"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Muhafazakâr gençlik ve sosyal medya

Erat KOCAOĞLAN
27 Eylül 2014, Cumartesi
Sosyal medya, afili bir hamasetle görünmenin aracı veya karşıdaki kişilere daha karizmatik görünmeyi ifade eden suni ve sağlıksız bir bitpazarına dönmüş maalesef.

Kavramın karşıladığı sosyolojik terminolojiye girmeden “muhafazakâr” sıfatıyla işaret edeceğim gençlerin sosyal medyadagörünme çabaları ne yazık ki samimi değil. Tabii ki deİstisnaları samimi bulunan kişileri tenzih ederim.Bunun dışında sosyal medyayı kullanan kesimin varlığı nitelik bakımından pek ihlaslı değil. Bu durum aynı zamanda orijinal bir siluetten de yoksun.

Biraz açalım.
Örneğin Gazze, Mısır ve Suriye gibi toplumun hassas olduğu meselelerle ilgili paylaşımlarda bulunma yarışına girerek kendi reklam derecelerini bunun üzerindekavileştirmek suretiyle duyarlı ve entelektüel görünme çabalarına girmekte, ancak fiziksel herhangi bir uzantısı olmayan bu tepki aleladelik bir telkinden beslendiği için ruhsal ve dertli bir Müslümanın samimiyetini temsil etmemektedir.Sosyal medya üzerinde muhafazakâr gençlerin kendi kişisel muhafazalarını sağlamadan neyin muhafazasını yaptıklarını sormak gerekir.Normatif önermelerden aktivizm üreterek psikolojik tatmin peşinde olan bu güruhun gündemi, vicdanını rahatlatma dürtüleri ile sınırlı olan bir kalıptan öteye geçmiyor.Bu tarz paylaşımlargünlük imajın dışında temayüz eden su baloncuğu ironisi kadar zayıf ve içi boş ruh hallerini yansıtmaktan başka bir anlam ifade etmiyor.
 
Genel manada görünebilmenin hastalık halini aldığını rahatlıkla söyleyebileceğimiz,toprağı ve oksijeni olmayan bu sanal gezegende, en dindar, en duyarlı, en entelektüel, en karizmatik olmanın yarışı, paylaşılan verinin karşı robotlar tarafından reaksiyon oluşturduğu ölçüde şiddetleniyor. Sosyal ağ dünyası gerçekte muhafaza edilmesi gerekeni karşılayamadığı gibi, düşünce ve vicdani kanadı da değersizleştiriyor.Bu aynı zamanda interaktif iletişimin sosyal medyada bireyler üzerinde kişilik bölünmelerine yol açıp kimlik bunalımı gibi olumsuz yanları da beraberinde doğuruyor.

Bir büyüğümüzün “Olmak hakikat, görünmek imajdır. Olmak olgunlaşmakla, görünmek ise gösterişle ilgilidir. Temiz olmakla temiz görünmek arasında mahiyet farkı vardır” sözlerinigörünür olmakla var olmak arasında ciddi bir tezatlığı ortaya koyması bakımından yerinde buluyorum.Başkalarının hayatı üzerinden olta kıvamında cümleler kurup nostalji aforizmalar yapmanın muhafaza edici bir yönü yok.Gerçek sahadakimotivasyonboşluğunu burada doldurmaya çalışmak varoluşsal bir zayıflık anlamına da geliyor. ”Gözetleme”nin; modern dünya ve dijital iletişim devriminin hayata kattığı bir kavram olduğunu biliyoruz. Bu kavram insanın hareketlerini, duygularını, kişisel ve her türlü editoryal alanını eline geçiren bir güce sahip.Genelde büyük çoğunluğun özelde de muhafazakâr kesimin gözetleme duygusunun tatmin edilmesine hizmet eden bu platformlar,aynı zamanda sağlıklı bir insan duruşunu sergilemiyor. Hâsılı bu sosyal medya camiasından görünmeyi göz önünde bulundurmak esastır. İstenilen kimliği seçip onun üzerinde kişilik organizasyonu inşa etmek gibi bir çözülmeyi de beraberinde getiriyor.Dindar görünmek, onun üzerinde duyarlıyım imajı oluşturmak, doğaçlama bir temadan bağımsız diyaloglarla konuşup mahremiyeti başkalarına peşkeş çekip kendini ispatlamaya çalışan modern muhafazakâr şahsiyetin vazgeçemediği, geçemeyeceği hastalığıdır. Etiketin adı ne olursa olsun görünme isteği yirmi birinci yüzyılın ortaya çıkardığı yeni bir sorundur.Biri diğerini gözetliyor. Gözetlenen halinden hallice memnun.Mutualist bir ilişki.Ne diyelim Allah mübarek eylesin.

 

 

 

Okunma Sayısı: 2691
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı