"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'5 ayda kaynağı belirsiz para girişi 8,9 milyar dolar'

10 Temmuz 2015, Cuma 14:57
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye kaynağı belirli para girişinde önemli bir azalış görülürken, kaynağı belirsiz para girişinde 8,9 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını ifade etti.

Faik Öztrak, Merkez Bankası’nın açıkladığı 2015 Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamlarını değerlendirdi. Cari açık rakamının 2015’in Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artarak yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığına dikkat çeken Öztrak'ın konuyla ilgili değerlendirmeleri şöyle: 

"Ekonomideki yavaşlamaya rağmen, cari açıktaki artış dikkatle izlenmelidir. Ülkeye kaynağı belirli para girişinde hızlı bir yavaşlama vardır. 2014 yılının Mayıs ayında, finans hesabından Türkiye’ye 4,4 milyar dolarlık para girişi olurken, 2015’in aynı döneminde bu rakam 154 milyon dolara düşmüştür. Yılın ilk 5 ayında ise bilinen kanallardan ülkeye gelen paranın, 2014 yılının aynı dönemine göre, yüzde 53,7 azalarak, 5,9 milyar dolara gerilediği anlaşılmaktadır.Buna karşın, ilk 5 ayda ülkeye kaynağı belirsiz para girişi olağanüstü boyutlara ulaşmıştır. Mayıs’ta net hata ve noksan kaleminden ülkeye para girişi 1,8 milyar dolar olurken, yılın ilk 5 ayında Türkiye’ye gelen para 8,9 milyar dolara ulaşmıştır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk 5 aylık dönemler itibariyle en yüksek kaynağı belirsiz para girişidir."

2 MİLYAR DOLAR REZERV ERİDİ

Yılın ilk 5 ayında rezervler 3,8 milyar dolar azalırken, bunun 2 milyar dolarının Mayıs ayında gerçekleştiğine dikkat çeken Öztrak, "Mayıs ayı ödemeler dengesi rakamları, Türkiye’nin mevcut cari açığı finanse etmekte zorlandığını ortaya koymaktadır. Eriyen yetersiz rezervlerimiz bu kırılganlığı daha da ağırlaştırmaktadır. Bu gelişmelere bağlı olarak Türkiye 'dünyanın en kırılgan 3 ekonomisinden biri' olarak değerlendirilmektedir." ifadelerini kullandı. 

Okunma Sayısı: 2215
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı