerçek Mustafa"dan söz edenleri aforoz edecek kadar azgınlaşabiliyor.

M. Kemal'i dindar gösterme çabası hız kesmeden devam ededursun, hemen akabinde ise, Atatürkçülüğü dindarların omuzları üzerinde yaşatma merhalesine geçildi.

Burada şahıs, gazete, dergi, kitap ismi vermek istemiyoruz. Fakat, şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki: Ortada çok fenâ bir aldanış hali var. Kemalistleri aldatıyoruz diyen takiyyeci dindanların aldanışı...

Tarihin yorumu 9 Eylül 1923

Halk Fırkası, muhalefeti ezdi

Bugün kısa adı CHP olan Halk Fırkası, 9 Eylül 1923’te kuruldu. Partinin kuruluş çalışmalarına 9 Ağustos'ta başlandı. Böylelikle, resmî kuruluş tarihi bir ay sonrasına denk gelecek şekilde ayarlandı.

9 Eylül, Sivas Kongresinin yapıldığı gün, hem de İzmir'in kutuluş günüdür.

Kendini İstiklâl Harbinin köşe taşlarıyla özdeşleştirmeye çalışan bu fırka, kurulduktan çok kısa bir süre sonra çok farklı bir mecrâda yürümeye başladı.

Başka bir partinin, yani muhalif bir siyasî hareketin varlığına dahi tahammül edemez bir duruma gelen Halk Fırkası, Meclis'te "tek parti" hegemonyası kurdu. Üstelik, bu hegemonyayı 1946'ya kadar tam bir katılıkla ve 1950'ye kadar da kısmî esneklikle devam ettirdi.

Halk Fırkası kadrosunda yer alan belli başlı isimler şunlar: M. Kemal, İsmet Paşa, Celal Bayar, Refik Saydam, Recep Peker.

Bu fırkanın mensupları, aynı zamanda ilk Meclis'te "Birinci Grub"u teşkil ediyordu.

İkinci Grubun tanınmış şahsiyetleri arasında ise şu isimler yer alıyordu: Kâzım Karabekir, Rauf Orbay, Adnan Adıvar, Ali Fuat Cebesoy, Ali Şükrü, Hüseyin Avni, Cafer Tayyar Paşa, Refet Bele, Bekir Sami,

Bu iki grup arasındaki en büyük zıtlaşma, Lozan Konferansı hakkında Meclis'te yapılan gizli görüşmeler esnasında ortaya çıktı. Hem, öyle bir zıtlaşma ki, taraflar rahatlıkla birbirinin canına kıyacak derecede ileri gidildi.

Nitekim, bu sebeple su yüzüne çıkan çekişme, İkinci Gruptan Trabzon mebusu Ali Şükrü Beyin katledilmesiyle neticelendi.

Ardından, grubun diğer üyeleriyle birtakım didişmeler yaşandı. 1924'e gelindiğinde, aralarında kıyasıya bir mücadele başgösterdi.

Ne var ki, Halkçılar galip duruma geldi ve İkinci Gruptakiler tasfiye edilmeye başlandı. Aynı sene içinde kurulan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasıyla da, muhalefet hareketi tümden sindirilip susturulmuş oldu.

9 Eylül 1923'te "Halk Fırkası" ismiyle kurulan bu partinin ismi, 10 Kasım 1924'te "Cumhuriyet Halk Fırkası", Mayıs 1935'de ise Cumhuriyet Halk Partisi şeklinde değiştirilmiş oldu.

1950'ye kadar bir tür "Devlet Partisi" olan Halk Fırkasının genel başkanları, aynı zamanda Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyordu.

09.09.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (08.09.2009) - Bediüzzaman'da seyyitlik nişanı

  (07.09.2009) - Siyasî ayrışma felâkete götürür

  (05.09.2009) - Unsur için eyalet fikri

  (03.09.2009) - İnsanlık âleminin en büyük savaşı

  (02.09.2009) - Bardakçı'nın hesaba katmadığı

  (01.09.2009) - Sorgulama ve mahkeme safhaları

  (31.08.2009) - Çareye kadar gaile devam eder

  (29.08.2009) - 93'te 93 günlük padişah

  (27.08.2009) - Savaş meydanında başlayan kardeşlik

  (26.08.2009) - Niyet ve yöntem

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.