"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Demokratlıkla Atatürkçülük bağdaşır mı?

Av. Emir Ali Duman (Emekli Öğretim Görevlisi)
25 Mart 2021, Perşembe
Ülkemizin demokrasi açısından en temel sorunu “Atatürkçülük”tür!

En demokrat bildiğimiz şahıslar dahi, konu Atatürk’e gelince “ama, fakat, lâkin...” gibi ifadeler kullanarak, tamamen antidemokratik bazı uygulamaları dahi savunmaya kalkışabiliyorlar. Bazıları da hakikati bildikleri halde, mayınlı bölge olarak gördükleri bu konuya girmek istemiyorlar. Ortaya söylenen birkaç cümle ile konuyu geçiştirmeyi tercih ediyorlar. Oysa bu konu enine boyuna tartışılması, faydası-zararı tesbit edilmesi gereken çok önemli bir meseledir. Milletin ve memleketin geleceği bu konuyla doğrudan bağlantılıdır. Atatürkçülük kisvesi altında halen de devam eden bu antidemokratik kurallar ve uygulamalar, eğitimden hukuk sistemine, kanunlardan devlet yetkilerine, bürokrasiden sivil toplum kuruluşlarına ve basın-yayın organlarına kadar her alana sirayet etmiş durumdadır. Bu yapıyla demokrasi, bu kafayla da “demokratlık” olmaz! Bu “şahıs ideolojisine bağlılıkla” tam ve kâmil bir demokrasi tesis edilemez! (Bu hamurla ancak “bu ekmek” olur! Kaliteli ekmek istiyorsak önce “un ve hamurun” kalitesini arttırmak zorundayız.)

“Def-i şer, celb-i nef’a racihtir.” Bu genel bir kaidedir. Yani yanlışı ortadan kaldırmadan, doğruyu uygulayamazsınız. Zararı uzaklaştırmadan, menfaati elde etmeye çalışmak doğru bir yöntem değildir. Altı delik torbaya ne kadar şeker doldursanız da boşa gider. Kışın soğuk günlerinde, pencere camı kırık bir odada, sobayı ne kadar fazla yaksanız da bir fayda sağlamaz! Onca yakıt israfına karşılık çok az ısınabilirsiniz. Önce o pencereyi tamir etmek, yani soğuğu def etmek gerekir. Ondan sonra az bir yakıtla odayı ısıtabilirsiniz. Pusulası bozuk bir gemi ne kadar güzel idare edilse de, ne kadar hızlı hareket etse de varmak istediği yere hiç bir zaman ulaşamaz. Çoğunlukla da, denizde büyükçe bir daire çizerek çıkış yerine geri döner. Onca emek, onca çaba, onca masraf boşa gider! (Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılına yaklaşırken 1930’ların rejimine geri dönmesi gibi!) Tek faydası, geriye bıraktığı tecrübe olur, o da istifade edebilecek kabiliyetler ortaya çıkarsa. 

Edison’un ampul denemeleri gibi, biz de bu işin bu şekilde olamayacağını anlamış oluruz, ancak bu sırada geçen zaman, boşa giden emekler, zayi olan ömürler... vb. bir çok maddî ve manevî kayıp vermiş olarak! 

Bu sebeple bir an önce bu sorunu teşhis ve tesbit ederek gerekli değişimi yapmamız, geminin pusulasını tamir edip, yelkenleri demokrasi rüzgârı ile şişirmemiz gerekiyor. Camı kırık odada soba yakmaya çalışmak yerine, önce o camı tamir etmek daha mantıklı olmaz mı? Artık yeter! Bu millet ve memleket bir yüz yılını daha kaybetmeye tahammül edemez!

Okunma Sayısı: 4997
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Necati

    6.6.2022 12:56:17

    Bize ve Yeni Asya'ya düşün demokrasi nin faziletlerini, Islâmın kabul ettiği hür ve adaletli bir sistem olduğunu kamu oyuna göstermektir. Aynı şekilde istibdat ve tek adam sistemlerini İslamiyetin şiddetle redettiğini, insaniyet mafeden, zulüm temeli olduğunu ve maddi manevi kalkınmanın önünde en büyük engel teşkil ettiğini geniş çevrelere duyurmaya çalışmaktır. O zaman şahsa dayalı ideolojilerin zararları? Demokrasinin faziletleri daha geniş çevrelerde daha iyi anlaşılacaktır. Yazarımızı tebrik ediyor, yazılarının devamını bekliyoruz.

  • Ali

    25.3.2021 15:23:51

    Demokrat mücadeleyi şahıs ve siyaset üzerinden değil, kurallar uygulamalar ve cemaati icraat ve sivil toplumcu şekilde ispatlamak zorunluğu var..

  • Seyit Ali

    25.3.2021 14:37:30

    Anlaşılan eğri cetvelle doğru çizgi çizmek mümkün görünmüyor. Makalelerinizin devamını bekleriz.

  • Özgür

    25.3.2021 12:26:52

    Tebrikler nokta atışı bir yazı biz başkalarını eleştirirken demokrat bildiklerimizin tavırları en başta bizi yaralıyor

  • Yahya YILDIZ

    25.3.2021 08:35:33

    muhterem emİr alı bey, farkettİgİm kadarıyla yenİ asya da bu İlk yazınız olmasına ragmen sİzİ canı gonulden tebrİk edİyorum, yazdıklarınıza tamamen katılıyorum... rabbım sİzlerden ve dİger yazarlarımızdan ebeden ve daİmen razı olsun.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı