"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gök katmanları mı, paralel kâinat mı, yoksa..?

Abdurrahman AYDIN
02 Şubat 2020, Pazar
Başlığı “Gaybî âlemler nerede” olan yazımızda, Ravza’nın Cennet bahçesi olduğunu, Havz-ı Kevserin minberin altında bulunduğunu, Peygamber Efendimizin (asm) Cennetten bir salkım üzüm koparmak için nasıl uzandığını söylemiş ve bir vücud nev’inde, muhtelif âlemlerin beraberce bulunabileceğine, aralarında sıkışma olmayacağına değinmiştik.

Berzah âlemi, mezarın içinde midir ki, kabirlere selâm veriyoruz, diye sormuştuk. Haşir meydanı ve Cehennemin “arzın medar-ı senevîsi” ile ilgisinden bahsetmiştik. Yedi sema konusunun yedinci yorumu, bu hakikatlerin daha derin anlaşılmasını sağlayıcı olmasından kaldığımız yerden devam edelim.

YEDİNCİSİ: Şimdi yedi sema konusuna bir de şöyle bir algoritma üzerinden bakalım:

Malûm, sonsuzluk algılanamaz. Sınırsız bir varlık yokluk gibidir, anlaşılamaz. Ama ona bir hat çekerek belli bir alanı tayin ettiğimizde o alanı görebilir ve parçası olduğu sonsuzluk hakkında “nokta kadar” bir bilgi edinebiliriz.

Bir hat (doğru) iki noktanın birleştirilmesinden oluşur. İki doğrunun kesişmesiyle bir satıh (düzlem) meydana gelir. Bu düzleme derinlik eklediğimizde sonsuzluk içinde belli bir yer kaplayan cisim ortaya çıkar. Artık biz onu görebiliriz. O yüzden bu cismânî âlemimizde her şey üç boyutludur. Yani her cismin bir boyu, bir eni, bir de derinliği vardır.

Şimdi elimizdeki bir doğruyu yuvarlakça bükelim ve bir çember elde edelim. Bu çemberin içini doldurarak ona ikinci boyutu eklediğimizde çemberimiz bir daireye yani düzleme dönüşmüş olur. Bu daireye üçüncü boyut olan derinliği ilâve edersek, dairemiz küreye inkılâp eder. (Bu üçüncü boyut olan derinliği kareye eklersek küp, üçgene eklersek piramit meydana gelir ve hâkezâ.)

Nasıl ki, daire düzlemine, üçüncü boyut olan derinlik eklenince küre ortaya çıkıyor. Ve bu küre o daire düzleminin bir nevi seması hükmüne geçiyor. Aynı şekilde, bu üç boyutlu cismânî âleme faraza dördüncü bir boyut eklense o boyut da bu fizik âlemin seması olmaz mı?

Nokta doğrunun, doğru düzlemin, düzlem kürenin sadece bir yüzü olduğuna göre, bunların her birinin faraza şuuru olsa, kendinden bir sonraki aşamayı ne kadar tasavvur edebilir?

Derinlik boyutuyla yakaladığımız bir hakikat menfezinden biraz daha derinlere inelim:

Düşünelim ki, dört boyutlu bir âlem daha varsa, yukarıda saydığımız üç boyutuyla bu cismânî âlemimiz, dört boyutlu o âlemin nesi olur? Sadece bir düzlemi olur, değil mi? Veya farz edin ki “tenteneli bir perdesi” olsun. Ve o dördüncü boyut da, bu üç boyutlu âlemin bir nevi seması mesabesinde olmaz mı?

Şimdi, beş boyutlu daha gelişmiş bir başka âlemin var olduğunu farz edersek önceki dört boyutlu âlem onun nesi olur? Elbette sadece düzlemi olur. Peki, bu durumda bizim üç boyutlu fizik âlemimiz, beş boyutlu âlemin nesi hükmünde kalır? Bir çizgisi durumuna düşer, değil mi?

Bu minval üzere gittiğimizde ve altı boyutlu bir âlem tasavvur ettiğimizde, beş boyutlu âlem onun sathından, dört boyutlu âlem onun hattından, üç boyutlu bizim bu fizik âlemimiz de onun bir noktasından ibaret kalır. Ve her ilâve boyutlu âlem, önceki âlemin bir nevi seması hükmüne geçer.

Daha derinlere inip boğulmadan bu menfezden çıkalım. Bu algoritma, yedi kat sema hakkındaki tefekkürümüzü kısıtlayan üç boyutlu kâinat algımızı aşmamızı sağladığı için önemlidir. Yoksa hakikat-i hâli ve doğrusunu Allah bilir.

Mülk Sûresi’nin başında: “O Allah ki, yedi sema yaratmış bir biriyle mutabık” 1 buyruluyor. Âyetteki “Tıbâka” kelimesi bir şeyin kapağına veya örtüsüne denir ki, yekdiğerine mutabık, birbirine uyumlu, taaddütleriyle birlikte aralarında sıkı bir nizam ve irtibat olan tabakalar demektir. 2

Bediüzzaman Hazretleri, dünya semasının yıldızlarla süslendiğini bildiren âyetlerden 3 hareketle, tabakaları ve yıldızlarıyla birlikte görünen bu âlemin sadece dünya seması olduğunu, diğer altı semanın ise başka âlemlere baktığını açıkça ifade eder. 4 O halde altı semayı, bu cismanî âlem içinde aramak yerine bu cismânî âlemi diğer altı sema içinde aramak daha doğru olur. “Semâvât âlemi, yalnız âlem-i cismanîye bakmıyor. Belki âlem-i ervahı ve âlem-i melekûtu tazammun ettiğinden, bir cihette perde altında âlem-i şehâdeti ihata etmiştir.” 5 Ama “Gafil nefis, âhireti dünyanın bitişiğinde ve dünya ile bağlı bir menzil zannediyor” 6

Hülâsa, bu şehâdet âleminde, dünyayı zarf gibi çepeçevre kuşatan ve her yönüyle ona tavan olan yıldızlar ve galaksilerle süslenmiş bir sema nasıl varsa, aynı şekilde, gerek misal âleminin, gerek gayb âleminin, hatta ahiret âlemlerinin dahî her birini kuşatan, damı hükmünde birer semâ tabakası vardır. Evet, “Nev-i beşerin yedinci tabakası ve en yüksek tâifesi ise, semâvat-ı seb’ayı âlem-i şehadete münhasır görmüyor. Belki âvâlim-i uhreviye ve gaybiye ve dünyeviye ve misaliyenin birer muhit zarfı ve ihatalı birer sakfı olan yedi semâvâtın var olduğunu fehmeder.” 7

(Devam edecek)

Dipnotlar:

1- Mülk 67/4.

2- Elmalılı, Hak Dini Kur’an Dili, Mülk, 4.

3- Fussilet Sûresi, 41/42.

4- M. Nûriye, (Trc. Ü. ŞİMŞEK) Zeylü’l-Habbe.

5- 28. Lem’a, 28. Nükte.

6- M. Nûriye, Zerre.

7- 12. Lem’a, 2. Mesele.

Okunma Sayısı: 3659
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mahmut Avcı

    2.2.2020 21:48:30

    Artık bu yazınızdan itibaren bilimsel yerimler noktasında idrak kaldırmıyor 🙂 anladığım şu ki bu şahadet aleminden sonra bildiğimiz kavram boyutlarından daha boyutlu alemlerle mülâki olacağımız. Yinede Okumaya devam İnşaallah.

  • Cenk çalık

    2.2.2020 12:54:28

    Boy, en ve derinlikle üç boyutla bakmaya çalışan, sonsuzluğu algılayamayan, zaman ve mekana bağlı biz sınırlı varlıklar için bu durum imkansızdır. Hatta yazınızı okurken düşündüm ki aynı boyutta yaşadığımız halde birkaç on yıl geride olan bir insana bile bir aleti hakkıyla anlatamıyoruz. Mesela hiç bilgisayar, internet bilmeyen bir insana Amerika da yaşayan biriyle internet üzerinden bilgisiyar ekranıyla görüntülü sesli iletişim kurulabildiğini anlatmak ne kadar zor ya da imkansız olduğu malumdur. Aynen öylede üç boyutlu bir dünyadan bu boyutlara ek boyutların olduğunu anlatırken sadece boy, en ve derinlik baz alarak anlatmak imkansızdır. Rabbim ebeden razı olsun sizden sayın hocam. Çok istifade ettiğimiz bir yazı daha olmuş.

  • Cenk çalık

    2.2.2020 12:54:08

    Yazınızın devamı da geleceği için aslında erkenden yarım yamalak anladığımı ifade etmek istemedim. Sonra düşündüm ki bu giriş anlaşılmadan sonrakinin anlaşılması pek mümkün olmayacaktır. Belki de şu ana kadar yaptığımız en önemli yanlışa dikkat çekmişsiniz. Üç boyutlu bir alemde yaşarken yedi boyutlu bir alemi anlamaya çalışmak! Üstelik bunu üç boyutlu alemin kriterlerine göre bu alem sınırlarında aramak! Bunun ne kadar muhal olduğunu geometri ilminden getirdiğiniz misaller yeterli netlikte özetliyor.

  • Oğuz Yiğiter

    2.2.2020 09:00:48

    Tebrikler,dualar...

  • Ömer Yavuz

    2.2.2020 03:02:03

    Bu hakikatler zaten Risale-i Nurlarda var olan, anlatılan hakikatlerdir. Nasıl zaman geçtikçe Kur'an gençleşiyor, aynen öyle de onun hakiki bir tefsiri olan Risale-i Nur'da gençleşiyor. Kıymetli ağabeyim, tüm birikimizini özellikle üzerine daha önce çalışılmamış bu tür konularda bir kitap halinde görmek isteriz. Üstadımızdan sonra dehşetli bir hızla değişen yeni bir asra girdik. Yeni bir karn geldi. Son tabaka-i Fehim olan bu karnın idrakine üstadımızın zaman ve zemin ve zihinlerin müsait olmadığı için Risale-i Nurlarda isarî olarak verdiği alem-i Nur derslerini şerh etmek izah etmek mühim bir vazifemizdir kanaatindeyim. Muhakkak Üstadımız 'skolastik düşünce bataklığına batmış bir hoca' değil. O insanlara bir hakikat güneşinden haber veriyor..

  • Ömer Yavuz

    2.2.2020 02:51:08

    Ayetin yıldızlarına felsefenin hayali dahi yetişmiyor.. Maşallah, Barekallah harika bir izah.. Cenab-ı Allah Kur'an'dan ve Nurlarından isifademizi arttırsın..

  • İ.seyda

    2.2.2020 01:01:58

    Yazdıklarınız çok ilginç şeyler. Daha doğrusu okuduklarimizin güncel bir yorumu. Umarım bu bir seri olarak devam eder ve ileride bir kitap olur. Çok teşekkür ederiz.

  • Abdurrahman AYDIN

    2.2.2020 00:46:03

    Hadîsin ifadesiyle "Yedi sema ve yedi arz, Kürsî'nin yanında çöldeki bir yüzük kadar kalırken, Kürsî de Arş'ın yanında çöldeki bir yüzük kadar" kalmaktadır. Yani bu kainat onların sanki noktası mesabesindedir. (Kenzu’l-Ummal, H. No: 44158; İbn-i Kesîr, Tefsir, I/550)

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı