"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kişi başı milli gelir son 6 yıldır yerinde sayıyor

29 Nisan 2015, Çarşamba 13:18
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ekonomide zor bir dönemden geçildiğini ve son yıllarda özel sektör yatırımlarının ve kişi başına gelirin son 6 yıldır 10 bin dolarda yerinde saydığını söyledi.

Özdebir, ASO'nun nisan ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ekonomide zor bir dönemden geçildiğini ve son yıllarda özel sektör yatırımlarının yerinde saydığını söyledi. Özdebir, "2014 yılında özel sektör yatırımlarında sadece yüzde 2’lik bir artış oldu. Kapasite kullanım oranı neredeyse bir yıldır düşüş gösteriyor. Bu durum, neden yatırım yapılmadığını da gösteriyor. İç talep cansız, kapasite kullanımı düşükken neden yatırım yapılsın? Bölgemizdeki gelişmeler de ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Rusya ve Ukrayna’da ekonomi küçülüyor. İç savaşlar Ortadoğu’ya, özellikle düne kadar ikinci ihracat pazarımız olan Irak’a, ihracatımızı azaltıyor. AB’ye ihracatı ise Euro'nun dolar karşısındaki değer kaybı törpülüyor. Bu nedenlerle yılın ilk iki ayında ihracat geçen yıla göre düşüş gösterdi. Dış pazarlardaki zayıflık büyümede iç talebin önemini arttırıyor. Ama tüketicideki kötümserlik de devam ediyor. Sanayide toplam ciro ve üretim Şubat ayında bir miktar artış gösterdi. Umarız bu artış devam eder. Ancak bütün bu gelişmeler, bu yılın ilk çeyreğinde de büyümenin zayıf kaldığını gösteriyor." diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE SON YILLARDA YAPISAL REFORMLAR İHMAL EDİLDİ"

Türkiye'nin 2003-2008 yılları arasındaki hızlı büyümesinin arkasında yapısal reformlar ve AB ile sürdürülen üyelik müzakerelerine dayanan bir hikaye olduğunu belirten Özdebir, "Ancak son yıllarda yapısal reformlar ihmal edildi. AB ile üyelik müzakereleri ise ilerlemiyor. Bu nedenle de hikayesiz kaldık." dedi. Özdebir, "Bunun etkisini kişi başına gelirde görüyoruz. Kişi başına gelir son 6 yıldır 10 bin dolarda yerinde sayıyor. 2014’te ise 10 bin 482 dolara geriledi. Buna orta gelir tuzağı deniyor. Bana göre ise vasat büyüme dönemi. Bu tuzaktan çıkabilmek için ise yapılması gerekenler belli. Öncelikle, iş yapmayı zorlaştıran mevzuat ve uygulamaların hızla düzeltilmesi gerekiyor. Bunun için de iş yapmayı her şeyin merkezine koyan yeni bir zihniyete ihtiyaç var." şeklinde konuştu. 

"BU DÖNEMDE TÜRK ŞİRKETLERİ DIŞ BORÇLANMALARINI ARTIRDILAR"

Küresel krizin ardından artan likidite ve ucuz paranın tüm dünyada borçlanmada önemli bir artışa yol açtığını belirten Özdebir, Bu dönemde Türk şirketlerinin de dış borçlanmalarını artırdıklarını söyledi. Özdebir, şunları ifade etti:

"McKinsley danışmanlık şirketinin araştırmasına göre dünyada borçlar 2014 yılında 199 trilyon dolara ulaştı. Bu borçların 40 trilyon doları hane halklarının. 58 trilyon doları hükümetlerin 45 trilyon doları da finansal şirketlerin. Reel sektör şirketlerinin borçlanmaları da 2007-2014 döneminde yılda ortalama yüzde 6 artarak 56 trilyon dolara ulaştı. Bu dönemde Türk şirketleri de dış borçlanmalarını artırdılar. Ancak, doların tüm paralar karşısında değer kazandığı bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde TL de dolar karşısında değer kaybetti. TL’nin değer kaybı, bazı iç nedenlerden dolayı biraz fazla oldu. TL’nin dolar karşısında değer kaybı şirketlerimizin karşılaştığı riskte de TL cinsinden bir artışa yol açtı. Ocak sonu itibariyle şirketlerimizin döviz varlıkları 97,7 milyar dolar. Buna karşılık 275,2 milyar dolar borçları var. Bu durumda şirketlerimizin döviz riski 177,5 milyar dolar. Normal koşullarda, özellikle döviz cinsinden gelirleri olan şirketlerimizin bu durumdan çok etkilenmesi beklenmiyor. Ancak, düşük büyüme ve azalan ihracat borçların çevrilmesini zorlaştıracağı için bir risk faktörü oluşturuyor." 

Okunma Sayısı: 1507
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı