"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AYM'den, 'aynı olaya ilişkin farklı iki karar' için tazminat kararı

04 Haziran 2015, Perşembe 12:03
Anayasa Mahkemesi, (AYM) aynı olaya ilişkin olarak farklı yargı kollarına ait mahkemelerce verilen farklı kararın adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine karar verdi. AYM, başvuruculara 10 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

A.S. ve Ş.S.’nın çocukları askerlik görevini yerine getirirken atış eğitimine katılmak üzere konvoy halinde araçların atış alanına intikali üzerine içinde bulunduğu aracın devrilmesi sonucu şehit oldu. Aile, İçişleri Bakanlığı’ndan tazminat talebinde bulundu ama bu talep Bakanlık tarafından reddedildi. Ailenin daha sonra İçişleri Bakanlığı’nın kararının iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne açtıkları dava da reddedildi. Aynı kazada şehit olan Ö.G.’nin yakınlarının iradenin ret işlemine açtıkları dava, Ankara 8. İdare Mahkemesi'nce kabul edilerek işlemin iptaline karar verildi ve bu karar Danıştay 10. Daire tarafından onandı. A.S. ve Ş.S. ‘kanun önünde eşitlik’ ilkesinin ihlal edildiğini ileri sürerek AYM’ye başvurdu. 

AYM, gerekçeli kararında uygulamadaki birlikteliği sağlamaları beklenen yüksek mahkemeler içinde yer alan dairelerin ya da farklı yargı kollarına ait mahkemelerin benzer davalarda tatmin edici bir gerekçe gösterilmeksizin farklı sonuçlara ulaşmalarının hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkesine açıkça aykırı olduğu belirtildi. Kararda, böyle bir algının toplumda yerleşmesi halinde bireylerin yargı sistemine ve mahkeme kararlarına duymaları beklenen güvenin zarar görebileceğine vurgu yapıldı.

Anayasanın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, başvuruculara 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti. 

Okunma Sayısı: 3812
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı