"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur talebelerine yüklenen vazifeler

Ali FERŞADOĞLU
15 Temmuz 2024, Pazartesi
Bazı ağabey ve kardeşlerimiz “şerh ve izahına” yanlış mana verilir endişesi-veya başka saiklerle-karşı geliyor.

Bu, binler faydası olan elektriğin çarpmaması için yasaklamak gibidir! Oysa Bediüzzaman Risale-i Nur’un anlaşılabilmesi için “şerh, izah ve tanzimine”1 izni vermiştir. Şerh: Genişletip yaymak; sözün kapalı kısımlarını açıklayıp anlaşılır hale getirmek” demektir.

Şerh, izahtan daha geniş ve kapsamlıdır. Aynı zamanda “çıkarım” yapmak demektir. Mesela, “Bismillah her hayrın başıdır” sözünden, gayr-i meşru işlerde Besmele çekilmez; “Piyango kumarına parasını yatıran bir adam” sözünden piyangonun kumar olduğu; “İbret için ara sıra sinemaya gittiğimden” ve Tarihçe-i Hayatı’ne “Eski Said’in resimlerinin behemehal koydurmasından” sinema, resim, bilgisayar, gazete, internet, nüfüs kağıdı ve pasaporta kadar “resim” konmasının içtihadını yaptığı “şerhini/çıkarımını” yapabiliriz.

İzah ise, açıklamak, bir şeyi anlaşılır hâle getirmektir. Ders okurken yapıldığı gibi.

Üstelik Bediüzzaman, “şerh, izah ve tanzim”in yanında 9 vazife daha verir: “Bazen izah ve tafsile muhtaç kalmış. Onun için vazifem bitmiş gibi, bana geliyor. Sizin vazifeniz devam ediyor. (Ve, inşaallah vazifeniz şerh ve izahla ve tekmil ve tahşiye ile ve neşr ve talim ile, belki Yirmi beşinci ve Otuz ikinci mektupları telif ile Dokuzuncu Şuanın dokuz makamını tekmil ile ve Risale-i Nur’u tanzim ve tertip ve tefsir ve tashih ile devam edecek.)2

● Tekmil: Tamamlamak ve kemale erdirmek demektir.

● Tahşiye: Derkenar, hâşiye yazma ve yazılma. Bir sahife içinde geçen cümlenin ya da kelimenin izah ve manasını sahifenin altına veya yan tarafına yazmaktır.

● Neşir: Sözlü ve yazılı olarak yayma, çoğaltma, basım ve yayım, neşriyat…

● Te’lif: Telif, şerh ve izahtan daha ileri ve daha geniş bir izindir. 

● Talim: Öğretmek ve yetiştirmek anlamındadır. 

● Haşiyelerle beyan: Cümle veya parağrafları dipnotlarla anlatmak, dipnotlar yazmak.

● Tanzim: Düzenleme. Namaz bahislerini, Nübüvevet ve Peygamberimizle (asm), vesvese ile ilgili bölümleri bir araya getirmek gibi.

● Tertip: Risale-i Nur’u okuma, anlamada geleceğe yönelik planlama yapma, planlama, tertip yani, işleri bir sebep-sonuç düzeni içinde yürütme.

● Tefsir: Yorum, geniş, derin, tafsilatlı izah ve açıklamalar yapmak. 

● Tashih: Metinleri yazılı ve basılı hale getirmek için “düzeltme, sağlamasını yapmaktır.”

Dipnotlar: 

1-Mektûbât, Enst./inter., s. 413.; 

2-Barla Lahikası, s. 588. (283. mektup).

Okunma Sayısı: 5141
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Murat

    16.7.2024 10:59:53

    @abdullah tunç Kardseim o yazıdan nasıl sadeleştirmeyle ilgili hususlar çıkardın pes dogrusu bilader yazıyı detaylı tashih et İnşallah senin açından faydalı olur kanaatindeyim

  • Abdullah Tunç

    15.7.2024 16:18:33

    Risale-i Nur Sadeleştirmez.Buna Üstad'ın izni yok.Necip Fazıl böyle bir şeye teşebbüs ettiklerinde Üstad; Kitabın altına benim değil, kendi ismini yazsın diyerek şiddetle karşı çıkmış.Risale-i Nur'u sadeleştirme demek; gen leriyle oynama demektir. Tahrip etmek,sahteleştir mek demektir.Risale-i Nur'un kelime ve terkipleri yerine başka kelime ve ter kipler kullanılırsa; öz ve mana büyük oranda kay bolur.Çünkü o mukaddes Manaları ve o kelime ve terkipler muhafaza edebilir.Sadeleştirme bir suikasttir, dehşetli bir hiyanet ve cinayettir.Ve ke feni boyna takmaktır!...

  • Abdullah Tunç

    15.7.2024 15:53:52

    Şerh, izah ve haşiyelerin nasıl yapılacağını,Barla Lahikası, sh. 283 veya 284'te net olarak ortaya koymuş.9.Şua'nın tekmil işini n de nasıl yapılacağı nı, 9 ali makamdan 4-5 tanesini Üstad bizzat ken dileri yerlerini belirtmiş ve geri kalan makamları da nur talebelerine havale etmiştir.Ve şu notu da düşmüştür.Haşirle ilgili, külliyattta dağınık parçala rı bulup yerlerine yerleştirerek tekmil edin demiş.

  • Sungur Ali K.

    15.7.2024 13:59:35

    Sadeleştirme ne alaka? Yazıda öyle bir şeyden bahsetmiyor ki!

  • Pelin Kurukahveci

    15.7.2024 11:46:37

    Ali abiğabeyin burda anlattığı şey "Nurları sadeleştirmek" değildir. Nurları sadeleştirmrye yeltenen bir grubun nasıl dehşetli bir tokat yediğine hep beraber şahit olduk. Hiçbir nur talebesi nurların sadeleştirmesine taraf olamaz. Şerh, izah başka bir şeydir. Sadeleştirmek ise ihanettir. Şerhin ne demek olduğunu bilmeden sadeleştirmekten bahsetmeyelim lütfen.

  • Erhan

    15.7.2024 10:47:00

    Yukarıda bahsettiğiniz ve bediüzzamanın işaret etmiş olduğu bu önemli noktaları uygulayıp, nurları daha anlaşılır bir dille günümüz diline çevrilmesi, belki de nur talebelerinin şu andaki mevcut durumundan on kat daha geniş olmasını sağlayacaktı. sanki özellikle bir el nurların daha anlaşılır olmasına izin vermemektedir. kendini nur talebesi olarak addeden Bir grup ise ne hikmetse bu durumu savunmaktadır. Aslında yeni Asya camiasının Nurların anlaşılmasında büyük önem arz eden çalışma ve görüşleri mevcuttur bu noktada tüm nur talebeleri, mutabakat sağlayıp silkelenip yeniden hizmete adanmış olsa, bütün farklı görüşler ortadan kalkmış olacaktır. Allah razı olsun çok güzel irdelenmesi gereken bir konuya dikkat çekmişsiniz. Bu konunun cemaatler arasında korkmadan konuşularak tartışılması belki de nur hizmetlerinin yeniden dünyayı aydınlatmasına sebep olacaktır.

  • A.Yılmaz

    15.7.2024 09:15:29

    Ali abi Allah razı olsun. Okumak da bir şeydir tamam. Sadece okuyarak olmaz ama. Sadece zikir kitabı gibi okumaktan ziyade anlamak, anlamaya çalışmak, hayata aktarmak üzere muhatap olmalıyız. Okuduğun metin senin süzgecinden geçtiğinde nasıl bir mahiyete bürünüyor?

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı

En Çok Okunanlar