"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TÜİK: 73.50 - ENAG: 160.76 - Enflasyonda karartma oyunu

04 Haziran 2022, Cumartesi
AÇIKLADIĞI ENFLASYON ORANLARIYLA ELEŞTİRİLEN TÜİK'İN MAYIS AYINDAN İTİBAREN SEPET FİYATLARINI AÇIKLAMAMASI "KARARTMA" OLARAK TEPKİ GÖRDÜ

MAYIS ENFLASYON RAKAMLARI DÜŞÜK ÇIKTI

TÜİK ÜFE'de yıllık enflasyonun yüzde 73,50, TÜFE de yüzde 132,16 olarak açıladı. Ekonomistler, iğnedenipliğe yapılan yüzde yüzlerin üzerindeki zamlara rağmen enflasyon rakamlarının düşük çıkmasına ve TÜİK’in veri sepeti fiyatlarını açıklamama kararına sert tepki göstererek “karartma” dedi.

EKONOMİSTLERDEN TÜİK KARARINA SERT TEPKİ

Ekonomi Yazar Uğur Gürses, bu kararın şeffaflığı ortadan kaldırarak enflasyon verilerine duyulan güvensizliği arttıracağına işaret ederken, Ekonomist İris Cibre “skandal” dedi. Ekonomist Oğuz Demir de,“Utanmanız yok. Ama korkunuz da yoksa yandınız! Çünkü adalet çok yakın” diye tepki gösterdi.

***

TÜİK: 73.50 - ENAG: 160.76 - Enflasyonda karartma oyunu

TÜİK’İN TARAFINDAN AÇIKLANAN ENFLASYON VERİLERİNDE MAYIS AYINA AİT SEPET VERİLERİNİ YAYINLAMAMASI TEPKİYE NEDEN OLDU.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜ İK) mayıs ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2,98 artarak yüzde 73,50 oldu ve 1998 yılı ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

KARAR  Uazarı Ekonomist Oğuz Demir, sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunarak TÜİK tarafından yüzde 2,98 artışla açıklanan enflasyon veri lerinde önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. 

Enflasyon verilerinde mayıs ayına ait sepet verilerinin yayınlan mamasına tepki  gösteren  Demir, “Beceriksizlikte yeni aşama. Mayıs fiyatlarını hemen yayınlayın” dedi. 

ADALET ÇOK YAKIN 

Demir, paylaşımlarında şu ifadele re yer verdi: “%3 müş mayıs enflasyo nu. %73 müş yıllık enflasyon... He he... Ayda %10’a varan üretici fiyatı var ama tüketiciye %3 yansımışmış... Yersen.  Gıda enflasyonu %91,63! Mart şubattan, nisan marttan, mayıs nisandan... Utanmanız yok onu anladık. Ama korkunuz da yoksa yandınız! Çok korkun... Çünkü adalet çok yakın... Sevgili, @tuikbilgi Enflasyon ile madde fiyatlarını da yayınlardınız. Ne hikmetse sepetteki malların Mayıs fiyatları yok! @EkremCunedi de bulamadığına göre sorun sizde. Bulduğunuz fiyatları biz zaten bulamıyorduk. Şimdi onu da koyma zahmetine girmemişsiniz. Hayırdır? TÜİK’in detayını hala bilmediğimiz verilerine göre, 5 aylık enflasyon %35,64 oldu. Yani önümüzdeki ay enflasyon hiç artmamış bile olsa memur/emekli alacağı zam yüzde 35,64 olacak. Bunu da başardılar... Beceriksizlikte yeni aşama…

***

ENAG: ENFLASYON YÜZDE 160

Akademisyenlerin ve Ekonomistlerin oluşturduğu enflasyon Araştırma Grubu (ENAG),türkiyeİstatistik kurumu’nun (TÜİK) açıklamasından önce, hesapladığımayısenflasyonunu duyurdu. eNAG hesaplamasına göre enflasyon mayısta aylık bazda yüzde 5,46yıllıkbazdayüzde160,7artışkaydetti.

ENAG tarafından yapılan açıklamada,“ENAG grup tüketici Fiyat Fiyat endeksi (e-tüFe) Mayısayında%5.46arttı.e-tüFe’nin son 12 aylık artışı ise %160.76 olarak gerçekleşti” denildi.Paylaşılan verilerde en çok yükseliş yaşanan kalemin konutta olduğu görüldü. ENAG raporunda“tüİk alt grupları gösterge olarak alındığında en fazla aylık düşüş yüzde -41 ile haberleşme en fazla yükseliş ise yüzde12,49 ile konut kaleminde gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verildi.

***

TÜKETİCİLERİN YÜZDE 95'İ AÇ VE YOKSUL

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Tuhan Çakar, TÜİK ve TÜRK-İŞ’in verilerinden yola çıkarak yaptığı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Çakar, “Tüketicilerin yüzde 95 dolayındaki kesiminin aç ve yoksul olduğu anlaşılmıştır.Türkiye’nin nüfusunu yaklaşık 85 milyon olarak aldığımızda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul olduğu görülmektedir”dedi. Çakar, “Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalar tüketicileri açlığa ve yoksulluğa sürüklemiştir. Ailelerin çoğunluğu gıdası için gerekli olan harcamalardan kısarak diğer zorunlu gereksinimlerini karşılamaya çalışmaktadırlar. Bu nedenle, tüketicilerin yarıdan çoğu yeterli ve dengeli beslenememektedir” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 1016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    5.6.2022 10:21:06

    Ne acı ki iktidar olanlar muktedir olamadıkları için milleti aldatmaya ve ülkenin müesseselerini itibardan düşürmeye devam eidyorlar. AKP iktidarından önce bu TÜİK için işyerime gelip fiyat araştırması yapıyorlardı.Açıklanan rakamalrla bizden aldıkları rakamalr aynıydı.Çünkü piyasada fiyatlar ne ise onu dosdoğru açıklamak dürüstlük olduğu kadar millete,ülkeye sevgi ve saygınında icabıdır. TÜİK'in siparişe göre enflasyon rakamı açıklaması ile ne fiyatlar düşüyor,nede vatandaş idarecisine itimat ediyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı