20 Ekim 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kazım GÜLEÇYÜZ

Münih notları


A+ | A-

Hafta sonunda, Üstadı anma etkinlikleri çerçevesinde tertiplenen küresel finans krizi konulu toplantı için Münih’teydik.

Hatırlanacağı gibi, söz konusu faaliyetlerin bu yılki konusu mâlî krizdi. Bu bağlamda İstanbul’daki Risale-i Nur Kongresiyle startı verilen toplantılar, bilâhare başka yerlerde de gerçekleşti.

Bunlardan biri, geçen Haziran’da Köln’de yapıldı. Açış konuşmasını Şükrü Bulut’un yaptığı programa Türkiye’den Prof. Dr. Nazif Gürdoğan, Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ve biz katıldık. Alman katılımcı, Prof. Dr. Friedhelm Hengsbach’tı.

Bu yıl onuncusu yapılan Almanya toplantılarında şimdiye kadarki uygulama, organize edilen programı önce Köln’de yapıp, ertesi gün biraz daha eksik bir katılımla Güney Almanya şehirlerinden birinde tekrarlamak şeklinde oluyordu.

Ama bu yıl Münih’teki program Köln’den beş ay sonra ayrı bir organizasyon olarak gerçekleşti.

Ve gayet de güzel neticeler alındı.

Bunların başında, bundan önceki Güney toplantılarında göze çarpan “Alman konuşmacı eksikliği”nin bu defa giderilmiş olması geliyordu.

Toplantıya katılan Münih Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Markus Vogt, küresel krizi Kur’ân’a ve İncil’e yaptığı atıflarla yorumladı.

Müslümanlarla Hıristiyanların bu konuda da sıkı bir işbirliği yapmaları gerektiği mesajı verdi.

Evvelce Vatikan’ın yayın organında çıkan ve faizsiz bankacılığın krizi aşma noktasında bir alternatif oluşturabileceğine dikkat çeken yorum ekseninde ayrıntılı değerlendirmelerde bulundu.

Faizle ilgili olarak Katolik iktisatçılar arasında iki farklı görüş bulunduğunu, bunlardan biri faizi tümüyle kaldırmaktan yana iken diğerinde faize dayalı sistemde reform yapılması gerektiği yaklaşımının ağır bastığını, kendisinin de bu ikinci grupta yer aldığını, ama bunun da çok tartışmalı olduğunu ve tartışılması gerektiğini ifade etti.

Vogt’un Said Nursî’ye atıf yaparken, “O dinle bilimi barıştırdı” demesi, krizle ilgili olarak “Atlatılmadı, yalnızca ertelendi” tesbiti yapması ve krizin gerçekten aşılabilmesi için ahlâkî değerlere dayanan yeni bir sistem inşasına ihtiyaç olduğunu vurgulayıp, bunun için derin ve köklü bir zihniyet değişiminin gerekliliğine dikkat çekmesi, ayrıca aktarılması gereken önemli ifadeleriydi.

İlginç tesbitlerini enerjik bir sunumla aktaran ve toplantı arasındaki sıcak sohbette “çalışmaları derinleştirme” gereğini ifade eden Vogt’un katılımı, Almanya’daki Üstadı anma toplantılarının en önemli hedeflerinden birini oluşturan “Müslüman-Hıristiyan işbirliği” açısından kayda değer bir merhaleye ulaşıldığı anlamına da geliyor.

Yani, açılan müsbet çığır gelişerek sürüyor.

Münih toplantısı, şehir merkezindeki St. Paul Kilisesi külliyesine dahil bir binanın konferans salonunda yapılırken, dışarıdan işitilen çan sesleriyle, içeride Bahri Güngördü, Hüseyin Sert ve Cem Murat Dişçi’nin teşkil ettiği tasavvuf musikîsi heyetince icra edilen eserler meyanındaki tekbir ve salât-ı ümmiyelerin birbirine karışması, bu mânâyı perçinleyen mesajlar taşıyordu.

Şükrü Bulut’un Said Nursî ve Almanya’daki Nur hizmetinin serencamı hakkında aydınlatıcı bilgiler verdiği toplantıda biz de küresel krizi, Risale-i Nur’da verilen ölçüler ışığında, bilhassa manevî ve ahlâkî boyutlarıyla işlemeye çalıştık.

Katılımın, önceki yıllara göre daha da arttığını gözlemlediğimiz program, her zamanki gibi hanımların leziz ikramlarıyla renklendi ve tatlandı.

Toplantı sona erdiğinde, Güney Almanya’nın farklı yerlerinden ve Avusturya’dan gelen katılımcıların gözlerinde, hem müfritane irtibat mânâsına uygun şekilde yine buluşup kucaklaşmanın ve hasret gidermenin hazzını, hem de Avrupa’daki gönülleri de fethetme hedefi yolunda önemli bir merhaleyi daha kat etmenin ümit ve heyecan yüklü sevincini okumak mümkündü.

Programa emeği geçen herkesi kutluyor, bu yeni ve önemli hizmet hamlesinin hayırlı neticelere vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

20.10.2009

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (18.10.2009) - Yolculuk hızlanıyor

  (17.10.2009) - Yeni dengeler

  (16.10.2009) - AB aynası

  (15.10.2009) - Şüpheli ölümler

  (14.10.2009) - Afganistan ve İsrail

  (13.10.2009) - Ermeni açılımı

  (11.10.2009) - Mesajlar ve pasaport

  (10.10.2009) - Erdoğan’dan önce

  (09.10.2009) - Açılım derken

  (08.10.2009) - Said Nursî ve AKP

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdullah ERAÇIKBAŞ

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ahmet ÖZDEMİR

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Gültekin AVCI

  H. Hüseyin KEMAL

  H. İbrahim CAN

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Mehtap YILDIRIM

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Nejat EREN

  Nurullah AKAY

  Osman GÖKMEN

  Osman ZENGİN

  Raşit YÜCEL

  Recep TAŞCI

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet BAYRİ

  Saadet TOPUZ

  Said HAFIZOĞLU

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Umut YAVUZ

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin YAŞAR

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit KIZILTEPE

  İbrahim KAYGUSUZ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.