"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslâm, teslim ve temsil-4

Ahmet BATTAL
03 Aralık 2021, Cuma
Dünkü yazımızda İslâm’ın temsil probleminin çözümlenebilmesi için samimiyete dayalı sivil din hizmetlerinin gerekliliği üzerinde durduk. Devam edelim.

1. Cemaat kavramı şekil değiştiriyor. En önemli sebebi dijital dönüşüm. 

Bu durum aynı zamanda bağlılık ve teslim kavramlarının da şekil değiştirmesine sebep oluyor. 

Meselâ, mensup olunan cemaatin basılı yayın organlarını -varsa- izlemek ve alıcısı olmak, bilhassa gençler için, eskisi gibi anlamlı görünmüyor. 

Gazete bayilerine sorun: Yaşı kırkın altında olan düzenli gazete alıcıları var mı? (Esasen bu sorunun cevabını herkes tahmin edebilir.) 

İşte bu bir dönüşüm ve getirdiği mecburiyetler var. 

2. Cemaat kavramı anlam değiştiriyor. 

En önemli sebebi -bazılarınca Z kuşağı adı da verilerek aslında kategorize edilen- yeni neslin meselelere bakışı. 

Kayıtsız şartsız teslim olmaya hazır olanlar ve bunu isteyenler azalıyor. Katılımcılık öne çıkıyor. Akıl daha fazla devrede. Kalp aklın önünde değil yanında durmaya çalışıyor. Tarikatler cemaatleşiyor.

3. Dine hizmet tarzı da biçim değiştiriyor. Bu kapsamda resmî din hizmetlerinin sivilleşmesi kaçınılmaz. 

Diyanet’in özerkleşmesini CHP’nin bile(!) –ve hatta AKP’den daha fazla- istemeye başladığı düşünülürse, dinin siyaset üstü statüsünü pekiştirecek adımların atılması kaçınılmaz. Camiyi siyasetin elinden ve tekelinden kurtarabilmek çok önemli ve talep gittikçe artıyor. 

Zira bir musîbet bin nasihatten iyidir. Ve AKP dönemi musîbetinin bu konudaki nasihati kıymetli oldu. 

4. İmam hatipler başta olmak üzere dinî eğitim kurumları ve yaklaşımları da biçim değiştiriyor. 

Buna bağlı olarak “din adamı” kavramı da biçim değiştiriyor. 

Geleneksel “bilgi yükleme” modelleri göçmüş durumda. Burada da değişim kaçınılmaz. 

5. İmana ve dine dair konularda bilgi kaynakları çeşitleniyor ve mukayese imkânları artıyor.

Elbette internet ve bilhassa sosyal medya aynı zamanda bir “sahih bilgi kirletme alanı”. Ama yine de “geleneksel”e de atıf yapan yeni kaynaklar daima kıymetli olacak. 

Dinî içeriklere erişenlerin profilleri konusundaki “big data”ların cemaatlerce kullanılabilir hale gelecek olması önemli bir gelişme. 

6. Cemaatlere içeriden bakmak ile dışarıdan bakmak arasındaki fark azalıyor. Bireyselleşmenin de etkisiyle “içeriden bakış” bir zaruret olarak görülmüyor. Çeşitlilik faydalı ve gerekli görülüyor. 

Bu durum cemaatlerin nüfuz alanını azaltıyor gibi görünse de aslında arttırıyor. Zira “ölüm öldürülemediği için” arayış sürüyor ve dışarıdan bakanlar cemaatlere artık eskisi kadar ya da eskisi gibi “yabani” bakmıyorlar. 

İstikbal açıktır.

Yeter ki cemaatler kendilerini samimiyet törpüsü devletten uzak tutsun ve yeter ki devlet de kendisini el kesesinden büyümeyi maharet sayan “çakma” sivil alandan yani hormonlu cemaatlerden kurtarabilsin. 

Okunma Sayısı: 1213
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ. Seyda

    3.12.2021 17:30:19

    Sayın Hocam; Gündeme getirdiğiniz konu o kadar önemli ki, dijital dönüşüm/yapay zeka gibi konular geleceğin en önemli çalışma alanı olacak. Dini cemaatler ve diğer sivil yapılar bu gelişmelerin neresinde olacaklar, neler planlayacaklar? Gündemlerine aldılar mı, gündemimize aldık mı? Son derece hayati bu konuyu atlamamak gerekir. Her zeminde de ilgililere bu konuyu aktarıp harekete geçmelerini sağlamalıyız. Bu konudaki görüş ve düşüncelerinizi de lütfen seri yazılar olarak kaleme alınız.

  • Hüseyin İlhan

    3.12.2021 09:04:03

    Allahın selamı,rahmeti,bereketi üzerimize olsun.Cuma bayramımız hayırlara vesile olsun inşaallah. Allah razı olsun hocam .İstifade ettim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı