"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu teklif yasalaşırsa Kolin'in başı ağrıyacak

21 Kasım 2014, Cuma 14:58
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesi Yırca köyünde termik santral kurulması için kesilen 6 bin ağaçla yeniden gündeme gelen zeytin ağacı kesmenin cezasına ilişkin bir kanun teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu.

Teklife göre araziyi tarımdışı faaliyete açmak için zeytin kesen şirketlere, ağaç başına 50 bin lira idari para cezası öngörülüyor. Ayrıca davası devam eden ihtilaflı alanlarda zeytin ağacı kesenlere ilişkin cezalar da düzenleniyor. Buna göre konuyla ilgili bir dava olması ve devam etmesi durumunda, ağaç kesen şirketlerin ağaç başına 500 bin lira ceza ödemesi öngörülüyor. Bu kapsama, Yırca'da 6 bin ağaç kesen Kolin şirketi de giriyor.

Milletvekili Özel, "Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifini sundu. Özel’in hazırladığı kanun teklifinde, zeytin ağacı kesilmesi durumunda ödenecek idari para cezalarını düzenleyen 3573 sayılı kanunun 20. maddesinde değişikliğe gidildi ve caydırıcı rakamlar öngörüldü.

YIRCA’DA 6 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLMİŞTİ

Özgür Özel, kanun teklifinin gerekçesinde Yırca’da yaşananları örnek göstererek, kurulması planlanan termik santral için Kolin Şirketler Grubu’nun 7 Kasım 2014 sabahı Yırca’daki sözkonusu arazide bulunan 6 bin zeytin ağacını hukuksuz biçimde kestiğini anlattı. Mevcut düzenlemede zeytin ağacını izinsiz kesenlere verilen idari para cezasının 60 TL olduğunu belirten Özel, teklifinin gerekçesinde şunları söyledi: “İdari para cezalarının işlevsel olabilmeleri için bunların ödetici, önleyici ve caydırıcı nitelik taşımaları gerekir. Aksi takdirde bu idari para cezası, göstermelik bir cezadan ibaret kalacaktır. Bu idari para cezasının önleyici ve caydırıcı nitelik taşımadığı ise Yırca’daki ağaç katliamıyla bir kez daha görülmüştür. İhaleleri alan şirketlerin ekonomik gücü de dikkate alındığında, öngörülen ağaç başına 60 TL’lik para cezası bırakın önleyici ve caydırıcı olmayı, onları cesaretlendirmekte, ‘parasını öderim, zeytinliği de keserim’ anlayışını güçlendirmektedir. Görüldüğü gibi öngörülen cezanın bedel ödetici, önleyici ve caydırıcı olmaması hukukun ayaklar altına alınmasına, ülkemizde dar bir alanda yetişen zeytin ağaçlarımızın sürekli olarak kesilme ve sökülme tehlikesi altında olmasına neden olmaktadır. Yırca benzeri hukuksuz ağaç katliamlarının önüne geçebilmek ve öngörülen idari yaptırımın işlevsel olabilmesi için izinsiz zeytin ağacı kesenler veya sökenlere uygulanacak idari para cezasının arttırılması zaruridir.”

Etiketler: kolin, yırca, zeytin ağacı
Okunma Sayısı: 1089
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı