"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Konut krizi aileyi vuracak

30 Ağustos 2021, Pazartesi
Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy ‘Türk ailesi için konut kıtlığı yaşanacak’ dedi.

Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, konut fiyatları ve kiralarda meydana gelen artışlar hakkında açıklama yaptı. Ulusoy, 2018’de yaşanan ekonomik krizin 2020 yılında başlayan pandemi ile birlikte ikiz krize dönüştüğünü üstüne bir de son yıllarda nüfusun neredeyse yüzde 10’u kadar bir sığınmacının demografik değişikliğe sebep olduğunu belirterek konut kıtlığı yaşanacağını vurguladı. Karar Gazetesi’nin haberine göre Ulusoy, “Son dönemlerde gerek arsa gerekse konut fiyatlarında inanılmaz bir sıçrama var. Arsa fiyatlarının yanında konut fiyatları da yüzde yüzden fazla arttı. Pandemi ve bölgesel depremlerden dolayı tek evlere olan talep, yazlık bölgelerde apartman fiyatlarına olağanüstü bir şekilde yukarı taşıdı. 

TÜİK’in açıkladığı konut enflasyonunu piyasasının gerçekleri ile karşılaştırdığımızda aradaki farkın oldukça fazla olduğunu gözlemlemekteyiz” dedi.

Demografik kırılma çatlağa dönüşüyor

Fiyat artışının sebebini açıklayan Ulusoy, “Bu fiyat artışının birçok sebebi var. Bizim ülkemiz son 5 yılda nüfusunun yüzde 10’undan fazla mülteciyi, sığınmacıyı ülkesine kabul etmiş. Yani ani bir demografik değişime uğramış. Böyle bir yükü her alanda kaldıracak bir ülkeyi bulmak zordur. Tabiî olarak 10 milyon civarındaki kişiye yeni konut ayartmanın olanaksız olduğu bir ortamda onları rastgele konut piyasası ve yaşama zorlukları ile ortada bıraktık. Hal böyleyken, dar ve orta gelirli vatandaşların kiralayabileceği veya satın alabilecekleri konut arzında darlık meydana geldi. Bu ise fiyatları aniden yukarı taşımaya yetti. TOKİ’nin de söz konusu gelir grubu için yaratacağı olanaklar sınırlı olduğundan dolayı fiyatlarda dengesizlikler oluştu. Yeni evlenecek, aile kuracak insanlara bir ortam yaratamadığımız gibi, ortalama hane halkı gelirindeki erime ya da gelirsizlikle beraber demografik kırılmanın bir çatlağa dönüştüğünü gözlemlemekteyiz” ifadelerini kullandı.

İki kriz birden

“Türkiye’de ikiz kriz aynı anda yaşanıyordu” diyen Ulusoy, şunları söyledi: “2018’in başından bu bu yana tecrübe ettiğimiz döviz krizine ek olarak 2020 yılında gelen pandemi kaynaklı krizin üstüne de son günlerde yaşadığımız konut piyasası temelli yeni bir kriz eklenmiştir. Bu ise önceki iki krizin adeta acı bir sosu niteliğindedir. Buna bir de istihdam yaratamama, gelir artışı ortaya çıkaramama gibi ekonomik gerçekleri de eklememiz gerekir. Vatandaşı koruyan gelir şemsiyesinin yaratılamıyor olması krizi daha derin hissetmemize neden oluyor. Türkiye’de ortalama çalışanların yarısı artık asgari ücret ile çalışıyor. Artık konuta arabaya talebi imkânsız kılacak bir gelir seviyesine sahibiz. Bütün etkenleri bir araya getirdiğimizde hem arsa hem de konut fiyatlarında inanılmaz bir artış yaşanıyor demek yanlış olmaz. Dar ve orta gelirliler için üretilen konutların azlığı fiyatların yukarıya doğru tırmanmasının bir nedeni olarak görebiliriz.”

Okunma Sayısı: 2015
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Zubeyir

    30.8.2021 11:32:51

    Konut/kira artışında aşağıdaki etmenler de unutulmamalı: Habere konu kişi bunlardan bahsetmemiş, tek yönlü bahsetmiş. -kur yükselmesi, maliyet artışı ve arz azalması.

  • Hüseyin İlhan

    30.8.2021 08:44:16

    AKP iktidarı TOKİ ile caka satıyordu.TOKİ ise giderek kamu arazilerine ya lüks konutlar yada o arazileri yandaşlara satmada rol aldı.Millete hizmet yerine mutlu azınlığa hizmet eder oldu. Yine salgın döneminde dahi vatandaşına yardım etmesi gerekenler başta kamu kaynakları olmak izere finans kaynakalrını 2. ve daha fazla konut alacaklara fırsat verek konutta faiz indirimi yaparak geçim derdinde olanlara değil,daha fazla kazanma peşinde olanlara hizmet ettiler. Esasen konutu olmayandan başta tapu harcı alınmaması,konutu olmayanlara daha fazla destek verilmesi gerekir,kendi imkanları ile konut sahibi olacaklardan yapı ruhsatları dahi alınmaması gerken yerde AKP karakteristik yapısı oalrak zengini daha zengin etmeye,mağdur milleti ezmeye devam ediyor.

  • h.bulat

    30.8.2021 06:56:12

    Çözüm 5: mülteci mi sığinmacı mı istilacı mi ne olduklari belli olmayan kaç kişi olduklarının kaydı bile tutulmayan bu 10 milyon insan sınır illerinde çadir kentlere geri toplanmalı .Kiralik ev bulamiyor T.C vatandaşı garibanlar 500 tl gece kondular 800-1000 tl.Siriyeli yillığıni pesin veriyor.Bızim gariban babasin bir odasina sığınmakta buluyor çareyi.

  • h.bulat

    30.8.2021 06:52:06

    Çözüm 4; Kırsal kesimler köyler kadabalar Belediyelerin mahallesi oldu artık. ucuza arsa üretmeli ve nüfusu kirsala taşımaliyız.

  • h.bulat

    30.8.2021 06:50:25

    cözüm 3: Bızde de ABD ve AB ülkeleri gibi 30-40 yıllık vadelerle morgıç dediğimiz sistem getirilmeli

  • h.bulat

    30.8.2021 06:48:46

    Çözüm 2; Belediyeler imar kanununun 18. maddesinin gereği olarak arsa üretmeye zorlanilmalı.

  • h.bulat

    30.8.2021 06:47:32

    Çözüm 1: ilk defa ev alacaklara sıfır faiz ile kredi verilmeli ve 10 yıl satilamaz şerhi koyulmali.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı