"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

745.Vuslat

17 Aralık 2018, Pazartesi 14:00
Hakk’a vuslat ve düğün gecesi olarak bilinen Hz. Mevlânâ’nın vefat ettiği günün 745. yılında, Şeb-i Arus faaliyeti gerçekleştirilicek.

Mevlana’dan Bediüzzaman’a Uzanan Çizgi

Mevlânâ Celâleddin-i Rumî ve Bedîüzzamân (ra)

İslamofobiye karşı Mevlana ve Asrımızın Mevlanası Bediüzzaman örnek verilmeli

Cemal Reşit Rey (CRR) Türk Müziği Topluluğu, yarın akşam Hz. Mevlâna’nın 745. vuslat yılı münasebetiyle bir Şeb-i Arus faaliyeti gerçekleştirecek. CRR’de gerçekleşecek faaliyet iki bölümden oluşacak.Şeb-i Arus faaliyetin birinci bölümünde; koro ve solo olarak ilâhiler seslendirilecek, Şeyh Galip’ten kasideler okunacak. İkinci bölümde ise; Türk Müziği’nin değerli besteci ve icracılarından III. Selim’in, Sûzidilârâ makamında bestelemiş olduğu Mevlevî Şerîf’i eşliğinde gerçekleşecek.

***

Gönlü yakan İlâhî aşk

Farsça kökenli olan ‘suz’ kelimesi ‘yanmak’ fiilinden gelir, ‘yakan, yakıcı’ anlamlarında sonraki kelimeyle tamlama oluşturur. ‘Dil’ Farsçada ‘gönül, kalb, cesaret, yürek’ anlamlarına gelirken ‘dil-âra’ ise ‘gönül avutan, gönül süsleyen’ manalarında kullanılan bir kelimedir. ‘Suz’ ve ‘Dilâra’ ise tamlama oluşturularak kullanıldığında; ‘gönlü avutarak, gönlü süsleyerek yakan’ilâhî aşk’ın lâtif bir biçimde ifade edilmiş şekline dönüşür.

***

Mûsıkîye önem veren padişah

MûsIkîye genç yaşında başlayan III. Selim, tanbûri, neyzen ve aynı zamanda Mevlevî idi. Padişah, Türk Mûsıkîsi’nde bulunan 490 makamdan biri olan Suzidilâra makamını mûsıkîmize kazandırmıştır. 

Suzidilâra makamı basit, göçürülmüş (şed) ve birleşik (mürekkep) olmak üzere 3’e ayrılan makam çeşitlerinden üçüncüsünedâhil edilir. Suzidilâra çargah ve mahur dizilerinin birlikte kullanımıyla meydana gelir.

“Ölüm ayrılık değil, vuslattır”

Şeb-i Arus, “düğün gecesi” anlamına gelmektedir. Hz. Mevlânâ, öldüğü günü “Hakk’a vuslat” (Yaradana kavuşma) olarak saymış ve bu günü düğün gecesi ilân etmiştir. Hz. Mevlânâ“Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan” der. Ölüm Mevlânâ için kişinin aslına dönüşüdür.

HABER: KÜBRA ÖRNEK

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 2563
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı