"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bulgaristan'daki karlar eriyince Meriç'in debisi tavan yaptı

16 Mart 2015, Pazartesi 11:30
Bulgaristan’da karların erimesi Meriç ve Tunca nehirlerinin debisine tavan yaptırdı.

Komşu ülkede mart başında kar yağışı etkili olmuştu. Meriç, Tunca ve Arda Nehirlerinin havzasındaki kar, yerini yağmura bıraktı.

Karların erimesi sonucu ilk olarak Tunca ve Meriç Nehirleri yükselişe geçti.

Erimenin tamamlanmasıyla her iki nehirde su seviyesi yükselişini durdu. Sabite geçen nehirleri bu kez Arda’dan gelen su yükseltti. Arda Nehri havzası mart başından yoğun kar yağışı almıştı. Eriyen karla birlikte Arda üzerindeki barajlar doldu. Bunun üzerine barajların savaklarından bırakılan su, Arda, Meriç ve Tunca’nın birleştiği Edirne’de debileri rekor düzeyde yükseltti. 

Suyun yükselmesiyle birlikte Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında bağlantıyı sağlayan tarihi Meriç ve Tunca köprülerinin ayakları su almaya başladı. Köprülerin giriş ve çıkışlarını kaplayan nehir suyu, şu ana kadar ulaşımı aksatmadı. Ancak Nehirlerin etrafında bulunan tesisler nehir sularının altında kaldı. Gece boyunca yükselişini sürdüren Meriç’te su seviyesi saat 10'dan itibaren durmaya başladı. Son yapılan ölçümlerde su seviyesi 1.373 metreküp/saniye olarak ölçüldü. Arda’da 472, Tunca’da ise 207 metreküp/saniye olarak kaydedildi.

Nehirlerde incelemelerde bulunan Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, Meriç ve Tunca nehirlerinin havzasında kar erimesinin bittiğini belirterek bu nehirlerde su seviyesinin düşme eğilimi gösterdiğini kaydetti. Esas sıkıntının Arda Nehir’den kaynaklandığını vurgulayan Sabancı, "Arda Nehri havzasında karların çok olduğunu, erimenin devam ettiğini ve bu nehir üzerindeki barajların dolu olmasından dolayı savaklardan bırakılan su 475 metreküp/saniyeye ulaştı. Sıkıntı Arda Nehri’nden." dedi. Nehir debisinin önümüzdeki saatlerde sabitleneceğini tahmin ettiklerini anlatan Sabancı, bir sıkıntı olmadan Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı kesmeden atlatacaklarını hesap ettiklerini ifade etti. Sabancı, son olarak geçen ay yaşanan taşkını beklemediklerini açıkladı.

Okunma Sayısı: 1277
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı