"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AİHM Türkiye'yi tazminat ödemeye mahkum etti

22 Mart 2016, Salı 15:15
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’den aile içi şiddet şikayetiyle yapılan bir başvuruda insan hakları ihlaline hükmetti.

AİHM, 2010 yılında yapılan başvuru ile ilgili verdiği kararda, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve kötü muamelenin yasaklanması ile ilgili 3. maddesi ile ayırımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddesinin ihlal edildiğine" hükmetti.

AİHM kararı gereği Türkiye, şikayet sahibine mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 23 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek.

Şikayet başvurusunda bulunan ve İstanbul’da yaşadığı belirtilen 43 yaşındaki "M.G." evliliği boyunca ve boşanmanın ardından eşinden fiziksel şiddet ve tehdit görmesine rağmen yetkililerin kendisini yeterli şekilde korumadığı şikayetinde bulunmuştu.

AİHM’e açılan davada, 1997 yılında evlenen kadının, 2006 yılında evlilikleri sona erene kadar ve boşandıktan sonra da kocasının sürekli fiziksel şiddetine maruz kaldığı belirtilerek, bu şiddet olaylarının sağlık raporları ile de kanıtlandığı bildirilmişti.

AİHM bugünkü gerekçeli kararında, genç kadının eski kocası hakkında açtığı davanın 5,5 yıl sürmesini gerekçe göstererek, "Türk yetkililerin kadını yeteri kadar korumadığına" hükmetti.

Mahkeme, "2007 yılında boşanan kadının eski kocasının tehdit ve şiddeti karşısında 2012 yılına kadar etkili bir önlem alınamamasının insan hakları ihlali teşkil ettiği" görüşüne vardı.

AİHM’den yapılan açıklamada, Türkiye’deki mahkemenin 2013 yılında aldığı kararda, şiddet uygulayan eski kocanın, boşandığı eşinin yanına ve evine yaklaşmasına yasak getirildiği bildirildi. 

AA

Okunma Sayısı: 1296
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı