"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AYM: Medya KHK ile kapatılamaz

10 Nisan 2021, Cumartesi
ANAYASA MAHKEMESİ, MEDYA KURULUŞLARININ KAPATILMASINA DAYANAK YAPILAN KHK’YI, ANAYASAL TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERE AĞIR BİR MÜDAHALE OLDUĞU GEREKÇESİYLE İPTAL ETTİ.

KAPATMA FİKİR HÜRRİYETİ İHLALİDİR

ANAYASA Mahkemesi OHAL döneminde yayınlanan ve çok sayıda haber ajansı, televizyon, radyo, gazete, dergi ve yayınevinin kapatılarak mallarına el konulmasına sebep olan KHK'yı anayasanın basın hürriyeti esasına aykırı bularak iptal etti.

GENEL KAVRAMLARLA HÜKÜM OLMAZ

Kararda, kapatmaya gerekçe olarak gösterilen “aidiyet”, “irtibat” ve “iltisak” kavramlarının genel kavram niteliğinde olduğu, “Bu kavramların hukukî niteliği ve objektif anlamı yargı içtihatlarıyla belirlenebilecek durumdadır” denildi.

***

'Medya KHK ile kapatılamaz'

AYM, medya kuruluşlarının kapatılmasına dayanak olan ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası yayımlanan OHAL KHK’sını kısmen iptal etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası yayımlanan OHAL kararnamesinin, çok sayıda basın yayın kuruluşunun kapatılmasına ilişkin hükmünü kısmen iptal etti. Söz konusu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, Başbakanlık’a bağlı olarak kurulan komisyonun kararı ile aralarında İMC TV, Hayatın Sesi gibi kanalların bulunduğu 16 televizyon kanalı, 2 radyo kanalı, 45 gazete ve 15 dergiyle birlikte, “terör örgütleri” ile ilişkilendirilen 29 yayınevi kapatılmıştı. Daha sonra TBMM’de kabul edilerek 6755 sayılı Kanun haline gelen 27 Temmuz 2016 tarihli 668 sayılı OHAL KHK’sının 2. Maddesinin 4. Fıkrası ve 38. (yürürlük) maddesi, CHP’nin başvurusu üzerine 7’ye karşı 7 oyla iptal edildi. AYM Başkanı Zühtü Arslan da istemin kabulü yönünde oy kullandığı için davada iptal kararı çıktı.

Kapatma basın ve fikir hürriyeti ihlâlidir

AYM’nin gerekçeli kararında, “Millî Güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine aidiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olan özel radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete ve dergiler (...)” cümlesinde yer alan “aidiyet”, “irtibat” ve “iltisak” kavramlarının genel kavram niteliğinde olduğu belirtildi. Kararda, “Bu kavramların hukukî niteliği ve objektif anlamı yargı içtihatlarıyla belirlenebilecek durumdadır. Diğer yandan “anılan kavramların içinde bulunulan dönem için farklı yorumlanabilmesi de mümkündür” tespitine yer veren Anayasa Mahkemesi, idari bir kararla basın yayın kuruluşlarının kapatılmasının basın ve fikir hürriyetlerini ihlâl ettiğini vurguladı.

“Anayasaya aykırılık” tescilli hâle geldi

DW Türkçe’ye AYM’nin kararını değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, kararın OHAL düzenlemelerinin medya çeşitliliğini ve eleştiriyi yok etmek için manipüle edildiği gerçeğini ortaya koyduğunu belirtti. “Karar, yürütme erkinin kendini mahkemelerin yerine koyarak, OHAL altında da olsa kendisine bağlı bir komisyon kurarak çeşitli radyo, televizyon ve gazetelerin sonsuza dek kapatılması yönünde inisiyatif kullanmasının hukuk devletinde yeri olmadığını gösteriyor” diyen Önderoğlu, uygulamanın ilk elden “anayasaya aykırı” olduğunun da böylece tescil edildiğini ifade etti.

Okunma Sayısı: 2674
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    10.4.2021 13:08:12

    15 TEMMUZ Vakıasının TBMM'de araştırılmasını ret eden AKPMHP ittifak koalisyon iktidarı aslında yaptıkları keyfilikleri,yasa,hüküm adı altında gayrı kanuniliklerle işledikleri suçlarınöğrenilmesinide engellemiş oluyorlar.Ancak zaman en büyük müfessirdir sırı ile AKPMHP entrika ve soyguncularının işledikleri haltlar böyle teeeek tek ortaya çıkıyor.Fakat asıl problem şu,gelecekte mağdurlar açtıkları davalarla ciddi tazminat alma hakkkına sahip olacaklardır.Bizleride ilgilendiren husus şu:Birilerinin keyfiliği,zalimliği için kamuda idareci olarak bu ülke insanına maddi ve manevi darbeleri neden biz ödemek zorundayız.Bunun olmaması için bu haksızlıklara neden olanların YEDİ CEDDİ,İLTİSAKLI OLDUĞU KİŞİLER(YANDAŞ,MİLİTAN VS)den bu tazminatların tahsili şart.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı